• Leu / EUR4.7792
  • Leu / GBP5.6074
  • Leu / USD4.2976
Ziarul de Duminică

MISTERELE CUVINTELOR/ Vocabularul tranzitiei (4). Mic tratat de securistologie

11.11.2009, 14:57 59
Douazeci de ani - frumoasa vârsta! Daca ar fi saluam in serios unitatea cronologica de masurare a democratieipropusa de Silviu Brucan, primele doua decenii de dupa decembrie1989 au reprezentat perioada de acomodare a românilor cudemocratia. Am depasit vârsta cresei, mergem la gradinita. Si putemprivi, cu intelegere si amuzament, in urma, facând bilantul -inclusiv cel lingvistic, pentru ca vocabularul nostru cel de toatezilele s-a schimbat si el in nesfârsita noastra tranzitie. In dozehomeopate administrate saptamânal, vom trece in revista, pâna lasfârsitul anului, câteva dintre inovatiile lexicale de dupa1989.
Daca e adevarat ca de securisti nu am scapat, inpofida schimbarii regimului, cum nu scapa oaia de scaieti sicâinele de capuse, drept ar fi sa ne ocupam in continuare dereflexele lexicale ale lumii lor, lasând sa mai astepte pânasaptamâna viitoare cuvintele noilor realitati de dupa decembrie1989...
Securistii de rând, cei care pazeau stâlpii latrecerea coloanelor oficiale sau care executau urmarirea cea detoate zilele a cârtitorilor vânduti Occidentului sau care ascultautelefoanele ori citeau corespondenta românilor de tip nou erau"baieti": "Apeluri cu vorbe colorate, injuraturi, ma rog, limbajulcunoscut al «baietilor»" (Lupta 212/93, p. 5) sau "baieti cu ochialbastri": "(...) securistilor li se mai spunea si «baietii cu ochialbastri»" (Cultura, 15 V 04, p. 3). Purtatorii de trese de tabla(subofiterii), de stelute (ofiterii inferiori) sau de stele(ofiterii superiori), priviti si tratati la gramada, formau"securimea": "(…) acelasi PCR si aceeasi securime s-au difuzat lavârful deciziei in absolut toate zonele lumii noastre…" (Cotid., 8V 09), iar naravurile lor "securistice" pre- si postdecembristecontureaza o lume aparte, "securismul": "(...) se straduiesc saarunce putina lumina asupra securismului metamorfozat in coruptie,un securism mai tenebros decât pe vremea lui Ceausescu..." (R.lit.,3 VII 02, p. 31). Cu studierea securimii si a securismului se ocupa"securistologia": "Volumul e un fel de introducere insecuristologie…" (R.lit. 12/08, p. 13), care printre altele isipropune sa lecuiasca neamul de "securistomanie", frica, nefondatasau exagerata, stârnita de fosta sau metamorfozata "secu": "S-arimpune in chestiunea Securitatii o abordare lucida, lipsita depatima si de spaime. (Ea) ne-ar oferi prilejul atât de necesar de ascapa de securistomanie, una dintre gravele maladii ale societatiinoastre de azi." (Expr. Mag., 6 VI 91). Dupa aproape doua decenii,spaima s-a tocit de tot, nu mai e nici macar teama, dar analizalucida nu s-a facut... "Filosecuristii ne aburesc spunând cadiscreta institutie ne-a aparat de tot felul de primejdiinestiute." (R.lit., 25 VIII 06, p. 4). Sa mai asteptam, sa maisperam, totusi...?
Care erau primejdiile stiute si nestiute, avuatesau dezavuate, de care ne fereau, prin metode specifice,"lucratorii" insarcinati cu apararea cuceririlor revolutionare si aordinii socialiste? In primul rând, "anticomunismul" si"anticomunistii". In ultima decada a lui noiembrie 2006, presavestea "Moartea unui anticomunist: pr. Gheorghe Calciu" (Cotid., 22XI 06). Din cei 81 de ani de viata, preotul Calciu a petrecut ininchisorile comuniste 21, trecând si prin infernul reeducarii de laPitesti. Din a doua detentie, a fost eliberat in 1984 numai pentrua fi izgonit din tara. Nu trebuia sa mai "perverteasca" tinerii, cupredicile sale, nici din amvon, nici (dupa ce "organele" vigilentei-au blocat accesul in lacasul de cult) de pe treptele bisericii."Dusmanul poporului" Gheorghe Calciu a murit intr-un salon despital din Statele Unite, dar trupul sau se afla in tara, incimitirul manastirii nemtene Petru Voda. Dumnezeu sa-l odihneasca!"Nasc si in Moldova oameni!" Ca daca nu s-ar fi nascut, securitateace-ar mai fi facut...?
Exemplificari si datari pentru sensurile sicuvintele noi din acest articol veti gasi in editia a treia a DCR(Dictionarul de Cuvinte Recente), aflat in pregatire la EdituraLogos.

ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucuresti). Filolog (absolventde spaniola-romana al Universitatii Bucuresti). Profesor navetist(Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoiredactor-traducator la revista "Lumea" (1978-83), redactor laEditura Politica si ulterior la Editura Humanitas (1983-1991),editor si administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducator sipublicist. Zona de interes principala: lexicologia, lexicografia.Preferinte muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, ChavelaVargas, Liviu Vasilica, Maria Lataretu, Faramita Lambru, DireStraits. Pasiuni: gatitul si conservele de casa. Dorinte: sa aibanepoti.

În ce fel v-a influențat ZF viața profesională?

TOTUL PENTRU BUSINESS. TOTUL ESTE BUSINESS

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7792
Diferență: -0,0063
Ieri: 4.7795
Azi: 4.2976
Diferență: 0,3385
Ieri: 4.2831
Azi: 5.6074
Diferență: 0,2754
Ieri: 5.5920
Azi: 4.4485
Diferență: -0,0157
Ieri: 4.4492