Ziarul de Duminică

Şetran inepuizabilul/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

28.11.2013, 23:48 97

De săptămâna trecută, la AnnArt Gallery poate fi admirată, până la 30 ianuarie anul viitor, cea mai recentă expoziţie a pictorului Vladimir Şetran. Profesor, iubitor al desenului cu o operă impresionantă, permanent înnoitor care surprinde mereu prin temele abordate, cu o pictură nonfigurativă de o cromatică aparte, copleşitor prin siluetele nudurilor sale senzuale, hedonist cu zeci de expoziţii la activ de-a lungul vieţii, Vladimir Şetran este unul dintre pictorii noştri care creează enorm şi expune enorm.

Expoziţia se cheamă „Jurnal deschis” şi cuprinde cam 200 de desene realizate în 2013, în tehnici mixte, pe hârtie fotografică, secvenţe vegetale de flori, plante şi copaci, stilizate, precum cadrele unui film în slow-motion.

Curatorul Diana Ursan îl prezintă admirabil, reproducem o parte din minunata prezentare: „Seriile de grafică pe hârtie fotografică ale lui Vladimir Şetran sunt populate de nenumărate forme-personaj aproape vii. De la irişi triumfători, în tonuri electrice de roz şi verde crud, la aceiaşi irişi ofiliţi, în pierdere de culoare, atinşi de timp şi de trecerea sa ireversibilă. Dar chiar şi aceste resturi vegetale fragile, maronii, prezintă adevărate trăsături de personalitate şi trezesc în privitor emoţii sinestezice, trecute prin filtrul instrumentelor creative utilizate de artist. Creaţia lui Vladimit Şetran din perioada recentă se poate împărţi în mai multe segmente formale: seriile vegetale, cu subgrupuri de copaci, flori, fragmente de tulpini, crengi, şi seriile abstracte. Lucrările sunt infuzate de eleganţa şi simplitatea grafică caracteristică litografiilor japoneze. Expunerea urmăreşte secvenţial aceste subserii artistice, care punctează capitole diferite, rulate temporal la nivel spaţial: de la plantele aflate în diverse stadii ale vieţii vegetale, redate naturalist, în spiritul unui atlas botanic de o înaltă precizie şi fineţe, la seriile de copaci stilizaţi, simbolişti, cu note art-nouveau, pentru a ajunge în final la seria abstractă, curat gestualistă.”

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO