• Leu / EUR4.7576
  • Leu / GBP5.4657
  • Leu / USD4.1938
Ziarul de Duminică

Tentativele de asasinat la adresa lui Ion C. Brătianu (II)/ de Cătălin Fudulu

Tentativele de asasinat la adresa lui Ion C. Brătianu (II)/ de Cătălin Fudulu

Autor: Catalin Fudulu

2 dec 2010 249

Să fi prevăzut Petraru atentatul din 1886 sau să fi avut complici care trebuiau să termine ceea ce a început el? Din cauză că acesta a susţinut că făcea parte dintr-un comitet numit al Celor cinzeci, douăzeci de oameni au fost arestaţi ca suspecţi. Anchetatorii au constatat că atentatorul şi-a urmărit cu cerbicie atingerea scopului. Pe 1 decembrie l-a aşteptat pe I.C. Brătianu la ieşirea de la Cameră şi apoi la Ministerul de Finanţe. Nu a reuşit însă să se apropie de acesta, din cauză că liberalul s-a urcat, de fiecare dată, cu rapiditate în trăsură.

În momentul arestării, s-a găsit asupra lui Petraru o petiţie adresată lui Ion C. Brătianu. Acesta era un mod de a ajunge în apropierea ţintei. Peste numai o zi, Petaru a mers la şedinţa Senatului, dar, constatând că Brătianu absenta, s-a deplasat la Camera Deputaţilor. Nu a trebuit să se folosească de petiţie, de această dată putându-se apropia nestingherit de premier.

Cetăţenii care locuiau pe străzile Victoria şi Lipscani s-au deplasat la domiciliul lui Brătianu pentru a-l felicita, aşa cum au procedat apoi şi şaptezeci de elevi ai Liceului "Matei Basarab". Primul-ministru a ieşit în faţa locuinţei pentru a arăta oamenilor că este nevătămat. A fost de asemenea vizitat de Regele Carol I (1866-1914) şi de Mitropolitul Primat.

Cei care nu s-au putut deplasa la domiciliul omului pe care îl simpatizau i-au trimis telegrame de felicitare. Generalul Ion Emanoil Florescu, reprezentant al Partidului Conservator, a ţinut să dezmintă în plenul Senatului orice amestec al conservatorilor în evenimentul de la 2 decembrie: "D-lor senatori, nimeni nu poate regreta mai multu, decât partidulu conservatoru, fapte criminale ca acelea care s-au consumat ieri seară asupra d-lui preşedinte alu consiliului de miniştri. Uramu, d-lor, ca acestu faptu să fie un faptu izolatu, pe care cu dreptu cuvântu să-lu putemu stigmatisa pentru onoarea ţării noastre".

Reprezentanţii Camerei au hotărât ca treizeci de reprezentanţi ai săi, traşi la sorţi dintre deputaţi, să meargă şi să-l "felicite pe domnul Brătianu şi familia d-sale pentru fericita salvare a vieţii sale, arătându-i unanimele simpatii ale reprezentaţiunii naţionale" .

Pentru a se reface, Brătianu a mers la moşia sa de la Florica, iar costumul care i-a protejat viaţa a fost aşezat într-o vitrină.

CĂTĂLIN PETRUŢ FUDULU (n. 15.09.1973). Doctor în istorie al Universităţii din Bucureşti (2006). A colaborat sau colaborează la revistele Angvustia, Acta Moldaviae Meridionalis, Document, Magazin Istoric, Historia (redactor în perioada 2002-2004), Dosarele Historia (redactor-şef în perioada 2002-2004), Dosarele Istoriei, Monumentul, Sangidava şi Valahica, Ziarul de Duminică, însumând peste 250 de articole, publicate în periodice şi volume colective, şi peste 20 de comunicări la sesiuni de comunicări ştiinţifice.

Etichete: Ion C. Brătianu

Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7576
Diferență: 0,2022
Ieri: 4.7480
Azi: 4.1938
Diferență: -0,1024
Ieri: 4.1981
Azi: 5.4657
Diferență: 0,715
Ieri: 5.4269
Azi: 4.1895
Diferență: 0,2153
Ieri: 4.1805