Ziarul de Duminică

Montzi (Margaret Stenhouse) – „ţiganca familiei”/ de Radu Constantinescu. GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Radu Constantinescu

12.09.2013, 23:47 61

Înainte de a vorbi despre expoziţia care a fost vernisată în această săptămână la Muzeul de Arta din Cluj Napoca, vreau să spun câteva cuvinte despre cea care dă titlul expoziţiei, Montzi, o evreică născută la Ileanda, în Nordul Transilvaniei, în 1919. Montzi a copilărit la Cluj, în vecinătatea Spitalului evreiesc, unde a descoperit o altă minoritate etnică a locului de care s-a legat sufleteşte pentru tot restul vieţii: cea a romilor. De la aceşti vecini, pe care, cunoscându-i îndeaproape, a ajuns să-i preţuiască, Montzi a adoptat multe din caracteristicile lor precum portul şi dansurile tradiţionale, sărbătorile şi gătitul specific, spunând despre ea însăşi că este „ţiganca familiei“. Activistă în mişcarea de tineret sionistă locală, Montzi s-a mutat în Palestina în anul 1940. După plecarea sa, familia şi alţi membri ai comunităţii evreieşti clujene (la fel ca şi ai comunităţii rome) au fost deportaţi de autorităţile hortyste şi exterminaţi în lagărul de concentrare de la Auschwitz.

După 80 de ani de la aceste tragice evenimente, fiica Margaretei Stenhouse, artista Roni Ben-Ari, care locuieşte la Tel Aviv, a revenit în România pentru a aduce un omagiu mamei sale, Montzi, suflet generos animat toată viaţa de ideea toleranţei etnice şi, în particular, de spiritul tradiţional al romilor. „M-am documentat despre viaţa acelui popor nevăzut de mine până acum din care ea s-a simţit parte şi am urmat-o pe Montzi în drumurile sale de odinioară” - spune artista. Expoziţia deschisă la Muzeul de Artă din Cluj reprezintă rodul acestei documentări, finalul unui proiect care a avut ca obiectiv refacerea traseului vieţii lui Montzi în România. Roni Ben – Ari a străbătut timp de doi ani, în 2012 şi 2013, numeroase localităţi din Transilvania, împreună cu un cercetător de la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale din Cluj-Napoca, fotografiind şi filmând aspecte din viaţa contemporană a comunităţilor de romi. Rezultatul acestui demers artistic este expoziţia căreia i-am consacrat rândurile de faţă.

Artista nu este la prima tentativă de acest fel. Interesată de aspectele sociale ale vieţii oamenilor din diverse comunităţi ale lumii, în special categorii marginale sau defavorizate, ea a încercat să le surprindă documentar,  prin fotografii, artă video, instalaţii. De-a lungul anilor, acestea au fost prezentate în expoziţii personale sau de grup în muzee şi galerii de artă din multe ţări ale lumii şi au fost recompensate cu numeroase premii. Anul acesta, Roni Ben-Ari a obţinut premiul întâi la competiţia The Worldwide Photography Gala, categoria Culture and People cu una din lucrările cuprinse în expoziţia de la Muzeul de Arta clujean, prima a artistei în România.

Adiacent expoziţiei, Muzeul de Artă a găzduit şi o masă rotundă cu titlul Locuire socială la romi: drept şi demnitate, cu participarea unor cercetători din ţară şi din străinătate.

Evenimentele au fost realizate cu sprijinul Ministerului de Externe al Israelului şi al Ambasadei Israelului la Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO