Ziarul de Duminică

Sweet Concrete la Elite Art Gallery/ de Alexandra Mirică

Lucrare de Alex Baciu

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

20.08.2015, 23:40 85

Elite Art Gallery (strada Academiei numărul 15, sector 1, Bucureşti) găzduieşte în perioada 21 august - 3 septembrie expozitia Sweet Concrete care reuneşte lucrări ale artiştilor Costin Brătean, Alex Baciu, Bianca Ioniţă, Silviu Parascan şi Răzvan Radu. Fiind vorba de artişti care au fost martori la o perioadă de tranziţie a oraşului în curs de dezvoltare, provenind din diferite colţuri ale ţării, este important să trecem în revistă imaginarul proaspăt dezvoltat în rândul unei generaţii în măsură să înregistreze aspectele cele mai sensibile ale postmodernităţii. Elite Art Gallery încurajează acest proces şi sprijină dezvoltarea artiştilor tineri, angajându-se puternic în promovarea artei contemporane româneşti pornind, într-o primă etapă, de la toposul urbanului.

„Departe de a fi o expoziţie manifest, Sweet Concrete ancorează discursurile unor artişti care propun o incursiune în esenţa concretului ca şi cuantificare relativ-temporală, o critică constructivă în plan general, precum şi care colecţionează stări de fapt şi de locuri, gravitând punctual în zona analizei urbane. Ea poate deveni atemporală sau împământată în exactitatea momentului, poate fi despre pământ sau despre ceea ce îl acoperă. Este o expoziţie care vorbeşte despre oraş ca operă de artă sau eşec al mâinii umane, este despre pulberea gri de ciment, despre luciul inox-cromului sau despre stări de visare în care vechi bijuterii arhitectonice abandonate devin carcase goale care doar evocă fragmente,  devin resturi ale trecutului, posibile „renăscute” mall-uri în devenire, mix de termopan şi mucegai.

Lucrările artiştilor prezenţi dialoghează fin pe aceeaşi frecvenţă, rezonând la acelaşi nivel, deşi nu a existat un dialog artistic concret premergător evenimentului. Deşi toţi tineri (însă cunoscuţi deja pieţei de artă româneşti), provin din spaţii, locuri, şcoli şi generaţii diferite şi ţintesc spre acelaşi mesaj de avertisment, fie el ludico–morfeic, ca cel al lui Alex Baciu sau plin de gest si vigoare ca al lui Costin Brăteanu, reactivator al unui alt tip de concret, subtil ironic şi documentar, cu ecouri realist-socialiste care evocă discret un moment-traumă al unei întregi naţiuni, cum este cel al lui Răzvan Radu, contemplativ dar non-melancolic asupra aglomerării urbane, sau al deformării prin reflexie ca mijloc al autoreflectivităţii ca cel al Biancăi Ioniţă şi nu în ultimul rând al redefinirii umane raportate la ambient al lui Silviu Parascan.” (Alexandra Baciu, curator).

 

Expozţia va fi deschisă publicului în intervalul 21 august - 3 septembrie 2015, în fiecare zi de luni până vineri în intervalul orar 11:00 - 19:00, iar sâmbăta în intervalul 11:00 - 17:00, pe strada Academiei, nr.15, Sector 1, Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO