Ziarul de Duminică

Palate din Bucureşti/ de Stelian Ţurlea. GALERIE FOTO

Coperta albumului

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

14.03.2014, 00:06 792

Albumul este o istorie a palatelor  şi reşedinţelor urbane ale Bucureştilor, printr-o incursiune în arhitectura eclectivă, de inspiraţie franceză. Într-o capitală care de-abia mai păstra câteva vestigii ale trecutului, imaginea unor reşedinşţe de nivel european, decorate fastuos şi în care se organizau recepţii şi baluri rămase în memoria contemporanilor putea să-i surprindă pe călătorii străini, pentru care aceste locuri reprezentau spiritul Orientului.

Autorul a optat în prezentarea sa pentru recursul la documente inedite de arhivă, la relatări memorialistice, la incursiuni genealogice, la amintiri de familie, toate cu scopul de a contura mai exact contextul şi şi epoca în care s-au ridicat aceste clădiri.

Albumul înfăţişează un mod de viaţă apus, interiorul acestor reşedinţe era sugestiv pentru gustul şi rafinamentul comanditarilor, care au ştiut nu numai să creeze clădiri cu valoare de monument istoric, dar şi să se înconjoare de un mediu din care nu lipseau tablourile şi sculpturile, obiectele de artă decorativă ori bibliotecile fabuloase.

Autorul se ocupă de: Curtea Veche, Curtea Arsă, Palatul Domnesc de pe Calea Victoriei, Palatul Brâncovveanu-Bibescu, Palatul Costache Suţu, Palatul domnitorului Barbu Ştirbey, Palatul Faca-Romanit, Palatul domnitorului Grigore IV Ghica, Palatul Regal din Calea Victoriei, Palatul Cotroceni, Palatul George Grigore Cantacuzino, Palatul Grigore M. Sturdza, Palatul Elena Kretzulescu, Palatul Regal din Soseaua Kisseleff, Palatul principesei Elisabeta. 

Punerea în pagină a imaginilor, realizată de autor şi de redactorul cărţii, Emil Stanciu, grafica lui Gabriel Nicula sunt admirabile, o încântare a ochiului. Ca şi precedentul album, lansat în acelaşi Palat Suţu, în urmă cu aproape doi ani, „Monumente din Bucureşti”, „Palate din Bucureşti” devine fără dubiu una dintre cele mai plăcute cărţi despre oraşul numit cândva „Micul Paris”.

 

Narcis Dorin Ion s-a născut la 5 iunie 1974 la Piteşti. A absolvit, ca şef de promoţie, Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (1997); a obţinut masteratul la aceeaşi facultate în 2008. Este doctor în istorie din 2006, cu tema „Elitele şi arhitectura rezidenţială în Ţările Române (sec. XIX-XX)” - o lucrare pe această temă a publicat, la Editura Oscar Print, în 2010. Director al Direcţiei Muzee, Colecţii, Arte Vizuale din Ministerul Culturii şi Cultelor (2002-2003); încă director general al Muzeului Naţional Bran (din 2003). Autor al următoarelor lucrări: „Castele, palate şi conace din România”, vol. I, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2001; „Bucureşti. În căutarea Micului Paris”, Bucureşti, Editura Tritonic, 2002; „Mogoşoaia. Trei secole de istorie (1702-2002)”, Bucureşti, Editura Tritonic, 2002; „Castelul Bran. Reşedinţă a reginei Maria şi a prinţesei Ileana”, Bucureşti, Editura Tritonic, 2003; „Regimul comunist din România. O cronologie politică (1945-1989)”, Bucureşti, Editura Tritonic, 2003 (în colaborare cu Mihai Retegan şi Cristina Păiuşan); „Gheorghe Tătărescu şi Partidul Naţional Liberal (1944-1948)", Bucureşti, Editura Tritonic, 2003; „Reşedinţe şi familii aristocrate din România”, Bucureşti, Institutul Cultural Român, 2007.

 

Narcis Dorin Ion - Palate din Bucureşti. Noi Media Print. Prefaţă de academician Dan Berindei. Editor – Ovidiu Morar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO