Ziarul de Duminică

Martie 1918. Insemnari zilnice (III)

14.04.2004, 00:00 34



In martie 1918, principala preocupare a guvernului Al. Marghiloman, format la 5 ale lunii, o constituia asigurarea unor conditii de pace acceptabile pentru Romania, in tratativele care se purtau la Cotroceni cu reprezentantii Puterilor Centrale. Gh. Gh. Marzescu, autorul insemnarilor de fata - reproduse dintr-un volum in curs de aparitie la Editura Curtea Veche - se afla in opozitie. Fusese ministru al Agriculturii si Domeniilor in guvernul prezidat de I. I. C. Bratianu (11 dec. 1917-26 ian. 1918). Notele sale urmaresc framantarile acelor zile. Este o lume in continua miscare, tensionata, confruntata cu situatii neprevazute. In Basarabia, care se pregatea pentru unirea cu Romania, aveau loc incidente provocate de oponentii unirii, instigati de bolsevici.



10-12 martie. In raporturile cu germanii si austriacii, tratativele de pace intampina noi dificultati. Tratatul de pace n-a putut fi semnat in ziua de 10 martie si armistitiul a fost prelungit pana la 14 martie.



Austro-germanii, in afara de conditiile puse de Gratz si Roerner, mai cer dezarmarea armatei si depozitarea materialului de razboi. Hamangiu, secretarul general de la Justitie, sosit ieri, 11 martie, de la Bucuresti, afirma ca situatia s-ar mai fi imbunatatit, ca dificultatile continua in partea dezarmarii, dar ca s-ar obtine concesiuni de partea Dobrogei, poate chiar linia de frontiera propusa de Mackensen lui Averescu. M. Saulescu, ministru de Finante, pe care l-am intalnit fiind si Duca si Dinu Bratianu, se exprima ca mai bine ne-ar anexa nemtii, decat sa incheiem pacea cu conditiile ce voiesc. Dintr-o sursa buna, ca om KA1hlman ar fi fost pentru, ca fiind din partidul catolic, sprijinea prea mult actiunea austriaca contra noastra.



Al. Creteanu, nepotul lui Bratianu, reintors de la teritoriul ocupat, relateaza ca nemtii au umilit pe ofiterii nostri, punandu-i sa faca front in fata ofiterilor austrieci.



De pe frontul occidental veni stirea rea ca nemtii au atacat la Peronne si au luat englezilor trei randuri de transee, facand 25 000 prizonieri si capturand 300 tunuri. Generalul Lafaud care dejuna la Bratianu azi ne informeaza ca ofensiva a fost oprita si ca reincepe o actiune analoaga cu aceea de la Verdun. Evenimentul zilei este ca Lundendorff in comunicatul sau, confirmat si de la Paris, (anunta) ca "cetatea Parisului" a fost bombardata timp de 1/4 ora, cu un nou tun german de la distanta de 120 km. Nimeni nu-si explica insa aceasta, caci maximum bataie de tun este de 30 km.



In interesul tarii, demobilizarea continua. Averescu a adresat o scrisoare (deschisa) lui Argetoianu si Matei Cantacuzino, pentru constituirea unei Ligi a Poporului contra necinstei, incapacitatii si ilegalitatii. Scrisoarea e si un sah la Rege pentru ca cere, conform art. 31 din Constitutie, ca toate puterile sa emane de la natiune.



14-15 martie. La 101/2-121/2 consfatuirea parlamentara, la mine, prezidata de Bratianu. Acesta face istoricul negocierilor cum e (relatat) din notele mele si citeste memoriul, destinat Regelui, de care am vorbit si textul declaratiei ce va apare maine in gazetele partidului.



La 14 martie dimineata, dupa ce rasfoiesc gazete cu Maxim, lucrez la Al. Constantinescu cu Vintila, Duca, Costescu, Dimitriu, dr. Sion, la legea judeteana si comunala, pe baza centralizarii.



Aici Vintila ne arata textul discursului imaginar si impertinent pe care Averescu pretinde c-a tinut (in fata) parlamentarilor, fata de Bratianu si Take Ionescu. In acest text ce se gaseste in arhiva mea, Regina e tratata de isterica. La acest discurs imaginar raspandit de Averescu printre trupele Armatei a 2-a, raspunde insusi Ionel Bratianu cu articolul publicat in Miscarea "Anarhie si bulangism".



Mai dam spre publicare "declaratia" Partidului Liberal, privitor la atitudinea sa in situatia de fata. O trimit prin Maxim la Meissner, care face doua (adnotari): 1) privitoare la pasajul "pacea e vremelnica" 2) privitoare la actiunea de incurajare a vrajmasilor. Bratianu ma roaga sa opresc publicarea.



Doamna Olga Sturdza (de la Societatea pentru Ocrotirea Orfanilor, prietena a familiei Gh.Gh. Marzescu - n.I.L.) imi comunica intentia de a face un monument la Marasesti, reprezentand soldatii cazuti in fata sperantei eterne a copilului.



Francezii sunt ingrijiti de intentiunea Guvernului de a da pe mana nemtilor telegrafia fara fir, in care caz ei ar trebui sa paraseasca casa, nemaiputandu-se pune in raport cu guvernele lor.



Bratianu se teme sa nu fie pusi in aceeasi situatie.





17 martie. Aseara de la 51/2 la 81/2, am avut la mine consfatuirea parlamentarilor, in care Bratianu a aratat gresalele militare ale generalului Averescu. Lucrarile de fortificatie - raportul generalului Cerchez; aprecierea lui Berthelot; opunerea de a forma rezerve; pierderea a doua divizii, al caror comandant nici nu stie cine e; lovitura de la Flamanda, pe care singur a recunoscut-o ca un (esec); jertfele de la Borzesti si Onesti.



Dimineata, dr. Racovitza, Balanescu, N. Maxim. La Bratianu: Grevele de la Nicolina, Pascani si Galati. Incercarea de miscare taraneasca la Stolniceni. Reorganizarea partidului in provincie. Ma intalnesc cu generalul Iancovescu - mai in urma vine si Duca care-mi dezminte ca s-a inscris la Averescu, ca daca va face politica o va face independent; ca va vedea pe Averescu la Bacau si-i va atrage atentia sa nu bage tara in foc.





18 martie. Dimineata, N. Maxim si G. Netter.



La 91/2-111/2 la Constantinescu, pentru studiul reformei judetului si comunale. Participa la consfatuire, in localul "Reuniunii", Al. Constantinescu, Vintila, Duca, eu, C.D. Dimitriu, G. Corbescu, dr. Sion, Panaitescu, Meulescu-Dorobantu.



Ne oprim asupra functiunii prefectului. Iesind Constantinescu, ne istoriseste lui Vintila, Duca si mie audienta avuta ieri la Rege.



Regele intr-o buna stare de spirit si favorabila noua. Se plange de guvernul Marghiloman ca nu l-a tinut in curent cu tratativele pacii. S-au suspendat pentru cateva zile, dar crede ca pacea va fi semnata inainte de 15 zile. Spune ca Brociner s-a purtat prost si a facut cadouri din obiectele de la Palat nemtilor care veneau sa-l vada.



Tzigara-Samurcas a ramas din ordinul lui si a fost dat afara de nemti pentru ca nu s-a facut sluga lor. A avut un incident viu cu Brociner. S-a opus la intrarea lui Greguta Cantacuzino in Minister. In ce priveste pe Averescu, a spus ca l-a dat afara din Guvern si ca nu va uita niciodata de conduita ce a avut cand a venit Marghiloman.



Cunoaste toata actiunea lui Averescu si uneltirile ce face in armata. Cunoaste partizanii ce si-a facut si a luat masuri impotriva lui. Trateaza de canalie pe Gr. Filipescu si Argetoianu. Spune ca pacea nu se va semna decat dupa 15 zile. In adevar, o telegrama anunta ca KA1hlman, Talaat Pasa, Czernin si Radoslovov au plecat pentru a raporta verbal guvernelor lor de mersul tratativelor si vor sta 15 zile.



Aproba textul declaratiunii Partidului Liberal, ce i-a fost citit de Al. Constantinescu, si spune ca va da ordin lui Meissner sa se publice.





* Din volumul cu acelasi titlu in pregatire la Editura Curtea veche

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO