Ziarul de Duminică

Românul Mircea Cantor a primit prestigiosul premiu Marcel Duchamp/ de Daniel Nicolescu

Românul Mircea Cantor a primit prestigiosul premiu Marcel Duchamp/ de Daniel Nicolescu

Autor: Daniel Nicolescu

28.10.2011, 00:07 219

Unul dintre punctele de apăsat interes ale acestei panorame anuale a artei moderne, artei contemporane şi artei emergente, a fost decernarea premiului Marcel Duchamp. Pe 22 octombrie, Asociaţia pentru difuzarea internaţională a artei franceze (ADIAF) a hotărât ca laurii să revină artistului de origine română Mircea Cantor, pentru lucrarea "Fishing Flies". Românul îi urmează astfel lui Cyprien Gaillard, laureatul din 2010 şi s-a detaşat dintr-o serie de alţi trei nominalizaţi: Damien Cabanes, Guillaume Leblon şi Samuel Rousseau.

Cantor s-a născut în 1977 la Oradea şi a aboslvit Universitatea de Artă din Cluj-Napoca şi, apoi, Şcoala Superioară de Arte Frumoase Métropole din Nantes. Lucrările sale figurează în colecţiile unora dintre marile muzee ale lumii: Museum of Modern Artşţ(New York), le Walker Art Center (Minneapolis), Philadelphia Museum of Art (Pennsylvania), Centre Pompidou, Paris; The Israel Museum; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid; Kunsthaus Zurich; Museum Abteiberg, Monchengladbach, Germania. Artistul român trăieşte şi lucrează, actualmente, la Paris.

După o scurtă intervenţie a lui Gilles Fuchs (preşedintele ADIAF) şi a lui Jennifer Flay (directoare FIAC) juriul a recompensat lucrarea "Fishing Flies", o sculptură/ instalaţie, constituită din cârlige de pescuit aurite, fixate pe nişte avioane, construite din fire de nailon, plase de pescuit şi bucăţi de bambus. Alfred Pacquement, preşedintele juriului, a explicat că Mircea Cantor a fost ales pentru opera lui "densă şi proteiformă, care tratează fenomene născute de societatea contemporană, cărora le propune reprezentări simbolice".

"Fishing Flies" a fost prezentată împreună cu două alte lucrări ale lui Cantor, între care "Vertical Attempt" (2009), o creaţie video de factură poetică, în care un copil taie firul de apă scurs dintr-un robinet cu o pereche de foarfeci. Mircea Cantor, graţie acestui premiu, va fi, timp de trei luni, vedeta unei expoziţii personale la centrul Pompidou, în toamna lui 2012. ADIAF va participa la producerea acestui eveniment şi îi va remite artistului un sprijin financiar de 35.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO