Ziarul de Duminică

PORTRET / Arhitectura romaneasca la New York

PORTRET / Arhitectura romaneasca la New York
24.02.2009, 15:49 169

 
„Am crezut ca pot aduce o nota personala si o noua orientare in privinta stilului", spune arhitectul Gary Segal, care a lansat un nou curent in mijlocul unei comunitati conservatoare si mandre de mostenirea americana. Pana la urma insa, exact aceasta era si ideea: intr-un mozaic cum este America, de ce sa nu mearga si putina culoare romaneasca?
„Am fost si eu ca tot romanul la Peles. N-am putut imita tot castelul, ca nu aveam banii unui rege, dar am luat elemente – arcade, intarsii.. „ 
Pe locul vilei lui Gary Segal se afla pana acum cativa ani o casa construita pe la 1845. Romanul a cumparat-o, inclusiv terenul de o jumatate de hectar, promitand primariei ca va pastra cat va putea din constructia veche. Asa se face ca in curte se afla inca putul original, sapat acum un secol si jumatate. Restul a fost gandit de arhitect pe criterii invatate si aduse din tara.
„Curtea interioara este inspirata de curtea interioara a manastirii Sucevita, piatra folosita e in tonuri de gri si bej in combinatie cu lemn natural si arce din lemn masiv. Am creat un microclimat linistit pentru cei care locuiesc in casa. Pot inchide usa de la intrare si sa se izoleze de zgomotul, fumul, sirenele orasului intr-o curte interioara... „
Balustrada imita balustradele Castelului Bran din epoca medievala, cu lemn si metal combinat. Gary Segal a folosit lemn si sticla. Cel mai dificil i-a fost sa respecte codul american pentru spatiile dintre elementele componente, pentru siguranta, spatiile au fost calculate la 3 inci si jumate ca sa opreasca trecerea capului unui copil. 
Nu trebuie sa privesti prea mult ca sa vezi ca vila lui Gary Segal e complet diferita de cele din jur. Nu numai arhitectura o evidentiaza in multimea de palate sofisticate si somptuoase inaltate in cartierul new yorkez. Fiecare detaliu a fost astfel gandit incat sa fie diferit de casele vecinilor.
„Am vrut sa arate precum casele de piatra din Romania. Era o casa la Zamora, pe care o vedeam din sosea, cu arcada de piatra si boiandruc de lemn. Am luat elementele sculptate de la un magazin de decoratiuni interioare, erau vindute ca decoratii de agatat in cui pe ziduri."
Gary Segal e are mandru de ceea ce a reusit. O spune, chiar se lauda. Are si de ce. Pentru ca in mod evident e altfel decat cei in mijlocul carora s-a instalat. Nu are conturile lor din banca, dar are ceva care valoreaza la fel de mult: scoala vietii din Romania. Asa si-a putut permite, cu bani putini, sa faca o casa la fel de impresionanta ca si celelate care au avut un buget incomparabil mai mare. „Romanul nostru e inventiv, fructifica tot ce se poate. De pilda, am gasit un blat zgariat la gunoi. L-am luat, l-am polisat, l-am dat cu bait, cu un ulei special si vreo 23 de staruri de poliuretan, l-am transformat in masa pe care mancam... Bucataria e in stil country, la noi se zice ca la tara, cu masa in mijloc, blatul de care v-am spus. Nu este perfect lustruit pentru cineva care este snob, dar l-am lasat mat ca pardoseala care este facuta din resturi de marmura din diferite serii de pachete de marmura, va imaginati ce ieftin le-am luat, nimeni nu le voia nimeni."
O plimbare prin casa lui de inspiratie romaneasca e ca o excursie cu surprize. Cind ti se pare ca nu mai ai nimic de aflat, dai peste un amanunt care te incanta. Din baie vezi palmierii si rosiile din sera casei. Semintele de rosii i-au fost trimise prin posta de la Tg. Mures. Dar Gary Segal e amarat, pentru ca rosiile n-au gustul de acasa, unde pamantul e ingrasat cu balegar.
Astazi, Gary Segal isi permite sa fie vesel si optimist, desi in jurul lui preturile au inceput sa scada. Criza imobiliara da tarcoale chiar si prin acest cartier, in care s-au refugiat inclusiv Jay Z si Beyonce. Dar Gary Segal crede ca, prin elementele lui noi, nemaivazute in aceasta lume plina de pretentii, a reusit sa creasca de sase ori, in numai patru ani, pretul locului. Crede ca vila lui s-ar vinde acum cu 4 milioane de dolari. Bani seriosi pentru un produs suta la suta romanesc, bine infipt in inima unui cartier de lux american. Se ofera cineva?
 
 
Reportaj difuzat de Protv, in emisiunea Romania, te iubesc! din 14 decembrie 2008, redifuzata in ianuarie 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO