Ziarul de Duminică

Raftul Denisei nu se dezminte/ de Ziarul de duminică

Raftul Denisei nu se dezminte/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

21.12.2012, 00:04 111

Colecţia "Raftul Denisei", coordonată la Editura Humaniats fiction de neobosita Denisa Comănescu începe să copleşească cititorul, care abia mai ţine ritmul. Nu e lună să nu apară câteva titluri, din cele mai diverse literaturi, romane şi povestiri din ce în ce mai surprinzătoare.

Alessandro Baricco - Emaus. Traducere din italiană de Gabriela Lungu. Alessandro Baricco s-a născut în 1958 la Torino. Şi-a luat licenţa în filozofie cu Gianni Vattimo şi a studiat pianul la Conservator. A publicat cronici muzicale şi două eseuri despre muzică bine primite de public. A debutat în literatură în 1991 cu romanul "Castele de furie". A publicat cronici în mari ziare peninsulare, adunate în volume. A scris două texte pentru teatru. După experienţa din radio şi televiziune, a înfiinţat la Torino o şcoală dedicată tehnicilor narative, în care abordează, împreună cu grupuri de tineri scriitori, problemele prozei în era computerului. Eroii acestui roman sunt la vârsta la care ne pierdem definitiv candoarea, la care intuiţiile copilăriei încetează să mai ofere certitudini, iar totul în jur devine semn de întrebare. Spune editura: "Într-adevăr, la fel ca pentru cei doi ucenici care-l întâlnesc pe Isus înviat în drumul lor spre Emaus, dar nu-l recunosc, nimic nu e de la sine înţeles pentru cei patru eroi ai acestui roman: Bobby, Luca, Sfântul şi naratorul nenumit, adolescenţi proveniţi din familii burgheze, cu o fermă educaţie catolică. Toţi patru sunt frământaţi de întrebări la care nu află răspuns, întrebări despre bine şi rău, prietenie şi credinţă, dragoste şi moarte. Declanşatoare a crizei lor este Andre, fata de bani gata dintr-o familie necredincioasă, care-i iniţiază, pe rând, în tainele sexului. Sub influenţa ei, tinerii care cântă în biserică ajung să cânte în formaţii rock; renunţă să îngrijească bătrâni în spitale, sfârşind prin a participa la o orgie sexuală asezonată cu consum de droguri. O negrăită nostalgie se citeşte în filigran în această carte: nostalgia după puritatea pierdută odată cu intrarea în lumea adulţilor, o lume asaltată de demoni, pe care toţi o descoperă acum cu înfiorare."

Stefan Zweig - Douăzeci şi patru de ore din viaţa unei femei. Traducere din germană şi note de Ida Alexandrescu. O poveste despre o izbăvire ratată şi despre fragilitatea raţiunii în faţa nevoii de iubire, nuvela aceasta a fost ecranizată de patru ori (în 1944, 1952, 1968 şi 2002). "Atmosfera strălucitoare şi manierată a cosmopolitei Riviere franceze în plină belle époque ascunde patimi inavuabile. O clipă de uitare de sine poate dezlănţui haosul sentimentelor, aducând ruina şi dezonoarea - păcate de neiertat în lumea bună, mai ales când sunt comise de femei. Şi totuşi o respectabilă doamnă are curajul să i se destăinuie unui necunoscut."

Amos Oz - Muntele Sfatului Rău. Nuvele. Traducere din ebraică şi note de Any Shilon. "Într-o perioadă în care Europa era măcinată de luptele crâncene ale celui de-al Doilea Război Mondial, evreii imigranţi în Palestina privesc înapoi spre locurile pe care le-au lăsat în urmă. Dorul, melancolia, umilinţa, imposibilitatea de a se adapta la noul stil de viaţă impus de ţara adoptivă, nemulţumirea şi nefericirea fac din aceştia o comunitate stranie, ce pluteşte în derivă, neştiind şi lăsând impresia că nici nu mai vrea să ştie încotro se îndreaptă. Existenţa acestor oameni pare a se desfăşura în afara timpului şi a spaţiului: ei nu aparţin nici unui loc, trăiesc într-un provizorat pe care-l acceptă docili.
Este şi cazul medicului veterinar Hans Kipnis, venit în Palestina mânat de idealuri măreţe, dorind să ajute ţara. Între timp, face eforturi pentru a duce o viaţă normală, se căsătoreşte, are un fiu, dar soţia lui, o femeie de viţă nobilă plecată din Polonia imediat după începerea persecuţiilor asupra evreilor europeni, se dovedeşte incapabilă să se integreze în peisajul sterp al Palestinei şi să tot viseze alături de el. La fel de tristă este şi povestea doctorului Emanuel Nussbaum: măcinat de o boală incurabilă, îi scrie fostei iubite, Hermina Oswald, despre situaţia politică din ţară, despre atmosfera apăsătoare din Ierusalim, totul în balanţă cu propria tragedie - un bărbat de treizeci şi nouă de ani trăindu-şi ultimele zile într-un exil spaţial şi emoţional. Doar copiii par a reuşi să viseze, încrâncenaţi şi inflexibili, la posibilitatea înfiinţării unui stat evreu, pentru care sunt gata să lupte cu orice preţ."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO