Ziarul de Duminică

O istorie subiectivă a Bursei româneşti/ de Ziarul de duminică

O istorie subiectivă a Bursei româneşti/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

03.06.2016, 00:06 139

 Adrian N. Ionescu

Jocurile privatizării

aşa cum s-au văzut în primii 20 de ani ai Bursei de Valori Bucureşti

Editura Integral

Jocurile privatizării, secretele bursei, secretele privatizării, bursa, infiinţarea bursei. Toate sunt subiecte incitante, despre care lumea vrea să afle, mai ales că par/ chiar sunt extrem de complicate pentru omul de rând, greu de înţeles, învăluite într-o aură de mister. Încearcă să înlăture ceva din mister, în această carte, Adrian N. Ionescu. E jurnalist, şi-a început cariera în 1990. A scris despre dobânzile real negative ale creditelor de la începutul anilor 90, cu care şi-au clădit unii imperii (Banii bolnavi scot de pe piaţă banii sănătoşi”, în România Liberă).
A scris despre rostul privatizarii pe un dolar şi despre incapacitatea guvernelor de a fi buni vânzători (Guvernul Romaniei este FMI”, România liberă). A scris că privatizările energetice de nevoie şi în pripă” din anii 2000 sunt preţul pentru politica de tergiversare din anii 9o (Jurnalul National). A plecat din presă de 3 ori şi s-a întors de 30 de ori, cum spune el însuşi. S-a specializat în fonduri de investiţii şi finanţe personale. Refuză să fie numit analist, sau să citeze, generic şi impersonal, analişti”, pentru că a fost analist şi într-o bancă şi într-o firmă de  brokeraj. Se consideră încă inginer, spune că este jurnalist de rând şi nu şef de jurnalişti. Din această calitate a participat la construcţia multora dintre pieţele financiare ale României. A conceput chiar Piaţa Financiară”.

Acum a publicat această carte care ar trebui să ajungă un bestseller. Un eveniment editorial.

 

Scrie Adrian N. Ionescu însuşi: 


«Jocurile Privatizării» povesteşte cei 20 de ani, cât a durat reînfiinţarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB), din 1995 şi până mai acum un an. Şi care mai durează şi acum (reînfiinţarea), dacă nu s-o fi oprit – cum se zice ...
Povestea acestor 20 de ani este narată din mărturiile mai multor meseriaşi esenţiali pentru piaţă, dintre care vreo trei au fost preşedinţi ai Bursei. 
Plină de acţiune şi suculentă în dezvăluiri, Cartea se cheamă «Jocurile Privatizării», pentru că, din nefericire, puternicii acelor ani au decis că Bursa nu  poate fi decât anexa privatizării şi nu regina economiei.
Apariţia cărţii este meritul unui editor devotat meseriei lui, Costel Postolache, care îşi asumă riscurile meseriei, ca să se bucure de evenimentul editorial şi să bucure.”
 

Adeseori în existenţa sa, piaţa de capital din România a semănat cu Ciuleandra, pe  care toată lumea o lua la dans, dar nimeni nu o lua de nevastă. Conform logicii dintr-o anumită perioadă, Bursa era bună de arătat, ca «să ne împăunăm» cu ea, să dăm bine în diverse poze internaţionale” – spune Sergiu Oprescu, preşedinte executiv al Alpha Bank, fost preşedinte al Bursei de valori Bucureşti.
 

„A-i acuza că au vrut să construiască Bursa din România ar însemna să li se  exagereze meritele.
Să zicem că aveau un grad de simpatie pentru instituţie (...). Nici în momentul de faţă, când avem bursă de peste 20 de ani, piaţa nu stă pe propriile picioare, iar marile evenimente ale pieţei încă le constituie listările statului.” – Septimiu Stoica, preşedinte Bursa Română de Mărfuri, fost preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti.
 

Nu au vrut o Bursă puternică! Nu ştie toată lumea?! Ce i-ar fi împiedicat?! Dar nu  au vrut,  şi nu neapărat din raţiuni economice” – Stere Farmache, fost director general şi preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti.
 

Atente la metodele de transfer de proprietate, dictate de clasa politică, guvernele  României de după 1990 nu au fost niciodată realmente interesate de stimularea educării economisirii şi a investiţiei. O politică şi nici o practică suficient de coerente în acest sens nu au existat. Oamenii cu bani sunt vânaţi şi, dacă se poate, păcăliţi pe la ghişee să cumpoere fonduri mutuale, iar cât despre bursă, după eşecul cuponiadei, care a promis poporului o treime din averea patriei şi a dat de zece ori mai puţin, cei mai mulţi nici nu vor să mai audă. Bursa de valori Bucureşti se află acum în mare criză de investitori de retail, nu numai în criză de ofertă de companii noi care să aspire la prezenţa la cota sa.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO