Ziarul de Duminică

Noi apariţii la Editura Rediviva din Milano/ de Ziarul de duminică

Noi apariţii la Editura Rediviva din Milano/ de Ziarul...

Autor: Ziarul de Duminica

09.01.2014, 23:50 36

Editura Rediviva din Milano îşi îmbogăţeşte – potrivit unui comunicat al Biroului ei de presă – colecţia Phoenix, dedicată poeziei, cu două volume care aparţin a doi poeţi contemporani: Viorel Boldiş, de origine română şi Julio Monteiro Martins, născut în Brazilia. Casa de editură Rediviva din Milano, prima casă de editură românească din Italia, a publicat în decursul anului 2013 opt volume încadrate în diferite colecţii (poezie, romane, culegere de povestiri) . Rediviva a fost prezentă în acest an la mai multe târguri si evenimente editoriale italiene: Salonul de Internaţional de Carte de la Torino, Festivalul de Literatură, BOOKcity Milano etc.

 

 „Morarul zeilor. Poezii din străinătate”, este titlul culegerii de poezii a poetului Viorel Boldiş. Volumul care apare în limba română, poartă în conţinutul său suferinţa şi nostalgia celor care au plecat de Acasă, dorul care rămâne o constantă oriunde eşti, oriunde te poarta paşii. Viorel Boldiş dă mărturie prin poezia sa sentimentelor delicate care străbat fiinţa umană în momentul depărtării de casă şi se dovedeşte un fin cunoscător al celor două lumi, al celor două realităţi: Aici si Acasă. Între Aici şi Acasă - două coordonate care străbat ca un leit-motiv poezia autorului - este un univers întreg: casa, familia, prietenii, cântecele, tradiţiile şi mai ales amintirile.

Viorel Boldiş este poet şi prozator, născut la Oradea,  în 1966. Din anul 1995 trăieşte în Italia.  Autor a  numeroase nuvele, povestiri şi poezii,  a câştigat în Italia în decursul anilor numeroase premii literare între care:  „Culture a confronto”  Brescia (2000 şi 2003), Premiul Naţional pentru poezia  Eks&Tra 2005. În 2009 în cadrul Concursului pentru literatura pentru copii „Sono partito dall’altra parte del libro per incontrarti” câştigă premiul cu povestirea Amir, căruia îi urmează în 2010 la  Trieste: premiul International Poetry Slam şi în 2011  premiul Scrivere Altrove pentru dubla sa participare ca poet şi prozator.  În anii 2011 şi 2012 a fost premiat cu Diplomă de Excelenţă Culturală din partea Parlamentului României. Poeziile şi nuvelele sale au fost publicate în diferite reviste şi antologii literare din Italia. A publicat volumele de poezii: Da solo nella fossa comune (Gedit, 2006), Rap…sodie migranti (Centro Studi Tindari Patti, 2009);  povestirea: Amir (Sinnos, 2009), Il fazzoletto bianco (Topipittori, 2010) cu ilustraţii semnate de Antonella Toffolo. În 2013, cu ocazia Salonului Internaţional de carte de la Torino lansează la editura Rediviva, volumul în limbile română şi italiană: „150 grammi di poesia d’amor” (150 de grame de poezie de dragoste).

 

Străine sărbători

 

Crăciunu-ţi e departe, Crăciun printre străini,

Asculţi cu ochii-n lacrimi colinde şi suspini.

Ţi-e plină masa, iată, dar tu suspini şi taci

C-ai vrea şi tu acasă Crăciunul să ţi-l faci.

 

S-auzi câinii cum latră şi-n poartă cum îţi bat

Colindătorii satului cu sufletul curat,

Să-i laşi să-ţi intre-n casă, să-ţi cânte lin, duios,

Colindele ce-anunţă Naşterea lui Hristos.

 

Dar nu-i nimeni pe stradă, colindători nu vin.

Amar mai eşti Crăciune, Crăciunule străin,

Că poţi să ai de toate, şi bani şi masa plină,

Prietenii-s departe şi nimeni n-o să vină.

 

Tu taci ş-asculţi întruna cum leru-i iarăşi ler

Şi sufletu-ţi se 'nalţă cu steaua sus pe cer

Şi fuge precum gândul în satul tău sărac...

Tu lasă-l să se ducă, atâta fă-i pe plac.

 

Sufletu-ţi e departe, doar tu printre străini,

Asculţi cu ochii-n lacrimi colinde şi suspini.

Aştepţi să latre câinii, aştepţi colindători...

E-aproape dimineaţă... străine sărbatori.

 

(poezie din volumul:  Morarul zeilor)

 

„La grazia di casa mia”, aşa intitulează volumul Julio Monteiro Martins, una dintre vocile italofone, de origine braziliană, cele mai apreciate în panorama literară contemporană. O carte care ne conduce spre casă, spre rădăcini, pe care autorul Julio Monteiro Martins, o imaginează într-o călătorie interioară, construită din amintiri, dar şi una geografică, printre reliefurile braziliene. 

Julio Monteiro Martines s-a născut la Niteròi in Brazilia. În ţara sa, a publicat mai multe volume de povestiri, eseuri, romane, între care: Torpalium, Sabe quem dançou?, A oeste de nada şi O espaço imaginário. A predat ca profesor de literatură la Goddard College (Vermont) între 1979 şi 1980, la Institutul Oficina Literária Afrânio Coutinho (Rio de Janeiro) din 1982 până în 1989, la Institutul Camões din Lisabona în 1994 şi în cadrul Institutului Pontifical al Universitatătii Catolice din Rio de Janeiro în 1995. A primit titlul de „Fellow in Writing” al Universităţii din Iowa (International Writing Program) în 1979. Actualmente predă limba şi literatura portugheză la Universitatea de Studi din Pisa. Este redactor al revistei Sagarana (http://sagarana.net/ ). În Italia a publicat:  Il percorso dell’idea (petits poèmes en prose, 1998), Racconti italiani ; La passione del vuoto (Besa Editrice, 2003); Madrelingua (Besa Editrice, 2005); L'amore scritto (Besa Editrice, 2007).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO