Ziarul de Duminică

Poetica femeilor voluminoase/ de Stelian Ţurlea

Poetica femeilor voluminoase/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

10.09.2015, 23:59 77

Jean d’Ormesson

Ciudată e lumea, până la urmă

Editura Baroque Books & Arts

Colecţia cadril. Traducere: Tania Radu. Ilustraţia copertei: Iulia Costache. Superbă carte a lui Jean d’Ormesson, una dintre marile figuri ale literaturii franceze contemporane. Născut la 16 iunie 1925 la Paris, într-o familie aristocratică, devine, în 1973, membru al Academiei Franceze, preluând fotoliul lui Jules Romains, după ce obţinuse, în 1971, marele premiu pentru roman al Academiei Franceze pentru Gloria imperiului (La Gloire de l’Empire). Cartea de faţă este o captivantă repovestire a lumii, de la misteriosul Big-Bang, trecând prin filozofie, prin artele şi ştiinţele care au fasonat omul tocmai pentru a-l face capabil de întrebări. „«Dumnezeu i-a făcut o soră amintirii, scrie Michelangelo. I-a zis speranţă.» Am iubit mult trecutul. Dar totdeauna am preferat viitorul. Mi-am petrecut timpul şi viaţa sperând mereu altceva. Sper încă să găsesc altceva dincolo de lumea aceasta şi dincolo de moarte. Dar ce anume?“

 

Guillaume Musso

Chemarea îngerului

Editura Allfa

Traducere din limba franceză de Liliana Urian. Unul dintre cele mai bune romane ale lui Guillaume Musso (i s-au mai tradus, la aceeaşi editură, alte şapte romane, între care şi celebrul „Fata de hârtie”). Editorii: „New York, aeroportul Kennedy. În sala de aşteptări aglomerată, un bărbat şi o femeie se ciocnesc, îşi cer scuze, apoi fiecare îşi vede de drumul lui. Madeline şi Jonathan nu se mai întâlniseră niciodată şi n-ar fi trebuit să se revadă. Dar, ajunşi la destinaţiile lor, descoperă că au încurcat telefoanele mobile. Când îşi dau seama de greşeală, sunt despărţiţi de zece mii de kilometri: ea are o florărie la Paris, el se ocupă de un mic restaurant la San Francisco. Învinşi de curiozitate, fiecare cercetează conţinutul telefonului celuilalt. O dublă indiscreţie şi o revelaţie: vieţile lor sunt legate printr-un secret pe care-l credeau îngropat pentru totdeauna… Îmbinând în mod fericit o comedie romantică şi un thriller captivant, Guillaume Musso construieşte în Chemarea îngerului o intrigă care te va ţine cu sufletul la gură şi nişte personaje de-a dreptul fermecătoare.”

 

Dumitru Ungureanu

Poetica femeilor voluminoase

Editura Eikon

„N-aş vrea totuşi să trădez de pe-acum subiectul şi strategia cărţii – spune autorul –, gândul intim care m-a adus în faţa hârtiei albe. Nu că n-ar fi şi asta o tehnică literară ca oricare alta. Am însă oroare de tehnică în chestiunile ce ţin de poetica sufletului. Chiar dacă prietenii mei post-modernişti, actori şi observatori culturali opt-nouăzecişti, azi universitari sau pensionari, vor afirma literar şi cotidian că poetica este poietică, deci ceva ce poate fi (de)structurat conform unei tehnici mai mult sau mai puţin precise, eu nu prea cred.”

 

Meg Wolitzer

Interesanţii

Editura Trei

Traducere din engleză şi note de Laurenţiu Dulman. Editorii: „În stilul narcisist şi autoironic al adolescenţilor privilegiaţi, Ethan, Jonah, Cathy, Ash şi fratele ei Goodman îşi iau numele de Interesanţii în tabăra artistică din Berkshire Mountains, locul lor de întâlnire în fiecare vară. Jules Jacobson e flatată şi uluită când e primită în mica lor enclavă, unde îşi foloseşte spiritul sarcastic pentru a compensa lipsa frumuseţii, a banilor sau a avantajelor sociale. După ce o tragedie îi îndepărtează pe doi dintre membrii grupului, cei rămaşi încep durerosul proces al maturizării, îmbrăţişând cariere şi construind relaţii de pe urma cărora ies mai mult sau mai puţin învingători. Absolut remarcabil. Cu acest roman, Meg Wolitzer s-a depăşit pe sine.”

 

Veronica Roth

Four

O antologie Divergent

Editura Corint junior

Traducere de Shauki Al-Gareeb. Veronica Roth completează seria DIVERGENT cu acest volum, relatat din perspectiva îndrăgitului şi celebrului personaj Tobias. Cele patru povestiri incluse în această ediţie – Transferatul, Novicele, Fiul şi Trădătorul –, alături de trei scene inedite, oferă cititorilor o privire electrizantă asupra trecutului şi sentimentelor lui Tobias, pregătind totodată terenul către saga trilogiei Divergent. Cu doi ani înainte ca Tris Prior să facă alegerea care avea să-i schimbe viaţa, fiul de şaisprezece ani al liderului Abnegaţiei a trecut prin acelaşi lucru. Transferul lui Tobias către Neînfricare reprezintă şansa de a o lua de la capăt. Aici, el nu va fi strigat pe numele dat de părinţi. Aici, el nu va permite ca teama să îl transforme într-un copil înspăimântat. Proaspăt botezat „Four”, el află în timpul iniţierii că va izbândi în Neînfricare.

 

O mie de păduri într-o ghindă

Mari scriitori de limbă spaniolă aleg paginile preferate din opera lor

Antologie editată de Valerie Miles

Editura Univers

Traducere Lavinia Similaru. Antologia cuprinde fragmente din operele a douăzeci şi doi dintre cei mai importanţi scriitori de limbă spaniolă din a doua jumătate a secolului XX. Textele nu sunt selectate după cum se potrivesc sau nu pe vreo grilă rigidă, ci înşişi autorii au fost supuşi torturii de a alege din propriile lor cărţi ceea ce au considerat ei că îi reprezintă mai bine. Până la urmă, toţi scriitorii cuprinşi în antologie au dat dovadă de spirit sportiv, au suportat cu bine tortura (care a inclus, printre altele, plimbări pe Ramblas în căutarea unui ziar, conversaţii cu şampanie după‑amiaza, răscoliri prin bibliotecă în căutarea unei anumite pagini din Nabokov), apoi au ales câte o ghindă din propria lor pădure de hârtie. Iar scriitorii aleg altfel decât criticii şi editorii, ei sunt întotdeauna mai aproape de cititori. Valerie Miles s‑a născut în 1963 la New York, este scriitoare, publicistă, traducătoare, editoare la Madrid şi Barcelona. Este co‑fondatoarea revistei Granta în limba spaniolă, specialistă în opera lui Roberto Bolaño, traducătoare în limba engleză a unor scriitori ca Enrique Vila‑Matas, Lucía Puenzo, Fernando Aramburu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO