Ziarul de Duminică

Teodor Botiş la Galeriile Senso/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

30.05.2014, 00:08 126

În perioada 22 mai-30 iunie 2014, Galeriile Senso din Bucureşti găzduiesc o amplă expoziţie personală a artistului clujean Trodor Botiş - circa 80 de lucrări. Expoziţia a fost vernisată săptămâna trecută de criticii de artă Virgil Mocanu şi Mircea Deac, prilej cu care a fost lansat şi un impresionant album editat prin Programul Catena pentru Artă la Editura Alicat. „Pornind de la esenţa lucrurilor – e de părere criticul Mircea Deac –, artistul ajunge la  seducţia culorilor cristaline ingenios orchestrate. Pictura lui devine astfel o artă a metaforelor şi a poeziei. În exaltarea sa de constructor, realitatea este concepută în semne topografice, ca o hartă, fiindcă analiza îl conduce pe artist la semne cvasiabstracte.”

„Îl ştim pe Teodor Botiş şi îi admirăm factura, arta inconfundabilă, după cum îi aşteptăm mereu noile capturi de visuri şi esenţializări, cu acelaşi interes – spunea Aurel Rău. Pictura lui, ca o pasăre care se postează în pomul lumii şi cântă. În acelaşi timp însumare şi proiecţie. La el concură deopotrivă doi factori: ideea (deliberările) şi afectivul, un lanţ de stări emotive.”

Anul trecut, când acest reputat pictor clujean a împlinit 75 de ani, a fost sărbătorit la Galeria Frezia din Dej, apoi la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, cu o nouă expoziţie cuprinzînd 75 de lucrări. Cele două expoziţii, de la Dej şi Cluj-Napoca, au fost urmate , în octombrie de încă o expoziţie personală, tot la Cluj, însumând 40 de lucrări. Cu acel prilej, Mitropolitul Andrei a acordat artistului, pentru întreaga sa activitate creatoare, importanta distincţie „Crucea Transilvană”. Tot în septembrie 2013, Teodor Botiş a primit diploma „Onoare pentru Cluj” din partea Instituţiei Prefectului, iar în decembrie 2013 a fost distins, pentru întreaga activitate, de Academia Română.

Precedenta expoziţie a lui Teodor Botiş la Bucureşti avea loc în iunie 2009, la Galeriile Apollo de la Teatrul Naţional.

De această dată, vor fi prezentate publicului bucureştean 80 de lucrări.

 

Teodor Botiş este conferenţiar la Academia de Arte Vizuale din Cluj Napoca, a fost elevul lui Corneliu Baba şi prietenul unor personalităţi marcante – Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Sabin Bălaşa. Despre pictura lui, Nichita Stănescu spunea:  „Materialitatea culorii, palpabilitatea ei, discreta ei atingere de vizualitatea spectatorului creează o cordialitate pe care nu o putem defini prin noţiune, ci numai prin interacţiunea dintre punctul de emisie format din planul tabloului şi punctul de recepţie al contemplării implicate în actul estetic.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO