Ziarul de Duminică

POLI-tehnicii...

POLI-tehnicii...

Lucian Vasiliu

15.09.2006, 13:40 57

Am tot amanat sa scriu despre fotbal. Venit-a vremea acum, dupa canonizarea poetului si carturarului Dosoftei. Acum, dupa inaltarea la ceruri a universitarului, traducator si prieten, Emil Iordache (el insusi, un timp, fotbalist veritabil).
Eram elev de liceu la... Umanioare. Abia asteptam o pauza intre Gheorghiu-Dej si Marx, intre Homer si Breban, pentru a bate mingea in curtea scolii berladnice (martor imi este managerul-sportiv Mihai Valeriu de la Bolta-Rece, statornic sustinator al clubului de fotbal Politehnica Iasi).
Eram bibliotecar la... Institutul Politehnic de odinioara, apoi muzeograf literar, cand, intr-o exemplara solidaritate, ne intalneam pentru amicale, relaxante partide de fotbal (sus, in Copou, in vale la... "Sorbona" sau in ograda Ioanei si a lui Dorian Obreja). Intre comilitoni: Liviu Antonesei, Codru si Val Condurache, Gheorghe Nichita (actualul primar-diriguitor si al inimoasei echipe iesene de fotbal), Dorin Spineanu, Adi Cristi, Al. Calinescu, Liviu Cangeopol (stabilit in SUA), Valeriu Gherghel (excelent portar), Stefan Oprea (admirabil cronicar), Dan Petrescu (asistent), Mircea Doru Lesovici (Dumnezeu sa-l odihneasca!), Mihai Dinu Gheorghiu (actualmente la Paris) etc. etc.
Trecut-au anii cand puteam participa, constant, la partidele Politehnicii (CSM - CSMS) de pe stadionul din Copou (actualmente Emil Alexandrescu - memorabil inginer, sportiv, primar). Intalneam acolo scriitori, actori, artisti plastici, iubitori de corrida... Astazi, ii regasesc doar pe acad. Valeriu Cotea, pe dr. Radu (Pusi) Diaconescu, pe distinsul hidalgo Val Gheorghiu...
Candva, mi-ar fi placut sa fiu chiar sportiv profesionist (box, ciclism sau atletism). Apoi, m-as fi multumit cu ipostaza de cronicar sportiv (precum odinioara scriitorii Grigore Ilisei si Mircea Radu Iacoban). Sa comentez o partida cu portarul-scriitor Camil Petrescu, o alta, de oina, cu Mihail Sadoveanu, un recital de patinaj cu Ionel Teodoreanu, un concurs de inot cu Mihai Ursachi, o partida de box cu Cezar Ivanescu... Multi scriitori, mai ales contemporani, au scris despre sport, de la Fanus Neagu la Nicolae Manolescu.
Acum, cand am putina vreme sa urc in Copou, ma bucur sa privesc, in direct, evolutia POLI-tehnicilor nostri, tineri naravasi precum Branet, Adrian Ilie, sud-americanul Gavatorta, Balba si companionii. Stadionul devine un fel de agora, loc de exprimare pentru "comunitarii" de toate nuantele (politice, religioase, financiare, profesionale etc.).
Daca ar fi trait junimistii, sunt convins ca ar fi participat in mod sustinut la victorie, egal sau pierdere, la emotiile speciale oferite de trupa animata de Ionut Popa (antrenor inspirat, profesor suplu, natura poetica). Mi-l imaginez pe primarul Vasile Pogor agitand talanga, pe Titu Maiorescu adnotand, discret, in jurnal, pe Ion Creanga indemnand prin pilde si anecdote, pe Iacob Negruzzi colectand gologani pentru datoriile clubului, pe Eminescu (iubitor de sah, dans vienez si alte sporturi rafinate), pe Caragiale agitandu-si chipiul de sustinator al junilor si junimistilor politehnisti!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO