Ziarul de Duminică

Psiho-grafeme şi forme/ de Ziarul de duminică

Psiho-grafeme şi forme/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

23.04.2015, 23:45 34

La UNAgaleria (Str. Budişteanu nr.10) poate fi vizitată expoziţia artistului Xenofon Sachinis, „Psiho-grafem – O nouă dimensiune a imprimării” (foto 1). În lucrările sale, artistul Xenofon Sachinis investighează tehnicile de imprimare moderne. Interesul său se îndreaptă spre valorificarea raportului dintre suportul imprimării şi cel al gravurii, dintre calităţile plastice concrete ale plăcii de gravură şi aspectele digitale oferite de tehnologie. Conştient de aceste posibilităţi, Xenofon Sachinis îşi îndreaptă atenţia spre proiecte în care suprapune cercetările despre mediile de expresie tradiţionale şi digitale, despre imprimare şi gravură. Această preocupare i-a permis să aducă în discuţie aspectul tridimensional, care lipseşte în imprimarea tradiţională. Materialele noi, precum placa de plexiglas, l-au inspirat pe artist să implice în conceptul său transparenţa, ca pe un factor major. De asemenea, oglinda joacă un rol important în construirea imaginilor sale, prin cele două aspecte, de reflectare a publicului şi de includere a acestuia în scenariul compoziţiei.

În lucrările sale recente artistul suprapune peste imprimarea digitală o placă de plexiglas, pe care este gravat şi acoperit cu cerneală conturul formei imprimate. Prin alegerea subiectelor şi prin modul în care îşi înscenează imaginile artistul face referire la diverse momente din istoria artei clasice şi moderne.

Xeonofon Sachinis este artist şi profesor de tehnici de imprimare la Universitatea Aristotle din Salonic, Grecia. Până în 2014 a fost directorul departmentului de tehnici de imprimare şi preşedintele Departamentului de Arte Vizuale şi Decorative. În 2014 a fost ales Decan al Facultăţii de Arte Plastice al universităţii. Coordonează 25 de programe de schimb ERASMUS şi este director artistic al Neapolis, Centrul de Imprimare din Salonic, unde organizează expoziţii şi rezidenţe. În 2008 şi 2010 a scris două cărţi despre teorie şi concept în tehnicile de imprimare. Lucrările sale sunt incluse în colecţii precum: Galeria Naţională a Greciei; Colecţia Galeriilor Municipale din Atena şi Salonic; Muzeul de Artă Modernă Macedoneană, Salonic;  Muzeul de Naţional de Artă Modernă, Salonic; Colecţia de lucrări a PERDUE University of West Lafayette (Statele Unite) şi în multe alte colecţii.

*

*     *

La Galeria Galateea (Calea Victoriei 132, Bucureşti) este deschisă expoziţia personală a lui Nicolae Moldovan, „Forma” (foto 2). Expoziţia poate fi vizitată până în 12 mai 2015. „Creaţia lui Nicolae Moldovan, ceramist / sculptor, în esenţă minimalist, este unică în spaţiul românesc şi percutează fericit în spaţiul internaţional. Din gresie sau argilă, formele sale generoase surprind prin claritatea si simplitatea volumului, prin cromatica austeră: alb negru, brun. Puternice, calde şi preţioase totodată, amprentate uneori de elemente dure (metal), par născute firesc, nu căutate – cum defineşte autorul însuşi demersul său: în căutarea formei, par deci concepute pentru spaţiul public. Le priveşti şi le doreşti amplasate undeva pe gazonul verde, sau ţi le imaginezi supradimensionate arhitecturi spre tihnită contemplare.” (Cristina Popescu Russu, curator)

Expoziţia Forma face parte din programul NAG#9.
Amprente Urbane – proiect pentru Noaptea Albă a Galeriilor în cadrul expoziţiei de ceramică semnate de Nicolae Moldovan
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO