Ziarul de Duminică

Jurassic Art

Jurassic Art

Autor: Daniel Nicolescu

22.09.2010, 23:34 81

De circa 15 ani încoace, dinozaurii nu mai sunt doar obiectmuzeal. Au început să fie luaţi serios în cătare de cătrecolecţionarii privaţi, mai întâi în SUA (unde există numeroasezăcăminte ale fiinţelor care au populat Terra între Jurasic şiCretacic) şi, mai recent, în Europa.
Procesul de contaminare globală cu dinozaurită a început, se ştie,cu faimosul "Jurassic Park 1", al lui Spielberg (1993) şi acontinuat cu serii întregi de lungmetraje de desene animate, cubenzi desenate, cu albume "artistice" conţinând minuţioasereconstituiri animaliere ce porneau de la datele oferite de fosile,cu filme ştiinţifice care au ritmat mai bine de un deceniuprogramele de pe Discovery, Animal Planet sau National Geographic,ori cu, în sfârşit, milioanele de efigii ale dinozaurilor dejucărie care au înlocuit, în imaginarul infantil, eroii umanoizi detip Superman.
Să revenim însă la colecţiile private... Startul achiziţiilor prinlicitaţie publică a fost dat în 1997, la Sotheby's New York, când,pentru prima oară, a fost vândut un schelet complet deTyrannosaurus Rex (foto 1). Cumpărătorul a fost o instituţie,Muzeul de Istorie Naturală din Chicago, care, cu ajutorul unordonaţii de la McDonald's şi Disney, a pus mâna pe T-Rex, după oluptă furtunoasă cu nişte colecţionari privaţi, contra sumei de 8milioane de dolari. Mai târziu, când vânzările de fosile au începutsă prolifereze, paleontologii s-au trezit în suferinţă. Iatăreacţia unui specialist, Claude Girault, după vânzarea laChristie's, în 2008, a unui Triceratops: "Aş fi preferat să rămânăîntr-un muzeu, pentru că ar fi profitat mii de oameni, în vreme ceun particular, după ce şi-a petrecut toată duminica în faţaTriceratopsului personal... E ca o încarcerare, ca o ascundere devăzul public, e trist. De parcă cineva ar cumpăra Gioconda şi arcontempla-o în beciul casei sale zi de zi..." Scheletul avea 7,5metri lungime şi a fost estimat la 500.000 de euro. Cum licitareanu a mers decât până la 490.000, obiectul Triceratops nu a fostadjudecat în timpul vânzării, ci doar a doua zi, când uncolecţionar american a oferit 592.250 de euro.
Polemica născută de paleontologi şi muzeografi nu a împiedicat însăprocesul de licitare a scheletelor de dinozauri să continue. Înoctombrie 2009, la Venetian Hotel din Las Vegas, s-au vândut cumare succes oase de dinozauri şi de mamut, iar cea mai venerabilăpiesă din colecţia avea 66 milioane de ani. Jackpot-ul: 6 milioanede dolari. În decembrie 2009, la Drouot Montaigne, din Paris, casaMillion-Cornette de Saint-Cyr a organizat o expoziţie care s-abucurat de un succes nebun: ""Si le temps nous était conté... De lacréation de l'univers à la conquête de l'espace" ("Dacă timpulne-ar fi povestit... De la crearea universului la cucerireaspaţiului"). S-au vândut aproape toate loturile, iar marfa a fostpentru toate buzunarele: mamutul siberian a ajuns la 100.000 deeuro, un meteorit de 1,7 tone a ajuns la 400.000 de euro, dar uncrab fosilizat (în vârstă de 34 milioane de ani) nu s-a dat cu maimult de câteva sute de euro. Au mai fost, printre lambriurile şistucaturile de la Drouot, un spinozaur, un mamut lânos, unpogonodon (foto 2), tibii şi femururi, păsări împăiate şi primate,lepidoptere, dar şi... fleacuri amintind de Odiseea spaţială: unextinctor de pe Staţia orbitală MIR, şuruburi de pe Soiuz...
Pe data de 5 octombrie anul acesta, Sotheby's va organiza la Pariso licitaţie dedicată integral, în premieră, istoriei naturale. Vorfi prezente 86 de loturi, schelete, cranii şi fosile. Piesa cea maispectaculoasă este un alozaur, provenind din statul Wyoming, SUA.Înspăimântătorul carnivor (sau ce a mai rămas din el) măsoară 10metri lungime, are circa 70 de dinţi bine conservaţi şi esteestimat la 800.000 de euro. Circa 11.000 de euro pe dinte!


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO