Ziarul de Duminică

Provocările schimbărilor climatice/ de Ziarul de duminică

Provocările schimbărilor climatice/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

13.11.2014, 23:44 67

Mihaela Răileanu

Schimbări climatice: provocări etice şi politice

Editura Tritonic

 

Şi aceasta este o dezvoltare a unei teze de doctorat susţinute la SNPA cu prof. univ. Dr. Mihaela Moroiu. Tema proiectului de cercetare: Tragedia bunurilor comune şi securitatea globală, din perspectiva schimbărilor climatice

Autoarea pleacă de la ideea că relaţia dintre omenire şi climă este bidirecţională: pe de o parte, clima influenţează evoluţia socială umană, iar, pe de altă parte, există dovezi clare că omenirea contribuie la schimbările climatice la o scară şi cu o intensitate nemaiîntâlnite în istoria recentă. Atunci când ne referim la dimensiunea schimbărilor climatice trebuie să avem în vedere două aspecte. În primul rând, trebuie să ne gândim că aceste modificări nu vor avea loc cândva, într-un viitor neprecizat. Dimpotrivă, ele reprezintă un proces care se află în plină desfăşurare. În al doilea rând, trebuie spus că întreaga comunitate ştiinţifică a ajuns la un consens în ceea ce priveşte existenţa acestui tip de schimbare. De asemenea, nu trebuie uitată nici dimensiunea etică a problematicii schimbărilor climatice, atunci când analizăm perspectivele speciei umane.

Lucrarea este astfel structurată: se analizează întâi conceptul de vulnerabilitate aplicat fenomenului de schimbare climatică globală. Există mai multe evaluări ale vulnerabilităţii, dar în această lucrare evaluarea vulnerabilităţii va fi prezentată ca o abordare care poate oferi informaţii şi linii directoare pentru menţinerea stabilităţii climatice globale. Autoarea insistă în analiza ei pe ideea că fenomenul schimbării climatice se va intensifica în acest secol afectând, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate ecosistemele planetare şi toate formele de viaţă. Apoi, Mihaela Răileanu mută analiza în domeniul eticii, pentru că schimbarea climatică are un fundament etic important, ştiut fiind faptul că unele state sunt mai afectate decât altele (în special statele mai puţin dezvoltate, acestea fiind, paradoxal, şi cele care emit în atmosferă cele mai puţine gaze cu efect de seră). De aceea, prezintă cadrul teoretic în care poate fi studiată etica de mediu/climatică, cu convingerea că de modul în care omenirea se raportează la fenomenul schimbării climatice depind identificarea şi implementarea măsurilor de stabilitate climatică la nivel global. Autoarea mai prcizează că omenirea nu mai are foarte mult timp la dispoziţie pentru a organiza adaptarea, iar efortul trebuie să fie unul internaţional.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9250
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.7278
Azi:
Diferență:
Ieri: 5.7274
Azi:
Diferență:
Ieri: 5.0120