Ziarul de Duminică

Reclame pictate pe ziduri

Reclame pictate pe ziduri
21.09.2007, 16:53 82

Uriasele panouri publicitare din care ne zambeste cate o femeie ireal de frumoasa sau afisele electronice in care mii de luminite stralucitoare formeaza o imagine nu sunt decat cea din urma inventie in domeniul publicitatii "outdoor" sau, mai simplu spus stradale. In vremurile de inceput ale publicitatii, reclama era pictata direct pe un perete sau zid gol de catre un pictor specializat in aceasta indeletnicire. Nici el, pictorul, nu a purtat vreodata un nume special pentru meseria pe care o practica si nici acest tip de publicitate.
Istoria publicitatii nu consemneaza meseria de "pictor de ziduri publicitare", in schimb, un entuziast colectionar olandez a intocmit un veritabil muzeu al publicitatii pictate astfel, calatorind in toata lumea vreme de zeci de ani si adunand dovezi ale existentei acestor ziduri - fotografiindu-le. Cine sa creada astazi ca mai exista reclame murale de acum 100 de ani? Iata insa ca Bartolomeo Mecanico, excentricul colectionar, a gasit sute de astfel de ziduri pictate, ramase nesterse printr-o magica si incredibila intamplare. Le-a fotografiat si le-a sortat pe categorii, apoi le-a pus la dispozitia lumii intregi. Pe site-ul sau (www.elve.net) exista sute de marturii nostalgice ale vremurilor apuse de mult in publicitate, fotografii ale unor ziduri pictate acum zeci si zeci de ani, o rememorare plina de emotie a unor produse de care isi aduc aminte vag pana si bunicii nostri din cine stie ce tara a lumii. Pentru aceasta, atat colectionarul, cat si alti apropiati ai sai au strabatut lumea din Kenia pana in Argentina pentru a gasi zidurile cu picturi publicitare, scapate de incendii, cutremure, demolari, razboaie si ramase in picioare pana in zilele noastre. El spune ca cei mai incredibili la acest capitol sunt francezii, unde a gasit cele mai multe ziduri ramase intacte din cele mai vechi timpuri. Colectionarul a semnat sub fiecare fotografie a zidurilor pictate data cand acesta a fost fotografiat, unde anume l-a gasit si la ce facea reclama. Pentru ca zidurile nu aveau datata epoca in care au fost pictate, colectionarul a facut doar un scurt istoric al firmei care oferea reclama produsului, scotand in evidenta anul in care firma a fost infiintata. Astfel, CrŽdit Lyonnais, banca fondata in 1865, face reclama la serviciile sale pe un zid de dimensiuni mari, dar undeva in dreapta imaginii se vede inscriptionat un numar de telefon, deci reclama prinsese epoca telefonului. Peretele a fost imortalizat in fotografie in 2004, in localitatea Cosne Cours sur Loire. Despre reclama la coniacul Courvoisier se specifica doar ca atunci cand Napoleon a vizitat una dintre distileriile de coniac (in 1811), compania care il producea a creat unul special pentru el, care sa-i si poarte numele - i-au spus Coniacul Napoleon. Apoi, la inceputul secolului 20, i-au schimbat numele in coniacul Courvoisier, dar el este aceeasi marca. Zidul - gasit la Cherbourg in Franta. Ciocolata Suchard (reclama gasita la Avignon, tot in Franta) vine si ea de undeva din anii 1820, cand elvetianul Philippe Suchard a inceput sa o produca. O alta reclama franceza - cea la crema Žclipse, gasita in Aix en Provence, dateaza din anul 1930. Iata si o reclama frantuzeasca gasita in Madagascar, in localitatea Antananarivo: la branza "La vache qui rit", care a fost inregistrata ca marca in 1921. Una dintre cel mai bine pictate si pastrate in conditii excelente este o reclama la berea Dorada, descoperita in Santa Cruz - Tenerife, a Companiei Cervecera de Canarias (CCC), fondata in Tenerife in 1939.
S-ar putea crede ca, odata cu aparitia panourilor moderne, oamenii din publicitate au renuntat la pictarea zidurilor si prefera cu totii sa le inscriptioneze prin tehnici moderne. Iata ca nu este asa. Colectionarul Bartolomeo Mecanico ne da un exemplu excelent al unei reclame de data foarte recenta (in josul ei este inscriptionata adresa de mail a firmei!) gasita pe o cladire - cum altfel? - uriasa din Rusia. Este la berea ruseasca Botcharov. Pentru realizarea ei, o intreaga fatada a unei cladiri rusesti a fost pictata manual, reproducand inclusiv geamurile. O realizare deosebita. Spune colectionarul: "Poate ca rusii mai pierd un submarin din cand in cand, dar fac picturi murale frumoase". Colectionarul pune revenirea reclamei pictate in epoca moderna pe seama faptului ca "sefii publicitatii au inteles in fine ca un perete gol este bine sa fie infrumusetat cu o pictura decat desfigurat de un panou standardizat". Pentru asta, desigur, este nevoie de un produs care sa merite sa ramana in acelasi loc ani de zile, nu sa fie schimbat de o alta campanie, saptamana viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO