Ziarul de Duminică

Religie, ratiune, mituri

Religie, ratiune, mituri
26.10.2007, 18:04 43

Cateva carti importante de filosofie au aparut la edituri din Bucuresti si Cluj-Napoca.

Immanuel Kant - Opere. Editura All s-a lansat intr-un proiect ambitios, de anvergura si de referinta: publicarea editiilor critice ale operelor kantiene in limba romana. Va fi o editie unitara in gandire si terminologie, alcatuita dupa editia Academiei din Berlin. Va fi prima editie realizata de un singur traducator, care s-a angajat nu numai in intreprinderea extrem de dificila de talmacire a celor trei mari Critici, ci si a celor mai importante componente ale sistemului kantian, plus cvasinecunoscutul, chiar in lumea specialistilor, corpus de texte stiut sub numele de Opus postumum. Este vorba de Rodica Croitoru, cercetator stiintific la Institutul de Filosofie si Psihologie "C. Radulescu Motru" al Academiei Romane, exegeta a operei kantiene (a mai publicat, la aceeasi editura Datorii morale si datorii religioase in limitele kantiene ale ratiunii) si, din 1990, presedinta Societatii Kant din Romania. Primele doua volume au si aparut. Tot Rodica Croitoru semneaza studiul introductiv, studiul asupra traducerii, notele, bibliografia selectiva, indexul de concepte germano-roman si indexul de concepte. Amplul aparat critic asaza editia alaturi de editiile din marile limbi de cultura ale Occidentului. Primul volum cuprinde Religia doar in limitele ratiunii. Al doilea volum cuprinde Critica facultatii de judecare.
Religia... a fost publicata in 1793. Cu toate ca autorul si-a luat masuri de precautie, nu a putut evita conflictul cu autoritatile, care l-au invinuit de coruperea tineretului si de deformarea unor dogme fundamentale ale crestinismului. In limba romana reprezinta prima editie critica.
Critica facultatii de judecare a fost tiparita in 1790. Versiunea oferita in volumul de fata este a treia completa in cultura romaneasca. Demn de mentionat - fapt pe care il face si traducatoarea - este ca primul traducator in limba romana al Primei Introduceri pe care a scris-o Kant la Critica facultatii de judecare este Constantin Noica. "El a fost atat de impresionat de efervescenta spiritului kantian in acest text introductiv, incat, in urma traducerii sale, a reusit sa scrie una dintre cele mai interesante si mai actuale lucrari asupra lui Kant din Bibliografia romaneasca". (Este vorba de Doua Introduceri si o trecere spre idealism, lucrare aparuta la Fundatia Regala pentru Literatura si Arta, in 1943.)

Al. Paleologu - Amicus Plato sau... despartirea de Noica. Editura Eikon. Un text admirabil despre un prieten adevarat - asa caracterizeaza acesta scriere Cristian Badilita in prefata volumului, intitulata sugestiv Doi Gentlemeni. "Un text absolut necesar, care a purificat la vreme imaginea lui Noica, devenita usor bombastica si caricaturala spre sfarsitul vietii. Nimeni nu ar fi fost mai potrivit si mai legitimat decat Al. Paleologu sa faca aceasta operatiune salutara de ravalement, care n-a stirbit cu nimic aura inteleptului de la Paltinis, ci i-a facut-o doar mai adecvata, intru catva mai aproape de proportiile sufletului intrupat." Volumul este completat cu un interviu luat lui Al. Paleologu de Constantin Iftimie si publicat in 1997 in revista botosaneana "Hyperion".

Petre Tutea - Mircea Eliade. Editura Eikon. Restituire a unuia dintre textele importante ale lui Petre Tutea, publicat initial sub forma unui serial in revista Familia, in 1990. Tutea nu a intentionat sa scrie o monografie si, de fapt, nu se dovedeste interesat de idei si referinte, ci de recunoasterea adevarului in lumina caruia se vad oamenii, lucrurile si faptele asa cum sunt. Portretul conturat surprinde unitatea reflexiva a vietii si operei filosofului roman. Editia este ingrijita de Tudor B. Munteanu, dupa varianta dactilografiata din arhiva tatalui sau, Aurel Dragos Munteanu, si este completata cu un Glosar selectiv de nume incluzand majoritatea filosofilor mentionati de Tutea.

Petre Tutea - Aurel Dragos Munteanu. Editura Romania Press. Prietenia profunda dintre scriitorul Aurel Dragos Munteanu si filosoful Petre Tutea a fost un model de solidaritate umana. Relatia lor a dainuit in pofida distantei dintre generatii si a greutatilor pricinuite de regimul opresiv pe care l-au infruntat. Rodul acestei prietenii exemplare il constituie volumul de fata, scris in 1971, dupa intoarcerea scriitorului de la o bursa de studii din Statele Unite. Autorul avea pe atunci aproape 69 de ani, iar tanarul sau interlocutor, pe care il numeste "una ditre personalitatile tinerei generatii" - 29. Editia este realizata de Tudor D. Munteanu, pe baza manuscrisului lasat familiei Munteanu de Petre Tutea.

Vasilis Vitsaxis - Mitul. Punct de referinta al cautarii existentiale. Editura Omonia. Rod al unui interes constant pentru studiul comparat al religiilor (Epopeile hinduse. Mituri si legende, Platon si Upanisadele, care a inregistrat in romana doua editii), cea mai recenta lucrare (Atena, 2002) a filosofului, poetului, prozatorului si traducatorului Vasilis Vitsaxis (n. 1920, Atena) reprezinta o sinteza de-a lungul careia examineaza atent raporturile dintre mit si Logos, mit si Arta, mit si Religie. O carte creatoare, originala, rodul unei profunde si ample cercetari, ea ilustreaza importanta uriasa a mitului in drumul omului din negura timpului pana azi. Mitul, ca un produs al aventurii pamantene a omului, a fost si va ramane un nedespartit tovaras de drum si refugiu in cautarea sa existentiala. Subiectele dezvoltate vor atrage cu siguranta interesul comunitatii intelectuale internationale asupra acestei monumentale lucrari. In bogata bibliografie consultata si comentata, un loc important il ocupa opera lui Mircea Eliade, la care autorul grec recurge frecvent. Traducere de Elena Lazar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO