Ziarul de Duminică

TICHIA DE MARGARITAR / Pe „trepte de lumină”

TICHIA DE MARGARITAR / Pe „trepte de lumină”
13.07.2010, 15:41 54

De mai mulţi ani, un iubitor de poezie sensibil şi generos, darlipsit de competenţa unui profesionist, Ion Machidon face săfuncţioneze Editura "Amurg sentimental", căreia i-a adăugat la unmoment dat şi un cenaclu. Naiv şi insuficient cultivat, el sesupraevaluează când crede că poate fi liderul unei "mişcăriliterare" demne de luat în seamă. Autorii pe care i-a grupat înjurul editurii şi cenaclului sunt aproape toţi, după chipul şiasemănarea lui, nişte amatori, situaţi, e adevărat, în proximitatealiteraturii, dar niciodată înăuntrul ei. O antologie de cenaclu -"Trepte de lumină" - ilustrează această eroare de situare.
Membrii grupării consideră în mod greşit că în poezie totul trebuiesă fie "frumos", în sensul convenţional al cuvântului. Că un poettrebuie să urce pe "trepte de lumină" (cum este intitulatăantologia), să aibă o atitudine extatică, să vorbeascăteatral-melodios. Tonul îl dă chiar Ion Machidon în prefaţasa:
"Să sperăm că şi în acest an, prezentându-ne cu această antologiela căpătâiul marelui înaintaş, Alexandru Macedonski, somnu-i va fimai uşor cu încă o primăvară, pentru că liliacul a-nflorit şiprivighetoarea cântă de pace, de cer albastru, de dorul celorplecaţi pe drumul stelelor nepereche!"
Frumuseţea obligatorie este însă la fel de neproductivă din punctde vedere literar ca urâţenia obligatorie (din poezia tinereigeneraţii). Plină de cuvinte "poetice", poezia alunecă în kitsch,aducând aminte de acele case care au faţadele acoperite cu plăci defaianţă. Aproape oriunde deschizi volumul "Trepte de lumină", daipeste discursuri care evocă beatitudinea, dar nu produc nici oemoţie.
Iată, ca exemplu, un fragment din poemul "Amintire" de MihaiTănase:
"Eram/ Pasăre migratoare/ În geana ta.// Fără cântec şi/ Fără vreundor// Treceam...// Şi nu era decât/ Lacrima nopţii./ În tot acestpustiu/ De tăcere// Şi tu// Mă priveai/ Prin ochi de/Petale..."
Folosirea unor cuvinte frumoase nu garantează faptul că poezia carerezultă este frumoasă.

ALEX. ŞTEFĂNESCU. Critic şi istoric literar,prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Născutla 6 noiembrie 1947. Autor a 15 cărţi, dintre care a avut un mareecou "Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000", apărutăîn 2005 (s-au scris despre ea 270 de articole pro şi contra, a fostrăsplătită cu Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei).Emisiunea "Un metru cub de cultură" difuzată de Realitatea TV i-aadus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar altă emisiune,"Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex.Ştefănescu" - Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.
Noua sa adresă poştală este: Bucureşti, O.P. 22, c.p. 22. Ceaelectronică este alex2108145@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO