Ziarul de Duminică

Regina romanelor poliţiste - o carte recomandată de Ziarul de duminică

Regina romanelor poliţiste - o carte recomandată de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

20.01.2012, 11:04 354

Fred Vargas - Omul cu cercurile albastre, Editura Trei, Bucureşti 2011

Pe noua vedetă franceză a romanelor poliţiste o cheamă Fred. Fred Vargas. Un diminutiv de la Frédérique, cu care a ales să-şi semneze produsele de crime writer, după ce a renunţat la o prodigioasă carieră de arheozoolog (ramură a arheologiei care se ocupă de aflarea unor amănunte semnificative despre societăţile umane dispărute, pornind de la scheletele de animale).

Trei dintre romanele ei au fost recompensate cu premiul International Dagger Award (unul dintre cele mai renumite premii literare din Marea Britanie, decernate romanelor poliţiste şi de suspans traduse în limba engleză), fiind primul autor care a înregistrat o asemenea performanţă. Cărţile lui Fred Vargas se vând în milioane de exemplare în întreaga lume.

Omul cu cercurile albastre este primul roman din seria ce-l are drept protagonist pe comisarul Adamsberg. E un roman scris admirabil, cu mult suspans, cu nade nenumărate pentru cititor, asasinul, personaj dezechilibrat, fiind cu totul altul decât cel pe care îl bănuieşti din loc în loc. "Poveştile cu detectivi seamănă foarte bine cu legendele şi cu basmele - declara într-un interviu Fred Vargas. Poveşti impresionante, despre instincte şi emoţii, niciodată poveşti intelectuale. Ele sunt, de fapt, despre primejdiile vieţii (...). Le spun adeseori celor tineri că scopul unei poveşti nu e acela de a dezvălui cine ia banii şi cine face amor cu fata, ci - la fel ca în legendele medievale - scopul e cunoaşterea!"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO