Ziarul de Duminică

Monologuri în oglinda aburită/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

20.06.2014, 00:15 252

Timeri N. Murari

Clubul de crichet al talibanilor

Editura Allfa

Traducere din limba engleză şi note de Diana Geacăr. Cel mai recent roman al scriitorului indian, întors în ţară după treizeci de ani petrecutţi în Canada şi Anglia. Acţiunea romanului se petrece în Afganistanul sufocat de stăpânirea talibană, în care o jurnalistă încearcă să ajungă la iubitul ei aflat în exil, singura şansă fiind participarea la un campionat naţional de crichet, pe care regimul îl acceptă pentru a accede în Consiliul Internaţional de Crichet. „Un roman zguduitor, despre oameni puternici care se luptă să supravieţuiască în împrejurări cutremurătoare.“ - Library Journal.

 

Simone de Beauvoir

Criză la Moscova

Editura Pandora M

Inspirat din vizitele pe care Simone de Beauvoir le-a făcut, împreună cu Jean-Paul Sartre, în Uniunea Sovietică între 1962 şi 1966, Criză la Moscova este o poveste despre dificultatea comunicării şi dependenţa în cuplu. Nicole şi André, doi profesori universitari, pleacă într-o călătorie la Moscova pentru a o vizita pe Maşa, fiica lui André dintr-o altă căsătorie. Sumbra realitate sovietică îl dezamăgeşte pe André şi declanşează un moment de tensiune în cuplu. Nicole se simte neînţeleasă şi abandonată, criza conjugală obligând-o să se repoziţioneze faţă de trecutul lor comun. Istoria individuală şi cea colectivă se întrepătrund în acest microroman care constituie atât o radiografie a vieţii în doi, cât şi o mărturie asupra Uniunii Sovietice din anii ’60.

 

J.M.Coetzee

Copilăria lui Isus

Editura Humanitas Fiction

Traducere din engleză de Irina Horea. Romanul apărut în 2013 şi tradus deja în peste 20 de ţări se bucură de o excelentă critică fiind considerat o nouă capodoperă a lui Coetzee. „După ce sosesc din lagărul de refugiaţi în Novilla – un oraş dintr-o ţară hispanică unde nu se poate ajunge decât peste mare, cu vaporul –, un bărbat între două vârste şi un băieţel de vreo cinci ani sunt primiţi într-un Centru de Relocare. Numele lor, Simón şi David, le-au fost date când au ajuns în Belstar, destinaţia finală a călătoriei lor. David nu este fiul lui Simón. Nu se ştie cine şi unde sunt părinţii reali ai băiatului, dacă mai trăiesc. Toate informaţiile se găseau într-o scrisoare aflată asupra lui David, dar care s-a pierdut în timpul voiajului pe mare. Aflat pe acelaşi vapor, Simón şi-a asumat rolul de protector al copilului. Odată ajunşi pe uscat şi presupunând că mama lui David se află în aceeaşi ţară, Simón îşi face din găsirea mamei scopul principal al noii sale vieţi.”

 

Radu Mareş

Sindromul Robinson

Editura Polirom

„Intimitatea unei femei este perturbată de un turist care caută găzduire şi care ajunge să descopere pe parcurs lucruri incredibile. Un bărbat se izolează într-un loc uitat de lume pentru a scăpa de agitaţia citadină, dar primeşte o «vizită» cu totul stranie. Doi prieteni discută despre moarte, în special despre sinucidere şi execuţii. Un pseudocuplu încearcă să se adapteze vremurilor după absolvirea facultăţii, însă efortul de integrare într-o societate bolnavă are efecte neaşteptate, traseul celor doi luând o turnură tulburătoare. Cele patru proze din Sindromul Robinson se completează una pe alta, dezvăluind consecinţele pe care le pot avea încălcarea intimităţii, insingurarea, curiozitatea faţă de moarte sau dorinţa de a fi acceptat de ceilalţi.”

 

Mircea Bârsilă

Viaţa din viaţa mea

Editura Cartea românească

Editorii: Pentru poet realitatea este o entitate mută, care, prefăcută în umbră, îi sparge geamul noaptea, sub înfăţişarea unui arhanghel cu un crin sau poate cu o sabie în mână, şi refuză să-i vestească tainele cele mari. Într-o lume în care realitatea a pierdut cheia comunicării, o imensă singurătate apasă tâmplele albe ale veşnicului prunc şi îl alungă pe tărâmul copilăriei, în braţele naturii de care este dependent şi ale adultului, împreună cu care vieţuieşte. Viaţa din viaţa mea este „viaţa altcuiva”. Un altul – je est un autre – căruia nici plânsul nu-i mai este îngăduit.

 

Ion Mureşan

Oglinda aburită.
Eseuri conversaţionale

Editura Charmides

Eseurile adunate în acest volum au apărut în presa locală, sunt contribuţia publicistică a poetului care publică rar cărţi. Sunt mici texte care relatează de regulă un episod trăit, înainte de a ajunge la o idee cu tâlc. Cititorul va constata de îndată spiritul de observaţie, umor şi morala. În fiecare text e câte un alt personaj, care de care mai ingenios, toate personajele sunt ştiute de autor din copilărie sau întâlnite mai recent, la fel cum sunt descrieri şi dialoguri savuroase. Întâmplările răsfirate pe spaţii mici se petrec la ţară şi la oraş, adică în lume. Pentru acest volum, dar şi altele, poetul a primit la Cluj-Napoca diploma de excelenţă „Poetul în cetate”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO