Ziarul de Duminică

Noutăţi la Editura Polirom/ de Stelian Ţurlea

Noutăţi la Editura Polirom/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

05.10.2012, 00:04 130

Editurile noastre publică sute de cărţi în fiecare lună, o enormă producţie de carte, care copleşeşte de-a dreptul cititorul intrat într-o librărie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului de duminică", care au ca subiect cartea, ne-am propus să fim un ghid pentru cel care doreşte să se informeze, încât, atunci când ajunge într-o librărie, să se poată orienta mai uşor. La "Cartea de literatură" sunt semnalate cărţi aflate deja pe rafturi, între care facem, fireşte, o selecţie. La fel se întâmplă cu cartea de istorie, de ştiinţă, de economie, de artă. Le sunt destinate cronici cărţilor asupra cărora merită să ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate alte ori pe larg de cei doi cronicari literari ai ziarului. Atenţie aparte mai primesc colecţiile. Asupra unui titlu tradus ne oprim pe îndelete în fiecare număr. Din noianul de volume în curs de apariţie sau în pregătire alegem câte unul pe care îl prezentăm printr-un fragment, sperăm incitant, la rubrica "Avanpremieră". În sfârşit, în cadrul rubricii de faţă, am invitat editurile să ne semnaleze câte o carte aflată în pregătire, să ne prezinte, pe scurt, de ce merită acea carte să apară, să fie cumpărată şi citită.

John Steinbeck - Cartierul Tortilla. Traducere din limba engleză şi note de Veronica Focşeneanu.

John Ernst Steinbeck (1902-1968) s-a născut în Salinas, California. În 1937, publică romanul devenit clasicOameni şi şoareci, care a cunoscut numeroase ecranizări. Pentru Fructele mîniei (1939) primeşte Premiul Pulitzer. Îi apar în continuare romanele Strada sardinelor (1944, Polirom 2010), La răsărit de Eden (1952; Polirom, 2005), Joia dulce (1954), Iarna vrajbei noastre (1961; Polirom, 2004). În 1962, în urma unui lung periplu prin patruzeci de state americane, scrie volumulEu şi Charley descoperimAmerica. În acelaşi an i se decernează Premiul Nobel pentru Literatură.

Cartierul Tortilla este un roman cu personaje contemporane, ce creşte din structura şi temele legendei lui Arthur. "Cavalerii" pe care şi-i alege John Steinbeck sunt locuitori ai orăşelului californian Monterey, adunaţi în jurul lui Danny, a cărui casă, precum castelul lui Arthur, devine un locul în care personajele se adună să-şi pună la cale "aventurile". În fapt, "cavalerii" nu sunt altceva decât paisanos, bărbaţi ai căror strămoşi au fondat cu sute de ani în urmă California. Doar că, spre deosebire de înaintaşii lor, uneori sprijiniţi de aburii bahici ai vreunei licori, bravii bărbaţi ai contemporaneităţii rezistă cu îndârjire grijilor şi bătăilor de cap ale muncii pentru întreţinerea familiei, alegând în schimb un destin nobil şi fantezist, demn de cel mai lipsit de griji Huckleberry Finn.

Amélie Nothomb - Să-ţi ucizi tatăl. Traducere din limba franceză de Valentina Chiriţă.

Povestea romanului Să-ţi ucizi tatăl se petrece în Nevada, în oraşul Reno şi în capitala mondială a jocurilor de noroc, Las Vegas. Joe, un adolescent de 14 ani, care vrea să devină magician, este repudiat de mama sa şi obligat să plece de acasă. Cum nu şi-a cunoscut tatăl, el îşi găseşte în Norman, un mare maestru al magiei, tatăl de suflet. Acesta trăieşte cu Christina, o artistă a focului care îi oferă lui Joe un adăpost în casa sa şi începe să-i predea secretele meseriei de iluzionist. Treptat, crescând în casa lui Norman şi a Christinei, tânărul Joe începe să simtă o aversiune tot mai mare pentru Norman şi, în acelaşi timp, să o dorească din ce în ce mai mult pe Christina. Cu ocazia festivalului Burning Man, tensiunea dintre cei trei izbucneşte, iar Joe înfruntă pentru prima oară încercările vieţii de adult.

Amélie Nothomb s-a născut în 1967 la Kobe (Japonia). Îşi petrece primii trei ani de viaţă în Japonia, urmează China, SUA, Bangladesh, Birmania, Laos. Igiena asasinului (1992, Prix René-Fallet şi Prix Alain-Fournier), prima ei carte, s-a vândut în sute de mii de exemplare. I-au urmat Sabotaj din iubire (1993), Combustibilii (1994), Catilinarele (1995), Peplum (1996), Atentat (1997), Mercur (1998), Uimire şi cutremur (1999, distins cu Marele Premiu pentru roman decernat de Academia Franceză şi ecranizat de Alain Corneau), Metafizica tuburilor (2000), Cosmetica duşmanului (2001), Dicţionar Robert de nume proprii (2002), Antichrista (2003), Biografia foamei (2004), Acid sulfuric (2005), Jurnalul Rândunicii (2006), În necunoştinţă de cauză (2007, căruia i s-a decernat Prix de Flore), Drept de viaţă şi de moarte (2008).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO