Ziarul de Duminică

MISTERELE CUVINTELOR / Rasta, de la credinta la frizura

MISTERELE CUVINTELOR / Rasta, de la credinta la frizura

1. Bob Marley; 2. Haile Selassie I; 3. Mimetism rasta

16.09.2009, 15:40 1457
Dincolo de nivelul cunoasterii grabite sisuperficiale, care asociaza rastafarianismul cu suviteleincolacite, cu muzica reggae, cu Jamaica si cu fumul gros decannabis, dincolo de flecustetele de tip rasta, in culoriletricolorului etiopian (rosu, galben, verde), pe care comerciantii,cu simtul oportunitatii care ii caracterizeaza, le scot la vanzare,rastafarienii merita cateva clipe de atentie.
Istoria rastafarienilor si a rastafarianismuluicoboara spre inceputul secolului XX, cand eroul national jamaicanMarcus Garvey, orator, jurnalist, activist politic, cunoscut ca"Moise de culoare", si-a propus sa uneasca negrii din toata lumeasi sa provoace revenirea urmasilor de sclavi din America pepamanturile strabunilor africani. Era vremea lui Lenin si a luiGandhi, iar sionistii incepusera sa emigreze in Palestina. Seprofetise incoronarea, in Etiopia (stat independent intr-uncontinent colonial), a unui rege care avea sa conduca rasa neagraspre libertate, iar Garvey a introdus prorocirea in discursurilesale. In 1930, cand Ras (in amharica: nobil, duce) Tafari Makonen(conform versiunii oficiale, descendent in linie directa al regeluiSolomon si al reginei din Saba) era incoronat, in Abisinia, rege alregilor, sub numele de Haile Sellasie (in traducere: PutereaTreimii), profetia parea a se fi implinit, jamaicanii vazand in elpe Mantuitorul rasei negre. (In 1966, cand a facut o vizita inJamaica, Haile Selassie, intampinat la aeroport de o suta de mii derastafarieni, a tinut sa declare, imediat ce a coborat din avion,ca nu este Mesia, dar a fost acoperit de vuietul multimii...)
Rastafarianismul nu este o religie propriu-zisa,ci mai curand o miscare spirituala care proclama, ca valorisupreme, libertatea individului si iubirea. Traind in comunitatirestranse, izolati de societate (Babilonul opresiv) dar apropiatide natura, rastafarienii fumeaza ritualic (si numai ritualic)cannabis, in timp ce discuta pe teme etice si biblice, sperand sase repatrieze in Africa (numita fie Sion, fie Etiopia, fieParadisul) si socotindu-se spiritual nemuritori. Muzica reggae sicoafura rasta sunt aspecte secundare, preluate de societatea deconsum occidentala (suprapunerea peste miscarea hippie siidentificarea rastafarianismului cu figura lui Bob Marley si-auadus si ele o importanta contributie in acest sens). Suviteleincolacite nu sunt, de altfel, un apanaj exclusiv alrastafarienilor, nici nu sunt obligatorii sau definitorii pentruei, ci tin de vremurile primordial-naturale ale umanitatii: netunssi nepieptanat, doar spalat, parul omenesc, eventual impletit,formeaza de la sine coditele pe care multi le socotesc o cucerire aculturii urbane. Suvite care amintesc de forma unor serpi au purtatindienii, au purtat egiptenii, au purtat celtii, iar in zilelenoastre (gratie industriei cosmetice) poarta raperii, hip-hoperii,metalistii si alti reprezentanti ai culturii pop. Cu deosebirea casuvitele contemporanilor nu sunt naturale si nu au decat un roldecorativ, pierzandu-si semnificatiile spirituale saureligioase.
Exemplificari si datari pentru sensurile sicuvintele noi din acest articol veti gasi in editia a treia a DCR(Dictionarul de Cuvinte Recente), aflat in pregatire la EdituraLogos.

ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucuresti). Filolog (absolventde spaniola-romana al Universitatii Bucuresti). Profesor navetist(Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoiredactor-traducator la revista "Lumea" (1978-83), redactor laEditura Politica si ulterior la Editura Humanitas (1983-1991),editor si administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducator sipublicist. Zona de interes principala: lexicologia, lexicografia.Preferinte muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, ChavelaVargas, Liviu Vasilica, Maria Lataretu, Faramita Lambru, DireStraits. Pasiuni: gatitul si conservele de casa. Dorinte: sa aibanepoti.

AFACERI DE LA ZERO