• Leu / EUR4.7584
  • Leu / GBP5.4956
  • Leu / USD4.2306
Ziarul de Duminică

Primul câştigător al premiului "Augustin Frăţilă"/ de Oana Ghiţă, Andra Rotaru

Autor: Oana Ghita - Mediafax, Andra Rotaru

16 nov 2012 145

Scriitorul Lucian Dan Teodorovici (foto 1,2) a câştigat, săptămâna trecută, premiul "Augustin Frăţilă", în valoare de 10.000 de euro, acordat pentru cel mai recent volum al său, "Matei Brunul". Cele cinci romane finaliste ale concursului au fost "FEM", de Magda Cârneci (Cartea Românească, 2011), "Viaţa lui Kostas Venetis", de Octavian Soviany (Cartea Românească, 2011), "Emoţia", de Mirela Stănciulescu (Humanitas, 2011), "Matei Brunul", de Lucian Dan Teodorovici (Polirom, 2011), şi "Ploile amare", de Alexandru Vlad (Charmides, 2011).

Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache din cele 59 de romane înscrise în competiţie. Romanele finaliste au intrat apoi în etapa a doua de jurizare, între 10 octombrie şi 2 noiembrie. 20 de bloggeri au ales câştigătorul premiului, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărui roman finalist.

Ceremonia de acordare a premiului a avut loc la Hotel InterContinental Bucureşti. În cadrul aceleiaşi ceremonii a fost acordat un premiu de popularitate, decis de ascultătorii postului Europa FM. Premiul, în valoare de 2.000 de euro, i-a revenit Mirelei Stănciulescu, pentru volumul "Emoţia".

Augustin Frăţilă (1953 - 2010), scriitor şi cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stănescu şi membru al Cenaclului de Luni. A publicat în cele mai importante reviste culturale, iar între 1995 şi 2010 a fost redactor-şef al Editurii ALLFA, departamentul de literatură al Grupului Editorial ALL. Premiul "Augustin Frăţilă", aflat la prima ediţie, este creat de Asociaţia Casa de cultură.

La primirea premiului, Lucian Dan Teodorovici a ţinut să îi mulţumească în primul rând soţiei sale, inclusiv pentru faptul că se afla în sală. "Cred că ştim cine este cea mai emoţionată persoană din sală... este soţia mea", a glumit autorul, care a mărturisit că îi datorează acesteia foarte multe, inclusiv faptul că se află la Bucureşti, deoarece el nu are carnet de şofer şi cea care a condus a fost soţia.

Autorul s-a referit şi la cei cu care a concurat pentru acest premiu. "Este o onoare pentru mine. Sunt în această finală cu nişte scriitori pe care îi admir foarte mult", a spus acesta. "Sunt bucuros şi pentru că premiul se numeşte 'Augustin Frăţilă'", a adăugat el.

Romanul lui Lucian Dan Teodorovici nu este doar una dintre cele mai premiate cărţi româneşti ale anului, dar are şi o carieră internaţională. Volumul va fi tradus în curând în limba franceză, de Laura Hinckel, şi va apărea la Gaïa Editions la începutul anului 2014. Romanul semnat de Lucian Dan Teodorovici va apărea în curând şi în Ungaria şi Bulgaria. Versiunea maghiară va fi publicată la editura Libri, în 2013, iar cea bulgară, la editura Paradox, în acelaşi an. "Matei Brunul" a obţinut premiul pentru proză al revistei Observator Cultural, premiul naţional pentru proză al Ziarului de Iaşi, a fost desemnată "cartea anului 2011" de revista Contrafort şi nominalizată la premiile Uniunii Scriitorilor din România. De asemenea, a obţinut premiul special al publicului la prima ediţie a Galei Industriei de Carte din România 2012.

Lucian Dan Teodorovici propune o amplă naraţiune despre spaţiul concentraţionar comunist, despre victime şi torţionari, despre destin şi însingurare ca mijloc de autoapărare în faţa adversităţilor unei societăţi poliţieneşti care domină individul şi îi supraveghează fiecare clipă a vieţii. După ce va fi cunoscut ororile închisorilor şi lagărele de muncă, Matei Brunul pare să fi uitat de sine însuşi pentru a se dedica marionetelor, ducând un trai anonim şi anodin, într-o lume cenuşie şi primejdioasă. Împreună cu tovarăşul Bojin şi cu Eliza, două personaje care-l însoţesc permanent, misterul din viaţa lui trecută se împleteşte cu un altul, nou, a cărui rezolvare îi va schimba perspectiva asupra istoriei sale personale.

Lucian Dan Teodorovici este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori din noua generaţie. Cărţile sale sunt traduse în limbile italiană, engleză, germană, maghiară, spaniolă. Textele sale au fost publicate în numeroase reviste şi antologii din România, Ungaria, Polonia, Croaţia, Franţa, Germania, Marea Britanie, SUA etc. Cea mai recentă apariţie, în Best European Fiction 2011 (SUA), a atras semnalări elogioase în publicaţii importante precum The New York Times şi The Guardian. A reprezentat România la Festivalul de literatură al Sardiniei (iulie 2011) şi a fost invitat la prestigioasele festivaluri de literatură de la Edinburgh (august 2011) şi Mantova (septembrie 2011).

Asociaţia Scriitorilor Bucureşti şi-a decernat premiile


Vineri, 9 noiembrie 2012, ora 10:00, la sediul Primăriei Sectorului 2 Bucureşti, a avut loc decernarea Premiilor Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti (ASB) pentru anul editorial 2011. Este pentru a opta oară consecutiv când dl. Neculai Onţanu, primarul sectorului 2, finanţează aceste premii. Juriul a fost format din acad. Eugen Simion (preşedinte), Dan Mircea Cipariu, Horia Gârbea, Lucia Verona şi Radu Voinescu (foto 4). Premiul "Opera Omnia", decernat de Primăria Sectorului 2, în consens cu juriul ASB, i-a revenit scriitorului Ion Horea (foto 3, în stânga), iar premiile acordate de Asociaţia Scriitorilor Bucureşti au revenit următorilor scriitori: Premiul pentru Poezie: Ioan Es. Pop ("Unelte de dormit" , Editura Cartea Românească); Premiul pentru Proză: Octavian Soviany ("Viaţa lui Kostas Venetis", Editura Cartea Românească) şi Eugen Şerbănescu ("După-amiază cu o nimfomană pe vîrful muntelui Parâng", Editura Polirom); Premiul de Critică şi Istorie literară: Nicolae Mecu ("George Călinescu faţă cu totalitarismul", Editura Dacia XXI); Premii speciale: Eugen Suciu ("Motanul", Editura Cartea Românească, viziunea grafică Mircia Dumitrescu) şi Bogdan Hrib ("Ucideţi generalul" - Editura Tritonic); Teatru: Radu F. Alexandru ("Teatru - Labirint", Editura Unitext a UNITER); Debut: Critică şi istorie literară: Ioan Cristescu ("Dramaturgia lui Radu Stanca", Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române) şi Bianca Burţa-Cernat ("Fotografie de grup cu scriitoare uitate", Editura Cartea Românească). Nu s-au acordat premii la secţiunile: Cartea pentru copii şi Traduceri.

Evenimentul a debutat cu o prezentare făcută de Horia Gârbea, Preşedintele ASB: "După cum se ştie deja, Premiile acordate de Asociaţia Scriitorilor Bucureşti sunt printre cele mai prestigioase. (…) Ca în fiecare an, juriul a avut o misiune dificilă. Mă bucur că avem prilejul ca, în ciuda vicisitudinilor timpurilor, valorile să fie recunoscute. Aşa cum ne-am obişnuit în fiecare an, domnul Onţanu va oferi Premiul "Opera Omnia" unui scriitor bucureştean, premiu care aduce o recunoaştere a întregii opere."

Din partea ASB au primit medalii de onoare: Neculai Onţanu, Primarul Sectorului 2, acad. Eugen Simion, doamnele Ruxandra Garofeanu şi Mariana Georgescu din partea Primăriei sectorului 2, Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român, jurnalista şi scriitoarea Gabriela Vrânceanu-Firea-Palade (sponsor al premiilor de debut).

"Este o mare onoare să găzduim şi să acordăm un sprijin Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. (…) Pe lângă Premiile ASB suntem implicaţi şi în finanţarea unor reviste culturale, a unor proiecte culturale. Este un lucru normal pentru o administraţie locală, pentru un primar să se implice în proiecte care ţin de educaţie.", a spus Neculai Onţanu.

"Îmi place că a devenit un obicei să ne vedem aici, unde ne împărţim bucuriile. Apreciez oamenii pentru ceea ce fac, nu pentru ceea ce promit.", a spus acad. Eugen Simion despre implicarea Primăriei Sectorului 2 în acordarea acestor premii. "În acest juriu s-a lucrat democratic; premiile nu au venit dintr-o partidă, nu s-au dus într-o singură direcţie.", a completat acesta.

Scriitorul Ion Horea, Premiul "Opera Omnia"

"Cred că, într-adevăr, au fost distinse opere valabile, cred că au fost şi anul acesta premiaţi autori care o merită din plin. Venind la sfârşitul anului, aceste premii au rolul de a echilibra şi a certifica valoarea unor scriitori care le-au meritat în decursul anului dar, din diverse motive, nu au reuşit să le obţină în alte competiţii.", a spus Horia Gârbea.

"Premiul "Opera Omnia" îi revine unui mare poet al Ardealului, bucureştean prin adopţie, un reputat şi minunat poet, care ne face de fiecare dată să ne amintim de resorturile cele mai profunde ale liricii.", l-a prezentat Horia Gârbea pe laureat, poetul Ion Horea.

"Se vede că, ajuns în pragul senectuţii, trebuie să mai suport nişte poveri, că anii nu sunt de ajuns. Mai suport şi onoruri, şi cinstea confraţilor, şi preţuire, şi cuvinte de laudă.", a spus poetul Ion Horea.

Octavian Soviany şi Eugen Şerbănescu, Premiul pentru Proză al ASB

"Nu puteam trece peste două volume remarcabile, care au fost onorate şi cu alte premii în acest an. Avem toată consideraţia pentru cei doi autori care au realizat nişte opere cu totul deosebite.", a prezentat Horia Gârbea volumele.

"Atunci când obţii un premiu literar se cuvine să aduci în primul rând nişte mulţumiri. (…) Acest premiu vine la două zile după ce am ratat la mustaţă Premiul "Augustin Frăţilă", despărţindu-mă doar 7 puncte de câştigător. (…) Mă întreb ce s-ar fi întâmplat cu mine dacă nu-mi apărea în cale Kostas Venetis…De-a lungul timpului, începând cu anul 1994, am luat 4 premii ale ASB. Mai rămâne să iau şi pentru dramaturgie." (Octavian Soviany)

Eugen Şerbănescu, laureat pentru volumul "După-amiază cu o nimfomană pe vîrful muntelui Parâng", Editura Polirom, a spus: "Mulţumiri pentru că se sprijină mişcarea literară din România. (…) Volumul meu reprezintă două cărţi într-una: o confesiune erotică şi 17 eseuri."

La evenimentul de decernare a Premiilor ASB a participat şi Andrei Marga, preşedintele ICR: "Este o onoare să fiu alături de aceste personalităţi ale culturii. (…) Nu trebuie să ne obsedeze trecutul, ci prezentul şi viitorul, să prezentăm o cultură românească mai bogată în afară."

Ioan Es. Pop, Premiul de Poezie al ASB

Premiul pentru Poezie al ASB a fost înmânat de Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei de Poezie a ASB. Acesta a precizat că volumul "Unelte de dormit" de Ioan Es. Pop a primit numeroase premii în decursul anului, printre acestea şi Cartea de Poezie a anului 2011.

"M-am culcat aseară cu convingerea că Uneltele de dormit sunt bune numai pentru somn. Dar m-am trezit foarte devreme, alertat de aceleaşi unelte pe care le-aş putea numi Unelte de trezit.", a spus Ioan Es. Pop.

Radu F. Alexandru, Premiul de dramaturgie al ASB

"Mă bucur pentru că acest premiu vine din partea unui juriu prezidat de acad. Eugen Simion. Acest fapt îmi confirmă un crez în care cred de 22 de ani, care îmi spune că atitudinea faţă de cultură nu trebuie să aibă coloratură politică.", a spus Radu F. Alexandru.

Nicolae Mecu, Premiul pentru Critică, istorie literară, eseu al ASB

"Acest remarcabil domn este cercetător la Institutul Călinescu. Volumul "George Călinescu faţă cu totalitarismul" este o carte remarcabilă, care spune lucrurile adevărate despre un uriaş intelectual român. Totodată, ieri au pornit spre tipar ultimele două volume din cele 12 care însumează toată publicistica şi eseistica lui Călinescu, coordonate de Nicolae Mecu. 17.000 de pagini." , a spus acad. Eugen Simion.

Premii speciale: Eugen Suciu şi Bogdan Hrib

"Motanul" de Eugen Suciu este o carte obiect, care conţine un singur poem lung, a cărei grafică a fost realizată de artistul Mircia Dumitrescu.", a spus Horia Gârbea.

"Motanul cred că acum e acasă, el m-a crescut, ştie tot ce se întâmplă la ora asta aici.", a precizat Eugen Suciu pe scenă.

"Nu există genuri minore sau cărţi de ficţiune care să nu facă parte din literatură. SF, bandă desenată, noir, mystery-thriller se adresează în primul rând tinerilor. (…) Premiul din această zi este o premieră, Bogdan Hrib este stagiar al USR, conform noilor reguli. Este pentru prima dată când premiul îi revine unui stagiar.", a spus Horia Gârbea.

"Mă bucur că aceste genuri literare sunt atât de răspândite în afară, iar acum mystery-thriller începe să fie apreciat şi la noi.", a mulţumit Bogdan Hrib.

Bianca Burţa-Cernat şi Ioan Cristescu, Premiile de debut ale ASB

Premiile de debut au fost oferite de Gabriela Vrânceanu-Firea-Palade, cea care de 9 ani de zile le şi sponsorizează. Horia Gârbea a menţionat că ambele premii de debut s-au acordat pentru volume de critică şi istorie literară, deloc aride ci accesibile, volume care au fost înainte nişte lucrări de doctorat remarcabile.

"Fotografie de grup cu scriitoare uitate" este o carte despre un interbelic pe care nu trebuie să-l privim într-o manieră idealizantă, dar nici cu resentimente.", a spus Bianca Burţa-Cernat. Cartea Biancăi Burţa-Cernat a mai fost răsplătită cu un premiu la Gala Tinerilor Scriitori, ediţia a II-a.

"Este puţin neobişnuit să mi se înmâneze un premiu, sunt obişnuit să acord eu premii şi să vorbesc despre cărţi.", a spus Ioan Cristescu, directorul editurii Tracus Arte.

Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7584
Diferență: -0,0483
Ieri: 4.7607
Azi: 4.2306
Diferență: -0,0496
Ieri: 4.2327
Azi: 5.4956
Diferență: -0,1762
Ieri: 5.5053
Azi: 4.1689
Diferență: -0,1724
Ieri: 4.1761