Ziarul de Duminică

"Pofta de a fi primul"

"Pofta de a fi primul"

Hugo van der Goes, Caderea lui Adam

08.09.2006, 17:41 30

Urmaresc cu atentie miscarile guvernantilor nostri, atinsi de o sete de putere aproape bolnava, si, pentru indreptarea lor, reproduc eseul lui Emil Cioran, intitulat Pofta de a fi primul.
"Un cezar e mai aproape de primarul satului decat de un spirit cu desavarsire lucid, dar lipsit de instinctul dominarii. Important este faptul de a comanda: aproape toti oamenii aspira la asta. Stapan peste un imperiu, un trib, o familie sau un servitor, iti desfasori talentul de tiran, glorios sau caricatural: o lume intreaga sau un singur om se afla la ordinele tale. si iata cum se instituie sirul de calamitati ce izvorasc din nevoia de a fi primul... Nu intalnim in preajma decat satrapi: fiecare - dupa putinta - isi cauta o gloata de sclavi sau se multumeste cu unul singur. Nimeni nu-si ajunge siesi: pana si omul cel mai modest va gasi intotdeauna un prieten sau o iubita pentru a-si trai visul de autoritate. Cel ce asculta se va face ascultat la randu-i: din victima, el devine calau; e suprema dorinta a tuturor. Doar cersetorii si inteleptii n-o au; sau poate ca jocul lor e mai subtil...
Pofta de putere ingaduie istoriei sa se innoiasca ramanand totusi fundamental aceeasi; religiile incearca sa combata aceasta pofta, dar nu izbutesc decat sa o sporeasca. Daca totusi crestinismul si-ar fi atins ultimele teluri, pamantul ar fi un desert sau un paradis. Sub formele variabile pe care omul le poate capata se ascunde o constanta, un fond identic, care explica de ce, impotriva oricarei aparente de schimbare, evoluam intr-un cerc - si de ce, daca ne-am pierde, in urma unei interventii supranaturale, calitatea de monstri si de paiate, istoria ar disparea pe data.
Incercati sa fiti liberi: veti muri de foame. Societatea nu va tolereaza decat daca sunteti, rand pe rand, servili si despotici; este o inchisoare fara paznici - dar din care, daca evadezi, pierzi. Unde sa mergi, cand nu poti trai decat in cetate, si cand iti lipsesc instinctele trebuincioase, caci nu esti indeajuns de intreprinzator pentru a cersi si nici indeajuns de echilibrat ca sa te daruiesti intelepciunii? - In cele din urma, ramai aici, ca toata lumea, prefacandu-te absorbit de treburi; iei aceasta hotarare extrema ajutat de puterile artificiului, stiut fiind ca-i mai putin ridicol sa simulezi viata decat s-o traiesti.
Cata vreme oamenii vor avea pasiunea cetatii, intre ei va domni un canibalism deghizat. Instinctul politic e consecinta directa a Pacatului, materializarea nemijlocita a Caderii. Fiecare ar trebui sa-si vada de propria-i singuratate, dar fiecare o supravegheaza pe a celorlalti. Ingerii si banditii isi au capeteniile lor: cum ar putea fi lipsite de capetenii creaturile intermediare - grosul omenirii? Luati-le dorinta de a fi sclavi sau tirani: veti darama cetatea cat ai clipi din ochi. Pactul maimutelor e pecetluit o data pentru totdeauna; si istoria isi urmeaza drumul, hoarda gafaind intre crime si visuri. Nimic n-o poate opri: pana si cei ce-o urasc merg impreuna cu ea ...".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO