Ziarul de Duminică

Muzeul peste care răsare soarele de 77 de ani/ de Alina Dan. GALERIE FOTO

Foto: Remus Andrei Ion

Foto: Remus Andrei Ion

Autor: Alina Dan - Mediafax

16.05.2013, 23:43 1282

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală sărbătoreşte, între 17 şi 19 mai, 77 de ani de la înfiinţare, prilej cu care vor fi organizate acţiuni în scopul educării tinerilor şi readucerii în conştiinţa colectivă a activităţilor legate de strategia de dezvoltare a instituţiei.

Cu acest prilej vor fi sărbătoriţi şi ctitorii Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Şcoala Sociologică de la Bucureşti, Dimitrie Gusti şi Gheorghe Focşa.

Astfel, pe 17 mai, va fi organizat un program dedicat ctitorilor Muzeului Satului, lăcaş de cultură devenit o emblemă de identitate naţională şi un reper cultural internaţional, prilej de descoperire şi cunoaştere a istoriei şi patrimoniului muzeului. Evenimentul se încadrează într-un şir de acţiuni organizate de muzeu în scopul educării tinerilor şi readucerii în conştiinţa colectivă a activităţilor legate de strategia de dezvoltare a muzeului, de la înfiinţare şi până astăzi, precum şi organizarea şi promovarea acestui program în contextul expoziţiei permanente în aer liber (expoziţii, demonstraţii ale meşterilor populari, spectacole muzicale, coregrafice, de teatru şi poezie, lansări de carte).

Pe 18 mai, Muzeul Naţional al Satului va sărbători alături de alte muzee din ţară şi din Europa Ziua Internaţională a Muzeelor, însă, din motive de protejare a patrimoniului, instituţia nu va fi deschisă noaptea, ci după un orar adaptat. Programul cuprinde micro-expoziţii, spectacole de muzică şi poezie, lansări de carte, teatru, ateliere de creaţie interactive, team-building-uri, concursuri şi alte evenimente. Astfel, între orele 18.00 şi 19.00, va avea loc concertul extraordinar susţinut de Tudor Ungureanu şi Ansamblul Ştefan Vodă Căpriana, din Republica Moldova, iar între orele 19.00 şi 21.00 se va desfăşura expoziţia de fotografie realizată în colaborare cu Galeria 25 – „Răsărit şi asfinţit”, pe Aleea Călăreţilor.

Tot sâmbătă, în cadrul programului educativ „Sâmbăta de basm”, demarat pe 13 aprilie, cei mici sunt provocaţi să descopere, să citească şi să îşi imagineze finalul. Totul se întâmplă în minunatul decor din „satul bunicilor” - Muzeul Satului.

Pe 19 mai, la Muzeul Satului este organizată Ziua satului românesc - Tudor Arghezi - 133 de ani de la naşterea marelui poet. Programul cuprinde momente de muzică, poezie, precum şi medalioane de prezentare. În aceeaşi zi, între orele 18.00 şi 19.00, organizatorii au programat un concert extraordinar al violoncelistului şi compozitorului Adrian Naidin.

Pe parcursul a trei zile, vizitatorii vor avea ocazia să participe la ateliere interactive ale meşterilor populari, să viziteze expoziţii cu tematici diverse, să asculte muzică populară românească, dar şi muzica etniilor, muzică clasică şi muzică bizantină.

De asemenea, în contextul în care 2013 este declarat Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena - la împlinirea a 1700 de ani de la Edictul de toleranţă religioasă de la Milano (313) - Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti organizează o expoziţie de icoane pe lemn şi pe sticlă. (Alina Dan, Mediafax).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO