Ziarul de Duminică

Suburbiile de maine

Suburbiile de maine
04.07.2008, 21:40 25

Continuam serialul despre viitorul zonelor urbane in era globalismului, privit prin prisma unei prognoze intocmite de CEOs for Cities din SUA cu trei intrebari puse unui numar de 40 de personalitati. Dar, mai inainte, va spun ca acest articol trebuie citit facand mereu o comparatie cu gandirea autoritatilor locale din orasele noastre.

Si fiindca vorbim despre "casta" administratiei locale romanesti, o sa ma opresc putin sa va spun de ce NU l-am votat pe proaspatul primar general. Demult - ajuns in turul doi cu Traian Basescu -, a emis o "perla" la o dezbatere televizata. Pe vremea aceea se lauda cu performantele sale de manager al Spitalului Municipal. Un telespectator l-a intrebat ce are de gand sa faca in privinta haitelor de caini din curtea spitalului. Raspunsul domniei-sale a fost stupefiant: cainii au fost "adoptati" de personalul spitalului, sunt hraniti cu resturile de la bucatarie si sunt inofensivi. Acest raspuns arata clar ca personajul miza si pe voturile "iubitorilor de animale". Dar sa fii manager de spital si sa spui ca e OK sa ai haite de "caini comunitari" in curte mi se pare descalificant. Fie si numai din punctul de vedere al igienei. Apoi, primul meu copil s-a nascut in acest spital, iar mama mea s-a operat la sold tot acolo. Aceste experiente mi-au intarit convingerea ca am facut foarte bine ca nu i-am dat votul, atunci ca si acum, in 2008.
Dar sa revenim la trendurile de dezvoltare a zonelor urbane in era globalismului. In primul rand, trebuie mentionat ca in Romania nu s-a facut din cate stiu nici un studiu similar cu acesta, al CEOs for Cities - ceea ce dezvaluie indubitabil una dintre bolile mentalitatilor noastre: lipsa de gandire pe termen lung si, deci, lipsa de viziune. Si asta se leaga foarte bine de ceea ce declara Will Aslop (ASLOP Architects din Londra): "Orasele ar trebui sa decida cat de mari vor sa fie in viitor. De aceea, ar trebui sa tragem linii rosii (limite directoare - n.n.) sau, cel putin, sa incepem o dezbatere despre unde si cum ar putea fi trasate acestea."
Este foarte clar ca Aslop se refera nu numai la CAT de mari, ci si LA FELUL IN CARE trebuie sa arate zonele urbane in viitor. Iar traseul acestor "linii rosii" trebuie desenat de specialisti capabili sa puna in practica VOINTA COMUNITATILOR. Daca acest proces este neclar, trebuie inceputa imediat o dezbatere pe aceasta tema. Pentru ca una dintre marile probleme ale oraselor din toata lumea este dezvoltarea anarhica, necontrolata si in afara legilor urbanismului a asa-numitelor "sprawls". "Urban (sau suburban) sprawls" reprezinta extinderea unui oras si a suburbiilor sale, in detrimentul zonelor rurale, in afara limitelor orasului. Rezidentii acestor zone traiesc de obicei in gospodarii unifamiliale si sunt obligati sa vina in oras la lucru (sau la cumparaturi) CU MASINA PROPRIE, din cauza lipsei transporturilor comunale. Aceste zone nu beneficiaza de infrastructura adecvata, de facilitati, de locuri de munca, de zone comerciale si nici de zone pietonale "friendly". In plus, extinderea lor este un factor de poluare, daca nu e manageriata corect. Termenul de "sprawl" are conotatii negative in limbajul arhitectilor si urbanistilor, date fiind problemele de sanatate si ecologie pe care le genereaza. Rezidentii acestor zone emit mai multa poluare per persoana si produc mai multe incidente de trafic rutier - de la blocaje pana la accidente grave. Iar din cauza lipsei sistemelor de canalizare, asemenea cartiere polueaza apa si solul. BINGO! Va suna cunoscut aceasta descriere? Da, zona de nord a capitalei, Baneasa-Pipera. Faimosul "cartier de milionari" din Pipera este, dupa definitia de manual, un "sprawl" autentic - un fel de "ghetou de lux". Si, dupa cum stim, nu e singurul din "Micul Paris". Dar ati vazut aceasta problema PUSA IN ACEST FEL vreodata, de vreo ad-ministratie de primarie generala din cate s-au succedat la conducerea Capitalei? Nu, pentru ca rezolvarea problemei "sprawl"-urilor tine de gandire pe termen lung si de viziune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO