Ziarul de Duminică

Osânda unui cavaler/ de Ziarul de duminică

Osânda unui cavaler/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

10.09.2015, 23:47 74

Mircea Tănase

Căpitanul paraşutist Mihail Ţanţu. Faptele, mărturisirea şi osânda unui cavaler

Editura Militară

 

Cartea aceasta am scris-o, mai bine-zis am alcătuit-o, mai mult pentru a mă elibera de povara unei promisiuni pe care mi-am făcut-o cu mult timp în urmă, când l-am descoperit pe Ţanţu în primele cărţi pe care le-am citit despre paraşutismul militar românesc şi mi-am repetat-o ori de câte ori, în discuţiile pe care le-am avut cu vetera­nii paraşutişti, le-am văzut figura luminându-li-se la auzul numelui său. Am înţeles că trebuie scrisă o carte despre Ţanţu mai ales când am avut posibilitatea să studiez, la CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studiul Arhivelor Secu­rităţii), dosarul pe care i l-a întocmit Securitatea.

Căpitanul paraşutist Mihail Ţanţu a fost un erou şi o victimă a celui de-al Doilea Război Mondial, un sacrificat pe roata istoriei. Un ofiţer valoros, cu vocaţia carierei bine conturată, cu frumoase perspective de afirmare ca militar, care s-a văzut dintr-o dată angajat într-o desfăşurare de evenimente pe care nu le-a putut anticipa, controla sau contracara, dar nici nu s-a putut sustrage efectului distruc­tiv al acestora.(...)

Iubit până la devoţiune de subalternii săi, capabil să execute misiuni cu cel mai înalt grad de risc, căpitanul paraşutist Mihail Ţanţu nu a acceptat sub nicio formă ocu­paţia sovietică şi regimul comunist impus de aceasta după 6 martie 1945. Cu o atitudine demnă în relaţiile cu supe­riorii, de militar gata oricând să execute ordinele primite, ofiţerul se vede dintr-o dată victimă a acestei fireşti îndato­riri profesionale. Implicat, la ordinul superiorilor săi, în­tr-un episod cu o mare miză politico-militară la începutul anului 1945 – când drumul României încă nu era suficient conturat şi posibilitatea unei întoarceri de front era încă plauzibilă –, în urma eşuării respectivei acţiuni, Ţanţu a fost sfătuit să dispară pentru o vreme, dar s-a văzut curând abandonat de sistemul pe care îl servise cu credinţă, cu cariera militară năruită, cu libertatea şi chiar cu viaţa în primejdie. Pentru această încredere a superiorilor în patriotismul şi profesionalismul său a plătit, cum vom vedea, un preţ prea mare.

„Nu renunţasem însă la ideea de a milita în rândurile oricărei mişcări cu caracter naţional. ş...ţ Mi-am dat seama că cei ce ne mânuiesc sunt nişte egoişti fără seamăn. Că ceea ce încearcă să facă ei este ceea ce se cheamă în termeni populari «a scoate castanele din foc cu mâinile altora». Că se bizuiau pe tinereţea şi entuziasmul nostru spre a realiza unele scopuri, departe de crezul nostru, care voiam, sincer, mai binele Neamului şi credeam că efortul nostru de a păzi fiinţa Neamului ameninţată de influenţe străine îşi găseşte corolarul în efortul lor, al celor mari, răspunzători de destinele ţării.”

 

Dan Prisăcaru

În avanpostul luptei pentru supravieţuire

Apărarea naţională a României şi frontul secret în vâltoarea anilor 1938-1940

Editura Militară

 

Prefaţă de prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, cercetător ştiinţific gr. 1 Academia Română, Filiala Iaşi, care scrie: „Concluziile sunt pertinent formulate în spiritul argumentelor dezvoltate de au­tor în cuprinsul lucrării. Încheierile la care a ajuns autorul sunt valide din punct de vedere istoric, cu precizarea că o parte din ele lasă să se vadă judecata postfestum. În fond, autorul a încercat şi a şi reuşit, în opinia mea, să transforme distilatul istoric într-un caveat pentru contemporanii săi, într-un moment de aducere aminte asupra consecinţelor pe care slăbiciunile interne şi contextul internaţional defavorabil le pot crea cu rapiditate. În ansamblul ei, lucrarea aflată acum în mâinile cititorilor interesaţi reprezintă un meritoriu efort de istorie politică şi militară, o contribuţie semnificativă la cunoaşterea mai aprofundată a realităţilor care au marcat evoluţia României în ultima parte a perioadei interbelice. Autorul a încercat – şi, să o spunem şi la final, a reuşit cu prisosinţă – să trateze această temă complexă cu onestitatea şi seriozitatea cercetătorului avizat. Cartea rămâne demnă de apreciat ca fiind o abordare complexă şi onestă a unui subiect care încă, suntem convinşi, oferă un câmp larg investigaţii interdisciplinare.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO