Ziarul de Duminică

Satul - o spirala spre cer

Satul - o spirala spre cer
23.03.2007, 18:42 23

La Galeria Artis a fost deschisa expozitia pictorului Aurel Dan intitulata Maramures - ancestral si vesnic. Cunoscut pentru reprezentarile sale sintetice ale mediului rural maramuresean, autorul a adus in aceasta expozitie din Capitala esenta locului unde traieste si creeaza.

Majoritatea lucrarilor sale sunt peisaje de iarna, privite plonjant, unde acoperisurile incarcate de nea ale casutelor ofera o suprafata mozaicata si un ritm intregii compozitii, centripetata de biserica de lemn.
De altfel, acest edificiu ecleziastic formeaza axul in functie de care este construit restul cadrului. Prin plasarea sa centrala, autorul evidentiaza religiozitatea satenilor, megiesii sai. Credinta crestina constituie axul existentei comunitatii traditionale pe care Aurel Dan o reprezinta in picturile sale.
De multe ori, intreaga compunere a panzei este cruciforma, spre a atrage atentia asupra aceluiasi fapt.
O serenitate indicibila stapaneste imaginile sale: este acea liniste si pace data de vietuirea bazata pe conventii imuabile, care confera coeziune si statornicie asezarilor (Sat spirala, Sat trilobat, Sat ingemanat). Supuse unei perspective a vol d'oiseau si, uneori, unei panoramari, satele lui Aurel Dan sunt scaldate intr-o lumina rece, hibernala.
Lemnul din care sunt confectionati peretii si acoperisurile are darul de a incalzi atmosfera. Atunci cand unghiul de vedere este mai apropiat, artistul insereaza si personaje care anima spatiul in timpul unei sarbatori religioase sau al unui targ.
Culorile puternice ale costumului taranesc - zadiile in nuante de oranj si rosu cu dungi negre, gubele albe sau cafenii, basmalele multicolore, straitele in carouri alb/negre - dau vibratie lucrarilor.
In unele panze, autorul recurge la un letrism cu intentie documentara, extragand pasaje explicative despre locurile pe care le zugraveste din lucrari stiintifice precum Istoria Maramuresului de Alexandru Filipascu ori Biserici de lemn din Maramures de preot Costin Emil.
Aceste inserturi contribuie la sustinerea compozitiei si, in acelasi timp, informeaza publicul despre un tinut cu o cultura si o civilizatie straveche, ce merita a fi cunoscut fie si numai prin intermediul acestor picturi inspirate si evocatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO