Ziarul de Duminică

Republica poetică/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

15.10.2015, 23:58 49

Iulian Ciocan

Iar dimineaţa vor veni ruşii

Editura Polirom

Iulian Ciocan este autorul romanului Înainte să moară Brejnev. „În ziua de 26 iunie 2020, profesorul de latină Turturică fuge din Chişinău după ce armata rusă invadează Republica Moldova. Nu reuşeşte însă să se refugieze în România pentru ca… i-a expirat paşaportul. Întors la Chişinău, găseşte aeroportul sub asediu şi, sub privirile lui, un MIG doboară un avion burduşit cu politicieni moldoveni care încercau să se salveze, iar de aici ajunge în arest… Lumea aceasta imaginară grotescă-terifiantă are la bază una dintre cele mai mari temeri ale moldovenilor. Într-un alt plan, autorul acestui scenariu futurist, un student basarabean, se întoarce la Chişinău după ce a absolvit Facultatea de Filologie în România. E anul 1995, iar tranziţia rapace devorează o sumedenie de destine. În Iar dimineaţa vor veni ruşii se împletesc două poveşti fascinante.”

 

Tudor Stancu

Sâmbătă seara şi luni dimineaţa

Editura Vremea

„Romanul urmăreşte întâmplările unui grup de tineri ale căror destine se întâlnesc în timpul unei scurte vacanţe într-o staţiune de munte. Tinerii afişează o mondenitate ostentativă, fie prin practicarea schiului – sport care necesită o substanţială investiţie financiară –, fie prin petreceri la care alcoolul se consumă excesiv şi sexul se practică fără prejudecăţi. Toate acestea sunt de fapt un înveliş menit să ascundă singurătatea, zbuciumul interior al unei existenţe fără sens şi fără ţintă, conturate prin rememorări, conversaţii şi vise. Vor găsi aceşti tineri ceea ce caută?” Reprezentând a treia generaţie de scriitori din familia sa, Tudor Stancu s-a născut la Bucureşti, a debutat editorial în 1985, în volumul colectiv Proze, a publicat proză şi poezie în diverse ziare şi reviste.

 

Marcel Sima

A shadow on the windowsill

O umbră pe pervaz

Poems

Editura Limes

Vesiunea engleză – Olimpia Iacob şi Rebecca Cook. Marcel Sima, născut în 1961, s-a stabilit în SUA şi cartea este debutul său absolut, despre care Mircea Petean scrie: „Am avut bucuria să descopăr un lirism grav, înfiorat de marile întrebări ale existenţei. De reţinut aerul elegiac al poemelor de dragoste. L-aş apropia de marea tradiţie a ermetismului dacă nu aş simţi că este, în fond, un sentimental.”

 

Andrei Crăciun

Pălăria albastră şi alte povestiri

Editura Herg Benet

„Este o carte de proză scurtă şi foarte scurtă, un exerciţiu de ficţiune pe care l-am făcut în ultimii ani, între 2013 şi 2015. Este prima mea carte de ficţiune, un fel de ieşire din jurnalism (...)  Sunt ziarist. Ziarist, adică: în fiecare zi din ultimii zece ani am scris un text publicat. Am scris despre: supravieţuitori din războaie, supravieţuitori din lagăre de concentrare, curve, surori medicale, filantropi, persoane cu dizabilităţi, leproşi, sportivi, aurolaci, hoţi, oameni fară adăpost, copii care n-au ce să mănânce, copii de bani gata, regi, preşedinţi, actori, scriitori, şoferi, şoferi-scriitori, taximetrişti... Scriu articole de ziar, nuvele şi un roman în care ucid toate personajele secundare şi care nu va fi publicat niciodată. Toate au aceeaşi valoare – îndoielnică. Toate sunt autentice.”

 

Poeticile cotidianului

De la Seri de literatură în mişcare la

Republica poetică împreună cu Răzvan Ţupa

Casa de pariuri literare

„Am pregătit un eveniment care să se repete la un interval regulat, săptămânal. Mi-au spus că pot face orice, iar eu am vrut să existe iniţial şi trupe rock în program, să scăpăm de formatul poezie – muzică folk. Eram sătul de cenacluri în care se comentau lucrurile scrise şi trebuia să venim cu ceva care să pună poezia în altă lumină şi să trecem la un tip de discurs performativ. Publicul putea să pună întrebări în orice moment.” Eveniment dedicat ”generaţiei 2000”, „Poeticile cotidianului”, s-a transformat, după ani, într-un eveniment literar cu propria sa concepţie despre literatură: poetica relaţională. În total, peste 140 de întâlniri în cinci ani. Despre toate dă seama excelent această carte, fiecare întâlnire e rezumată pe scurt, iar totul se rotunjeşte ca un fel de istorie literară.

 

Hakan Günday

Început şi sfârşit

Editura Univers

Traducere de Sunia Iliaz Acmambet. „O fetiţă de unsprezece ani, Derdâ, este căsătorită forţat cu un bărbat care o ţine prizonieră într‑un apartament din Londra. Un băiat de unsprezece ani, Derda, se întreţine curăţând mormintele dintr‑un cimitir şi, de frica orfelinatului, ascunde lumii moartea mamei sale. Peste cinci ani, adolescenta evadează nimerind în lumea crudă şi halucinantă a sado‑masochismului, iar băiatul descoperă un scriitor care‑i schimbă felul de a privi viaţa. Printre violenţe care le strivesc inocenţa, Derdâ şi Derda îşi caută libertatea şi, fără să‑şi dea seama, se caută unul pe altul.”  Hakan Günday (n. 1976), denumit în presa franceză „tânărul star al literaturii turce“, trăieşte în  Istanbul. Este autorul a opt romane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO