Ziarul de Duminică

Tim Tzouliadis - The Forsaken: An American Tragedy in Stalin's Russia

Tim Tzouliadis - The Forsaken: An American Tragedy in Stalin's Russia
22.08.2008, 17:56 31

Penguin Press, 2008.

In octombrie 1929, bursa din Wall-Street se prabuseste aidoma unui castel de nisip. Este debutul unei crunte depresiuni economice care a afectat Statele Unite in toata perioada anilor '30 si s-a propagat in intreaga lume, destabilizand cu predilectie statele capitaliste. Uniunea Sovietica este imuna in fata catastrofei. In 1928, Stalin lansase primul plan cincinal, punand accentul pe "industrializare, planificare si colectivizare". Sovieticii construiesc cu furie, ridicand chiar orase noi, precum Magnitogorsk in Ural. Propaganda rosie ajunge pana dincolo de ocean, amagind cu mirajul unui "rai al proletarilor" multimi de someri debusolati care se zbat sa supravietuiasca. In curand se produce inimaginabilul: Statuia Libertatii insoteste cu privirea vasele ticsite cu americani disperati care parasesc portul orasului New York.
Pentru prima data in istorie, cei care abandoneaza "tara tuturor posibilitatilor" sunt mai numerosi decat cei care vin. Si mai neverosimila pare destinatia unora. "Numai in primele opt luni ale anului 1931, Amtorg - agentia sovietica de comert cu sediul in New York - a primit mai mult de o suta de mii de cereri pentru emigratie in U.R.S.S". Aproximativ zece mii de "norocosi" au fost angajati in acel an. Nu toti erau muncitori, dupa cum nu toti aveau simpatii comuniste. Printre ei se aflau ingineri, profesori sau doctori care sperau doar la o viata mai buna pentru ei si familiile lor. Ajunsi in U.R.S.S., au fost primiti cu bratele deschise, li s-au asigurat locuinte spatioase si locuri de munca. In timpul liber, isi puteau incuraja in Parcul Gorki din Moscova echipa favorita de baseball, americana bineinteles. Pentru o vreme, ignoranta si euforia i-au ferit de realitatea inconjuratoare. Treptat, au inceput sa dispara pur si simplu. Unii, deveniti cetateni sovietici fara sa stie, au fost acuzati de cele mai grave crime, printre care tradare si spionaj in favoarea "imperialistilor", judecati sumar si ucisi. Altii au sfarsit in Gulag. Celor mai multi li s-a pierdut urma in "Marea Teroare" dezlantuita de Stalin. Putinii supravietuitori au tinut sa lase marturie prin ce-au trecut. Amintirile lor l-au inspirat pe Tim Tzouliadis, un jurnalist de televiziune nascut in Grecia, dar educat la Oxford, sa le spuna povestea uitata. Rezultatul este o carte documentata, inspirata si onesta care i-ar face invidiosi pe multi istorici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO