Ziarul de Duminică

Raftul Denisei

Raftul Denisei
12.09.2008, 20:52 31

Raftul Denisei, colectia coordonata de Denisa Comanescu la Humanitas Fiction, a trecut de o suta de titluri intr-un an. Primele de dupa 100 sunt la fel de incitante.

Pablo De Santis - Caligraful lui Voltaire. Impins de vitregiile sortii, dar si de spiritul de aventura, caligraful Dalessius, aflat o vreme in slujba lui Voltaire, ajunge intr-un indepartat port din Lumea Noua, ducand cu el secretul incredibil al existentei unor cuvinte tainice care se fac nevazute odata transpuse pe hartie si a unor cerneluri fosforescente si otravitoare, marturisind despre tenebrele insangeratului Secol al Luminilor. Deopotriva roman istoric, thriller si poveste de dragoste. Traducere din spaniola de Tudora Sandru-Mehedinti. Romanele lui Pablo de Santis au fost traduse in peste cincisprezece limbi.

J.M. Coetzee - Maestrul din Petersburg. J.M. Coetzee, laureat al Premiului Nobel (2003) pentru literatura, si Fiodor Dostoievski, unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii. Au in comun acest roman, scris de primul despre viata celui de-al doilea. Dostoievski, un barbat intre doua varste, isi asuma elucidarea unui mister cumplit: moartea fiului sau vitreg Pavel. Intr-o Rusie violenta si opresiva, Dostoievski gaseste printre hartiile fiului sau o lista neagra, ceea ce confirma asocierea lui Pavel cu gruparea anarhista Razbunarea Poporului, condusa de oportunistul Nechaev, chiar posibilul ucigas. Roman castigator al Irish Times International Fiction Prize in 1995. Traducere din engleza de Maria Berza.

John Updike - Fugi, Rabbit. Unul dintre cele mai bune 100 de romane in limba engleza ale secolului XX (selectia Time Magazine), ecranizat in 1970, cu James Caan in rolul principal. Jarry ?Rabbit? Angstrom, douazeci si sase de ani, e un fost jucator de baschet in echipa liceului, actualmente vanzator de aparatura casnica, casatorit cu iubita din adolescenta, locuitor al unei suburbii din oraselul Brewer, Pennsylvania. Viata lui este o lunga serie de fugi: de traiul mic-burghez impus de varstnicii infranti de viata la propriul joc; de conventiile sociale ale tinerilor superficiali; de sotia lui, Janice, o constiinta torturata de neputinta de a fi stapana propriului destin, care ii pune pe umeri responsabilitatea fata de copii; de Ruth Leonard, o Lilith moderna, care incearca sa-l indeparteze de familie. Traducere din engleza de Antoaneta Ralian si George Volceanov. (S.T.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO