Ziarul de Duminică

Killing Time in Germany/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

20.02.2014, 23:45 29

Lucian Broscăţean, premiat la International Fashion Showcase de la Londra

Duminică, 16 februarie, s-au decernat la Londra, în cadrul International Fashion Showcase 2014, premiile „Emerging Talent Awards”, pentru cei mai buni tineri designeri şi curatori, respectiv cea mai bună expoziţie. Din cei 146 de designeri din întreaga lume intraţi în concurs, creatorul român Lucian Broscăţean (foto 1) a obţinut Menţiunea Specială (locul doi) – o reuşită remarcabilă pentru designul de modă românesc, marele premiu revenindu-i lui Hyein Seo din Coreea de Sud. Premiul pentru cel mai bun curator a fost acordat lui Yoshikazu Yamagata din Japonia, iar ţara câştigătoare în secţiunea Showcase Winner a fost Estonia.

La International Fashion Showcase, secţiune a Săptămânii Modei de la Londra coordonată de British Council şi British Fashion Council, participă anul acesta 25 de ţări. Institutul Cultural Român din Londra prezintă, în parteneriat media cu Harper’s Bazaar România şi cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Unit, expoziţia „Beauty in the Making” / „Frumuseţea se creează”, incluzând patru designeri în plină ascensiune: Ioana Ciolacu, Lana Dumitru, Cristina Sabaiduc şi Lucian Broscăţean.

Expoziţia, găzduită de elegantul sediu al Institutului din 1 Belgrave Square până în data de 21 februarie, a fost gândită ca o descindere într-un spaţiu de lucru conceptual, reflectând mai multe identităţi artistice diferite, fiecare cu puterea sa de fascinaţie. Este a patra participare a ICR Londra la London Fashion Week şi al doilea succes obţinut, după ce în 2013 „The Rest is Tomorrow”, pregătită împreună cu Galeria Galateca din Bucureşti, a fost considerată una dintre cele mai interesante dintre cele 31 de expoziţii naţionale, ocupând locul secund în competiţie.

 

Germania

Killing Time, cel de-al treilea lungmetraj scris şi regizat de Florin Piersic Jr., este distribuit de compania Drei-Freunde în cinematografele din Germania începând cu data de 20 februarie 2014 (foto 2). Filmul a fost achiziţionat de acelaşi distribuitor pentru alte două teritorii: Austria şi Elveţia.

Comedie extrem de neagră despre doi asasini plătiţi cu viziuni teribil de diferite asupra vieţii şi a morţii, Killing Time a fost prezentat într-o avanpremieră extraordinară în cadrul Zilelor Filmului Românesc – TIFF 2012 şi a mai fost selecţionat în competiţia „Free Spirit” a Festivalului de Film de la Varşovia (octombrie 2012) şi în competiţia „Spektrum” a Festivalului de Film de la Cottbus (noiembrie 2013).

Alături de Florin Piersic Jr., din distribuţie mai fac parte Cristian Ioan Gutău, Daniel Popa, Olimpia Melinte şi Florin Zamfirescu. Killing Time este o producţie independentă realizată în parteneriat de Andrei Creţulescu (Kinosseur Productions) şi Dan Burlac (Elefant Film), cu sprijinul Zenith Media şi cu participarea HBO România.

Killing Time a fost lansat în cinematografele din România în anul 2013. Filmul mai poate fi văzut pe HBO şi HBO GO până în luna aprilie.

 

Rodica Popescu Bitănescu joacă rolul Doamnei cu coasa la New York

În 21 februarie, de la ora 19.00, la sala Auditorium a ICR New York va avea loc un spectacol sustinut de Rodica Popescu Bitănescu în care va interpreta roluri de comedie din galeria dramaturgiei naţionale, de la Ion Luca Caragiale şi Vasile Alecsandri, la Tudor Muşatescu.

Actriţa va aminti şi va povesti invitaţilor care o vor primi în Sala Auditorium de la New York despre rolurile jucate de ea în filmele „Ministerul comediei”, „Tăticul”, „Patima”, „Avocatul”, „Secretul lui Nemesis”, „Căsătorie cu repetiţie”, „Coana Chiriţa”, „Harababura”, „Colierul de turcoaze”, „Premiul întâi”, „Iarba verde de acasă”, „Ciocolata cu alune”, „Dumbrava minunată”, „Sosesc păsările călătoare”, „Am o idee”, „Aripi de zăpadă”.

După comediile „Cinci femei în tranziţie” şi „Încă e bine”, Rodica Popescu Bitănescu a scris şi regizat piesa, cu un titlu paradoxal, „Viaţă de cimitir” (comedie romantică), pentru un spectacol de umor negru şi de thriller comic care amestecă, spre hazul continuu al spectatorilor, în spirit carnavalesc, personajele de pe lumea aceasta şi lumea cealaltă.

„Viaţă de cimitir” este o comedie romantică fără accente morbide. Dimpotrivă. E o piesă optimistă, o invitaţie la bucuriile existenţei şi la iubire, la adâncirea relaţiilor dintre cei care fac parte din aceeaşi generaţie, familie şi grup de prieteni, sub semnul speranţei în bine, de dragul frumosului şi iubirii (foto 3).

Piesa s-a jucat şi se joacă cu mult succes la Teatrul Ion Creangă şi în sala de teatru de pe strada Lipscani şi, deşi nu are un decor complicat. Spectacolul se derulează în hohotele de râs ale audienţei de mai mulţi ani cu sala plină. La Bucureşti, trebuie să aştepţi luni de zile ca să-ţi poţi cumpăra un bilet la acest spectacol, despre care afli la casa de bilete că este sold out. Aşa că, vă invităm să-l vedeţi la New York!
Distribuţia spectacolului este formată din: Rodica Popescu Bitănescu, în rolul doamnei cu coasa, Radu Solcanu, tânărul viu, Ioana Mărcoiu, tânăra fată care a murit, Irina Cărămizaru, tânăra vie, Răzvan Hîncu, bunicul de pe lumea cealaltă. Regizor tehnic, sufleur, sonorizator, maşinist şi recuziter este Mircea Ştefan Bitănescu.
ICR New York a programat cu prilejul acestui mic turneu trei spectacole având-o în centrul lor pe actriţa care e suficient să-şi pună într-un fel anume o pălărie pe cap sau mănuşile pe mână, ca publicul să se cutremure de râs. Rodica Popescu Bitănescu e un fel de rege Midas menit să transforme tot ce atinge, cuvânt sau gest, nu în aur ci în hohote de râs. Iar râsul este mai mult decât un lingou de aur în viaţa noastră. Cu piesele „Cinci femei în tranziţie” şi „Încă e bine”, Rodica Popescu Bitănescu a demonstrat că poate crea spectacole de teatru care se joacă cu casa închisă.

Celelalte două evenimente de la New York sunt programate pentru 22 februarie, la ora 19.00 la „150 Public School Auditorium” (40-01 43 Avenue, Sunnyside, NY 11104) şi 23 februarie, 5 PM, în dialog cu membrii Cenaclului Literar „Mihai Eminescu”, la restaurantul „Bucharest” (4345 40th St, Sunnyside, NY 11104).

 

Omagiu lui Marcel Chirnoagă

Ieri, 20 februarie, în Foaierul Sălii Media a TNB, a avut loc deschiderea  expoziţiei de gravură şi desen a lui Marcel Chirnoagă (1930-2008)  şi lansarea în premieră  a cărţii „Universul unui mare artist: Marcel Chirnoagă” de Monica  Cerchez-Chirnoagă, recent apărută la Editura Semne (foto 4).

Volumul cuprinde amintirile artistului, ale soţiei sale, Monica şi ale altor contemporani, o parte din corespondenţa  sa  personală, fotografii de arhivă, precum  şi  o culegere din articolele lui Marcel Chirnoagă despre artă, politică şi societate.

Sunt expuse în foaierul Sălii Media (Galeria de Artă a TNB) 49 de lucrări în diverse tehnici ale gravurii (aquaforte, aquatinta, gravură cu sudură şi fotolitografie) şi  desene în tuş,  din diferite perioade ale vieţii artistului.  Două desene în tuş, de mari dimensiuni, sunt expuse la Sala Studio, în foaierul de la intrare.

Durata expoziţiei: februarie-martie 2014. Expoziţia poate fi vizitată  zilnic între orele 10.00-18.00. Intrarea prin str. Batişte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO