Ziarul de Duminică

O privire de sinteză asupra diplomaţiei/ de Ziarul de duminică

O privire de sinteză asupra diplomaţiei/ de Ziarul de...

Autor: Ziarul de Duminica

11.12.2014, 23:55 39

Constantin Vlad

Istoria diplomaţiei. Secolul XX

Editura Cetatea de scaun

Născut în 1926, Constantin Vlad este doctor în filozofie; membru şi vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Sociale şi Politice, membru al Fundaţiei Europene Titulescu, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, membru al Delegaţiei României la prima Conferinţă pentru Securitate şi Cooperare în Europa, codirector al Institutului de Studii privind Securitatea în Relaţiile Est-Vest, New York. A fost ambasador al României în Finlanda, Japonia şi  Australia. A publicat mai multe volume, între care: „Eseuri despre naţiune”, „Japonia. Introducere în istorie, cultură şi civilizaţie”, „Relaţiile internaţionale în Istoria Modernă”, „Relaţii internaţionale politico-diplomatice contemporane”, „Note ale unui ambasador al României”.

 „Cartea de faţă – scrie ambasadorul – nu este o lucrare de teorie a diplomaţiei ca domeniu al activităţii umane, ci un studiu despre faptele/actele diplomatice în decursul unui secol. Atât în selecţia faptelor diplomatice, cât şi în prezentarea lor am căutat să mă conduc după cerinţele obiectivităţii ştiinţifice… în plus, am lăsat cititorului posibilitatea de a descifra, de a înţelege el însuşi semnificaţia subiectelor examinate, renunţând la orice intenţie de a-l conduce spre anumite concluzii, de a-i impune propriile opinii ale autorului. Lucrarea de faţă încearcă o privire de sinteză asupra diplomaţiei, ca parte distinctă, dar implicată, a istoriei atât de zbuciumate a Secolului XX. Având în vedere extraordinara bogăţie de evenimente care a marcat acest secol pe plan diplomatic, în alcătuirea ei a trebuit să fac o selecţie severă a acestor evenimente. Selecţia a luat în consi­derare acele componente ale vieţii diplomatice care spun ceva esenţial despre domeniu într-o etapă dată. Pe de altă parte, am avut în vedere gradul de prezenţă a acţiunilor diplomaţiei în literatura de specialitate din România.”

Principalele momente şi procese abordate: Cele două războaie mondiale; Ascensiunea fascismului şi consecinţele sale pe plan internaţional; Introducerea în arsenalele militare a armelor nucleare; Prima Conferinţă pentru securitate şi cooperare în Europa; Încheierea Decolonizării;  Dispariţia URSS;  Gestionarea efectelor globalizării, a problemelor globale pe planul relaţiilor internaţionale.

„Este prima noastră sinteză şi analiză de asemenea proporţii, unde aflăm ţelurile şi perspectivele principalilor actori, dar şi pe acelea ale României, de-a lungul unui secol”, afirmă acad. Dinu C. Giurescu.

Prof. dr. Ion Calafeteanu e de părere: „Cartea domnului Constantin Vlad consacrată istoriei diplomaţiei în secolul al XX-lea înmănunchează în paginile ei pregătirea teoretică şi acurateţea expunerii unui profesor în domeniu, cu acribia cercetătorului ştiinţific scormonitor în arhive şi biblioteci pentru afla­rea adevărului, dar şi experienţa câştigată de autor într-o bogată şi prestigioasă activitate diplomatică în plan bilateral şi multilateral.” (Alexandru Popescu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO