Ziarul de Duminică

Nordice talentate la Gaudeamus/ de Elisabeta Lăsconi

Nordice talentate la Gaudeamus/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi

21.11.2013, 23:58 98

În pleiada scriitorilor din ţările nordice, vedete la Târgul de carte Gaudeamus se strecoară discret trei scriitoare: o islandeză, o finlandeză şi o norvegiană. Toate trei, talentate şi ambiţioase, primele două - Yrsa Sigurdardottir şi Salla Simukka promovate de Editura Trei, au ieşit din mantia copleşitoare a lui Stieg Larsson, a treia, Kjersti Annesdatter Skomsvold, este publicată de Editura Allfa.  

Yrsa Sigurdardóttir a devenit una dintre scriitoarele cele mai preţuite în Islanda. Iniţial, a profesat ingineria la Reykjavík, dar o pasionează literatura pentru copii, începe să scrie şi cărţile au succes şi primesc premii importante.

Scrisul ei capătă o nouă turnură, când se dedică literaturii poliţiste, creează un personaj ale cărui aventuri le urmăreşte într-o serie de romane: avocata Thöra Gudmundsdöttir a făcut-o celebră pe Yrsa Sigurdardöttir în lumea întreagă. Este publicată în zeci de ţări şi se află în grupul autorilor care au făcut din polar-ul Nordic un gen distinct şi cunoscut pe mapamond.

Yrsa Sigurdardóttir se joacă diabolic cu frica în romanul Îmi amintesc de tine, bazat parţial pe un caz adevărat. Totul aminteşte de proza gotică şi are turnură fantastică: un sat părăsit din fiordurile Islandei, o casă în paragină, trei prieteni încercând s-o renoveze, o prezenţă ce se insinuează treptat. Simultan, un psihiatru investighează sinuciderea misterioasă a unei femei în vârstă, aflând obsesia ei legată de fiul său, dispărut în condiţii bizare. Intersecţia celor două poveşti dezvăluie adevărul înfricoşător. Atunci când cele două poveşti se întâlnesc, adevărul îngrozitor iese la iveală...

Salla Simukka are puţin peste 30 de ani, este traducătoare şi o autoare experimentată de literatură pentru adolescenţi, semnează în mod regulat recenzii la cărţi în cotidiene şi săptămânale şi lucrează ca editor asociat la o publicaţie literară pentru tineri, Lukufiilis. În ianuarie 2013, pentru romanele sale Jäljellä şi Toisaalla, Salla Simukka a fost recompensată cu Topelius Prize, cel mai prestigios premiu finlandez acordat autorilor de literatură pentru copii şi adolescenţi.

Salla Simukka ambiţionează să fie urmaşa lui Stieg Larsson, cu trilogia Albă-ca-Zăpada al cărei prim volum se intitulează Roşu ca sângele. Lumikki Andersson, eroina trilogiei, seamănă cu Lisbeth Salander din Millenium: a învăţat să se apere singură, să nu aibă încredere în nimeni. Agresată brutal, s-a mutat în Tampere, unde locuieşte singură. Lumikki este inteligentă, dură, singuratică. Iar în liceul din Tampere se vede prinsă într-un vârtej de aventuri, marcate de sânge şi droguri, de mafioţi estonieni şi ruşi.

 

Kjersti Annesdatter Skomsvold, una dintre cele mai de succes scriitoare din Norvegia, a făcut studii de matematică şi informatică. Romanul debutului cu titlul provocator în lungimea lui, a fost distins cu prestigiosul Tarjei Vesaas First Book Prize 2009, nominalizat la Booksellers’ Prize 2009 şi a figurat pe lista scurtă la International IMPAC Dublin Literary Award 2013. Scrierile autoarei norvegiene au fost traduse în peste 20 de limbi.

Cu cât merg mai repede, cu atât sunt mai mică are o eroină vârstnică, dar fără vârstă – Mathea Martinsen, care caută să lase un semn al trecerii ei prin lume. Autoarea imaginează o poveste de iubire excentrică şi excepţională, căreia nu-i lipseşte nici comicul, dar nici profunzimea, şi-i prisosesc farmecul şi stranietatea atmosferei nordice.

Lipsesc de la întâlnirea directă cu pasionaţii lor cititori cele trei maiestuoase regine ale polar-ului nordic, dar consolarea o vor aduce romanele care continuă seriile cu detectivi şi detective atât de îndrăgite: Paznicul farului de Camilla Läckberg (continuarea mult aşteptată a seriei Fjällbacka), Pe viaţă de Liza Marklund (un nou thriller din seria Annika Bengtzon), Fericiţi cei însetaţi de Anne Holt (al doilea volum al seriei Hanne Wilhelmsen).

 

Îmi amintesc de tine de Yrsa Sigurdardottir, traducere de Bogdan Perdivara, Editura Trei;  Roşu ca sângele de Salla Simukka, traducere de Sigrid Crăsnean, Editura Trei; Cu cât merg mai repede, cu atât sunt mai mică de Kjersti Annesdatter Skomsvold, traducere de Ivona Berceanu, Editura Allfa

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO