Ziarul de Duminică

Şetran la Cluj/ de Ziarul de duminică

galerie foto

galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

02.06.2016, 23:45 97

Săptămâna viitoare se va deschide la Cluj Napoca, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, o expoziţie de pictură şi desen a marelui Şetran, care va putea fi vizitată între 9 iunie şi 15 iulie.

„De aproape două decenii – comentează Aurelia Mocanu  –, Vladimir Şetran a  patentat în arealul artei româneşti desenul-cascadă. Lungile serii de nude Sânziene, atlasul chinologic, animale ale ogrăzii, legumele vetrei, plantele casei sau episoade ritmice ale liniei-pată şi, mai recent, grafica portativelor muzicale,  au devenit seducătoare ansambluri expoziţionale. Caleidoscopic şi pletoric, Vladimir Şetran  se bucură, în sesiuni prelungi, să deseneze cinemascopic pe varii teme. Foloseşte uneltele graficianului desenator, şi alte multe inventate ad-hoc, pentru a face să cânte texturi, brazde, ritmuri.  Şarjele desenului au, la Şetran, o plinătate paradoxală a elipsei.

Senior al tuturor dexterităţilor plastice, iubit profesor al secţiei de design din Bucureşti, de la începuturile ei, Şetran nu poate avea clipa de spaimă în faţa foii albe. Dimpotrivă, are pofta rablaisiană de a-i da viaţă şi trup.”

„Pictor, grafician, unul dintre întemeietorii şcolii de design din România, Vladimir Şetran este un artist proteic, căruia nu-i este străin nici un domeniu al artelor vizuale. Pictura sa, nonfigurativă, construieşte o lume cromatică aparte, suculentă, dramatică, o magmă în care tensiunea este indusă de contrastul cromatic, de diferenţele de împăstare ale diferitelor porţiuni ale pânzei. Demersul strict intelectual al compoziţiei este dublat de o forţă aproape viscerală a materiei. Grafica, cu nuduri senzuale, cu insolite portrete de plante, animale şi păsări, respiră vitalitate şi un hedonism structural.” – Victoria Angelescu (Cotidianul, 2010)

„Arta lui Şetran nu e domol-frumoasă , arta lui nu are astâmpăr, e ca un peşte alunecos, cu solzi de argint şi aripi viu colorate. Am încercat s-o strunesc pentru o analiză serioasă –  dar nu stă! Respiră în legea ei, se reinventează într-una De aceea este, de fapt, o bucurie copleşitoare.” – Gabriela Massaci (Life.ro, 2016)

„...este un euforic al senzaţiei, al lăcomiei de a vedea şi a fi văzut. Energic,  mereu surprinzător, bine aşezat în meşteşug şi în reflexivitate, reuşeşte să fie ofensiv fără a abuza de certitudini lemnoase (certitudinea e periculoasă, spunea o dată) şi să etaleze, de câte ori iese pe scenă, o virtuozitate care nu are nimic de a face cu ingeniozitatea vidă, cu gesticulaţia arogantă.” – Andrei Pleşu (Inepuizabilul Şetran, Dilema, 2013)

Ce proiecte aveţi? Să mă scol dimineaţa şi să pun mâna pe pensulă. Iese ceva? Nu iese? Nu ştiu. Fiecare clipă este o provocare.” – Vladimir Şetran

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO