Ziarul de Duminică

Scenarii

03.02.2004, 00:00 15



Editura Litera International din Chisinau a lansat o colectie de scenarii care ar putea fi de larg interes, atragandu-i spre lectura si pe pasionatii de film care nu prea mai citesc. Intitulata "Ecranizari de succes", colectia initiata si coordonata de Dan Vidrascu, cuprinde deja cinci volume si anunta alte cateva celebre ecranizari.



Talentatul domn Ripley este un film de Anthony Minghella, cu Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law. Anthony Minghella a ecranizat un roman de Patricia Highsmith, o carte cu "actiune precisa, cu un scris ales si mentinuta intr-un ritm alert, cu o istetime calculata. O carte cu mult inaintea thriller-elor conventional, o carte clasica a genului." (Evening Standard). Rezultatul: un triumf al artei cinematografice, cei mai multi critici fiind de parere ca regizorul a depasit anterioara sa creatie, "Pacientul englez", pentru care a si primit un premiu. Traducere de Dan Dumitrescu.



Secretul parintelui Brown a fost scris de G.K.Chesterton si a devenit serie de filme pentru televiziune. G.K Chesterton a semnat peste cincizeci de povestiri cu acest erou, iar transpunerile pe ecran s-au bucurat de mare succes. Parintele Brown este unul dintre cele mai iubite personaje din literatura politista britanica. Aidoma lui Sherlock Holmes, acest cleric de profesie este un fin observator, amuzant, uneori excentric. Traducere de Alexandru Dutu.



Strainii din tren este un film de Alfred Hitchcock, cu Farley Granger si Robert Walker. La baza sta un roman de Patricia Highsmith ("o scriitoare care descopera ca nimeni altcineva pericolul care ne pandeste din cele mai banale locuri" - Time). Scenariul - nu mai putin cunoscutii Raymond Chandler si Whitfield Cook. Filmul a fost realizat in 1951 si a propulsat-o pe Patricia Highsmith ca scriitoare prolifica de fictiune neagra, una dintre cele mai mari scriitoare din timpurile noastre, cum spune Gore Vidal. Traducere de Ligia Caranfil.



Diabolicele, un film in regia lui Jeremiah Chechik, cu Sharon Stone, Isabelle Adjani si Chazz Palminteri, este ecranizarea unui roman semnat Boileau-Narcejac, o carte plina de suspans, care s-a citit cu sufletul de gura, despre o crima care putea fi perfecta. Cartea a stat la baza a doua ecranizari celebre, prima in 1955, in regia lui Henri Georges Clouzot, cu Simone Signoret, Vera Clouzot si Paul Meunisse in rolurile principale si un remake din 1996 al lui Jeremiah Chechik. Traducere de Alexandra Novaru.



Uriasul Hulk este o ecranizare cu Eric Banna, Jennifer Connely si Nick Nolte, in regia lui Ang Lee, dupa un scenariu original de James Schamus, John Turman si Michael France. Este povestea unui savant stralucit care experimenteaza capacitatile trupului de a se vindeca si a lupta cu bolile, experiente care atrag interesul armatei, dornica sa utilezeze rezultatele pe campul de lupta. Traducere de Radu Meirosu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO