Ziarul de Duminică

Nu te încrede în nimeni!/ de Stelian Ţurlea

Nu te încrede în nimeni!/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

12.10.2012, 00:06 190

Nu prea am încredere în croncile care laudă prea mult o carte. Nici în cele care mă ameninţă că n-o să dorm. Pe coperta romanului despre care scriu în acest număr al "Ziarului de duminică" stă scris un cuvânt al lui David Baldacci - îl cunoaşteţi, sper, este autorul celebru al romanelor "Clubul Camel", "Colecţionarii", "Puterea absolută", "Jocul orelor", toate apărute şi în româneşte; ei bine, Baldacci spune despre romanul de faţă: "Înspăimântător!". Iar un critic american - obişnuiesc să citesc câteva cronici, înaintea unei lecturi dintr-un romanicier de care n-am mai auzit, să mă conving că o carte chiar merită - spunea că e de preferat să nu începi să citeşti "Nu te încrede în nimeni" la sfârşitul unei zile lungi de muncă şi când mai trebuie să te trezeşti şi dimineaţa devreme. N-am prea crezut şi... acum îndemn şi eu la fel pe alţii.

Cine e autorul? Un american care a mai scris cel puţin alte opt romane în afara acestuia, toate cu succes de public, care a lucrat şi încă mai lucrează în televiziune, scenarist pentru mari case de filme. Romanul de faţă, un bestseller în America şi Marea Britanie, a fost selectat pentru Mystery Guild and Book of the Month ClubSan Francisco Chronicle Bestseller, a fost nominalizat la SoCal Independent Booksellers Best Mystery în 2009, la the Left Coast Crime Panik Award for Best LA Noir şi la Crimespree Nomination for Best Book of 2009.

Iată cum prezintă cartea editura: "O slujbă bună, un apartament frumos în Los Angeles, o viaţă liniştită. Nick Horrigan a lăsat în urmă un incident traumatizant petrecut chiar înainte să împlinească 18 ani. Sau cel puţin aşa părea, până când o echipă SWAT apare pe neaşteptate în locuinţa lui, în miez de noapte, şi îl târăşte spre un elicopter. Nick află că un terorist a pus mâna pe o centrală nucleară si ameninţa să o arunce in aer... dacă nu vorbeşte cu el. Atras în vârtejul unei intrigi mortale, Nick este acuzat că deţine un secret periculos, care îl va duce în culisele unei curse pentru alegerile prezidenţiale. În vreme ce adevărul este scos la lumină încetul cu încetul, dezvăluit de sub straturi de minciuni şi înşelătorii, un singur lucru este sigur: secretul demult îngropat, legat de traumele din trecutul său, ameninţă acum la fiecare pas viaţa lui Nick."

"Celularul cu care mă trimiseseră mi-a sunat în buzunar, reverberând strident de pereţii de beton. Am tresărit amândoi şi eu am sărit în sus. Ne-am uitat unul la altul, despărţiţi de nici doi metri, scăldaţi în strălucirea antiseptică a bazinului. Am scos din nou telefonul.

El l-a cerut cu un gest.

- O să ne facă rost de alte câteva minute.

I l-am dat. L-a luat şi s-a retras cu o jumătate de pas, clătinându-se. I-a ridicat clapeta mişcându-şi cu delicateţe braţul rănit.

Mi-a făcut ochiul, cu ochiul îngrămădit de carnea obrazului.

- Nu te-ncrede în nimeni. A scuipat sânge, şi-a ridicat telefonul în dreptul feţei şi a spus: Ce e?

Străfulgerarea albă a unei explozii i-a înlocuit capul deasupra umerilor, şi şocul m-a propulsat în aerul bubuitor, prin care am plutit cu încetinitorul, şi apoi în întuneric."

Am spus deja destul de mult despre subiectul unei cărţi poliţiste de cel mai bun calibru, lăsăm cititorului descoperirile care îl voi înfiora.

Nick Horrigan e un personaj care fuge de trecutul său şi n-are decât foarte, foarte puţini prieteni în care să se încreadă. Ca şi eroul, cititorul ajunge să nu se mai încreadă în niciun alt personaj. Suspansul romanului este deplin, au fost momente în care simţeam nevoia să opresc lectura pentru a-mi domoli bătăile inimii. O impresie similară nu mi-a lăsat decât, pe vremuri, Alfred Hitchcock. O carte pe care nimeni nu cred că o poate lăsa din mână.

Gregg Hurwitz - Nu te încrede în nimeni. Editura RAO. Traducere din engleză de Ana Veronica Mircea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO