Ziarul de Duminică

Plăcerile bărbaţilor, dramele femeilor/ de Elisabeta Lăsconi

Plăcerile bărbaţilor, dramele femeilor/ de Elisabeta Lăsconi

Plăcerile bărbaţilor, dramele femeilor/ de Elisabeta Lăsconi

06.01.2012, 00:05 348

Câteva ficţiuni la feminin incitante se anunţă la început de an la Editura Polirom. Mai întâi surpriza unui thriller intitulat provocator "Plăcerile bărbaţilor", de o autoare care s-a impus prin monografii istorice. Kate Williams reconstituie Londra anului 1840, dominată de sărăcie şi violenţă, cartierul rău famat din East End, în care se petrec crime ciudate, casa austeră a unchiului unde tânăra Catherine Sorgeiul trăieşte prinsă într-un păianejeniş de obsesii şi secrete. Apropierea de "Parfumul" lui Patrick Süskind sporeşte interesul...

Şi, prin asociere cu motivul plăcerii, atrage atenţia "Grădina plăcerilor lumeşti" de Joyce Carol Oates, capodopera timpurie a scriitoarei, distinsă cu National Book Award, în care a creat prin Claire, personajul ei memorabil, care caută să-şi făurească singură destinul, luptând cu sărăcia şi violenţa şi bizuindu-se pe patru bărbaţi. Romanul surprinde lumea americană, în densitatea realului se ghicesc miturile din adânc.

Despre dramele femeilor în lumea de azi şi de ieri scrie Sofi Oksanen în "Purificare", cu care tânăra finlandeză şi-a adjudecat toate premiile posibile în spaţii tot mai largi, de la Finlanda natală până la Consiliul Europei. "Purificare" prezintă dramele ce încep în anii '90, după căderea comunismului (comerţul cu carne vie, reţelele de prostituţie şi mafia rusească), dar scot la lumină ororile prin care trec femeile în cursul războiului şi în anii ce urmează prin întâlnirea bătrânei Aliide Truu cu nepoata ei Zara.

Philippa Gregory coboară cu fiecare carte în istoria Angliei, iar în "Doamna dintre râuri" o are în centru pe Jaquetta de Luxemburg, prezenţă învăluită în mister: urmaşa Melusinei, zeiţa râurilor, are puteri vizionare şi darul de a stârni vântul, ploaia, furtuna. În viaţa ei se succed înălţări şi prăbuşiri, dar reuşeşte să-şi vadă fiica văduvă devenind regină, pentru asta apelează la practici magice.

Denisa Comănescu ne-a obişnuit, ca în Raftul Denisei de la Editura Humanitas fiction, să se afle pregătite la început de an ficţiuni ale marilor scriitoare din continente şi civilizaţii diferite. Isabel Allende va provoca sigur o surpriză cu "Insula de sub mare", fiindcă se aventurează într-un loc puţin familiar, insula Haiti, la 1770, într-un eveniment crucial al istoriei, răscoala sclavilor. Epica împleteşte povestea de iubire şi fresca istorică, firele ei pornesc de la Paris, se încâlcesc pe insula Sant-Domingo cu plantaţiile ei, se deşiră până la New Orleans unde ajunge Tété, extraordinara eroină, vândută ca sclavă la 9 ani.

Scriitoarea chineză Hong Ying cunoscută prin "Arta iubirii", revine cu alt roman rafinat, "Concubina din Shanghai" ce reînvie oraşul fabulos la început de secol XX, cu alt arhetip feminin, la fel de seducător ca poeta practicantă a artei ce aspiră la nemurire. Romanul a fost apropiat de "Memoriile unei gheişe", care a depăşit deja suta de mii de exemplare la noi.

Nicole Krauss este cea mai înzestrată scriitoare americană din generaţia aflată sub 40 de ani, iar al treilea roman, "Marea casă", devine bestseller, ca "Istoria iubirii". Poetul Daniel Varsky îi încredinţează unei romanciere tinere un birou legendar: are 19 sertare şi i-a aparţinut lui Federico Garcia Lorca. Romanul cu multe sertare narative, deşiră poveşti ce leagă între ele trei oraşe (Londra, Oxford şi Ierusalim) şi patru destine marcate de memorie şi urmele trecutului.

Dar personajul feminin cel mai spectaculos rămâne o mică felină. "Dewey: pisica din bibliotecă a schimbat lumea" de Vicky Myron, dovedeşte că realul bate ficţiunea. Dewey a crescut într-o bibliotecă publică, a ajuns rapid mascota ei şi a oraşului Spencer. Amator de cheesburger şi aripioare de pui şi telespectator pasionat, Dewey surâde copiilor, atrage pe oamenii de afaceri, devine favoritul televiziunilor. Vicky Myron este cea care găsit într-o dimineaţă de iarnă pisoiaşul rebegit de frig, au împărţit cei 19 ani care l-au făcut pe el o legendă vie, iar pe ea în autoare de succes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO