Ziarul de Duminică

Spectatorii decid destinul personajelor/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

02.07.2015, 23:38 33

Teatru, Stradă şi Copil

Teatrul „Ţăndărică” revine cu a doua parte a Festivalului internaţional „Teatru, Stradă şi Copil” (foto 1), care se desfăşoară în perioada 01 - 05 iulie, în Parcul Herăstrău (intrarea principală din Piaţa Charles de Gaulle) şi Anima Studio de Teatru şi Artă Contemporană al „Teatrului Ţăndărică” (Str. Eremia Grigorescu nr. 24, etaj 4).

În cele 5 zile de festival pot fi vizionate spectacole de teatru pentru copii şi pentru adulţi, susţinute de trupe din Bucureşti şi din străinătate. Teatrul Ţăndărică”, Teatrul Excelsior”, companiile independente (Compania Qui Peut”, Compania Muschetarii”) şi Crina Zvobodă, vor juca pentru cei mici cele mai iubite spectacole. Small Theatre Company” din Vidin, Bulgaria va susţine în zilele de 03 şi 04 iulie, două reprezentaţii ale spectacolului „Din Turn”, o comedie ce discută raportul dintre omul contemporan şi natură într-un limbaj naiv şi exuberant.

De asemenea, în cadrul Festivalului Internaţional „Teatru, Stradă şi Copil” se vor juca şi spectacole pentru adulţi precum: „Crina&Co in a Funny Show” - un spectacol interactiv, cu mult umor, „Punguţa de doi bani” – spectacol care a primit premiul pentru cel mai bun spectacol de animaţie în cadrul Galei Absolvenţilor UNATC 2015 – master şi „Play   Shakespeare” – un spectacol nonverbal, o parabolă ce reinterpretează într-o cheie  modernă mitul lui Hamlet şi bine cunoscuta poveste a lui Romeo şi a Julietei sale.

Scopul stagiunii este acela de a facilita accesul copiilor la spectacole, motiv pentru care Teatrul Itinerant Ţăndărică” se va afla, pe toată perioada verii, în cele mai importante parcuri din Bucureşti.

 

Retrospectivă Corneliu Porumboiu

Regizorul Corneliu Porumboiu (foto 2) este invitat special cu prilejul retrospectivei dedicate filmelor sale, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la cea de-a treia ediţie a Festivalului International de Film din Syros. Festivalul, desfăşurat în acest an în perioada 2 - 10 iulie, este unul dintre cele mai importante din Grecia şi din zona Mării Egee şi vizează promovarea internaţională a filmului grecesc şi balcanic. Tema acestei ediţii este legătura dintre film şi geografie.

Retrospectiva cinematografiei lui Corneliu Porumboiu, unul dintre evenimentele centrale ale acestei ediţii, cuprinde filmele A fost sau n-a fost? (2006), Poliţist Adjectiv (2009), Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism (2013), Al doilea joc (2014) şi, în premieră în Grecia, Comoara (2015), film distins cu premiul „Un Certain Talent“ la Festivalul de la Cannes. Regizorul va fi prezent la proiecţii.

Filmele lui Corneliu Porumboiu, reprezentative pentru cinematografia actuală din România, fac legătura între diverse faze culturale: perioada comunistă şi anii democraţiei post-decembriste; filmul de factură naţională şi „noul val“ românesc; între mediul digital şi pelicula cinematografică. Ele pornesc de la un concept central – revoluţie, conştiinţă, corupţie, putere – dezvoltat într-o formă artistică de tip minimalist. Rezultatul este mereu original şi surprinzător.

 

Cinema interactiv

Sâmbătă, 4 iulie, spectatorii de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte vor descoperi experienţa cinemaului interactiv. Evenimentul începe la ora 19.00, în Pavilionul Central Romexpo (foto 3), cu un video-show realizat de artiştii TIPTOE şi o instalaţie vizuală creată de fotograful Alex Gâlmeanu. Filmele încep de la ora 22.00. 

În paralel cu proiecţia scurtmetrajelor din competiţia ShortsUP Audience Award,  pavilionul central Romexpo va găzdui o sală dedicată producţiei inovatoare Emilie (Canada, 2013),  serie de 4 scurtmetraje interactive în care publicul decide destinul personajului de pe ecran. În mai multe momente cheie ale acţiunii, cinefilii vor alege continuarea poveştii prin vot colectiv (foto 4).

Emilie (Canada, 2013), este titlul unei colecţii de 4 comedii romantice ce redă caruselul iubirilor din viaţa personajului principal. Deşi crede ca a reuşit să-şi ordoneze trecutul şi prezentul, Emilie e prinsă între Bruno, Mathieu, Jeff si Patrick – partenerul actual, fostul iubit şi doi prieteni de-o viaţă. Nimic nu e simplu când sunt în joc zeci de opţiuni şi tot atâtea emoţii, iar publicul de la Noaptea Lungă va trăi povestea cu aceeaşi intensitate ca în viaţa reală. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO