Ziarul de Duminică

Triplu eveniment la Galeria Senso/ de Teodora Marin

Triplu eveniment la Galeria Senso/ de Teodora Marin

Autor: Teodora Marin

11.12.2014, 23:50 71

Marţi, 9 decembrie, avut loc la Galeria Senso, Bd. Unirii nr.15, sector 5, Bucureşti, un triplu eveniment: vernisajul expoziţiei colective de Artă decorativă; inaugurarea Galeriei Senso de Artă Contemporană cu vânzare şi lansarea albumului de artă Ileana Dana Marinescu.

Expoziţia de Artă decorativă este o nouă manifestare cultural-artistică găzduită de Galeria Senso, fiind alcătuită din 11 „nuclee” ale expoziţiilor personale realizate de artiştii vizuali Cela Neamţu, Costel Iacob, Dan Băncilă, Daniela Făiniş, Ileana Dana Marinescu, Nicolae Moldovan, Jorge Mafu, Marius Burhan, Valeriu Şchiau, Dumitru Traian Ţili şi Manuela Botiş. Este un veritabil mecenat care nu ţine seama de generaţii, de stil, de viziune sau de mod de abordare, ci de valoare, de notorietate şi de dorinţa de a conferi spaţiului de expunere prestanţa binemeritată.

„Galeria Senso s-a redeschis pe parcursul acestui an la sfârşitul căruia, după manifestări publice de referinţă, marcate prin cataloage cuprinzătoare, am dorit să organizăm o expoziţie de artă decorativă dedicată obiectelor care ne pot face viaţa, casa ori ambientul cotidian mai primitoare, mai cuprinzătoare, mai animate şi mai pline de sensuri. Cei unsprezece artişti aleşi în acest scop – deşi ar fi putut fi prezenţi şi alţii, de notorietate şi valoare apropiate – şi-au văzut în continuare de drumul lor, jalonat de evenimente şi presărat cu lucrări pe care au dorit să le supună în acest moment aprecierii publicului şi judecăţilor de valoare emise de specialişti. Obiectele expuse pot fi privite doar în concreteţea şi pregnanţa lor vizuală, căci întrupează eforturi artistice actuale, de ultim moment, deşi catalogul care le însoţeşte poate fi şi chiar este, de fiecare dată, un reper de informare şi interpretare”. (Anca Vlad, Preşedinte Fundaţia FILDAS ART)

În cuvântul de deschidere al expoziţiei, criticul de artă Dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanţa, a spus: „Marcând, decorativ şi inventiv, finele anului în care Galeria Senso a revenit în circuitul public, dar şi deschiderea unui sector destinat (după facere), desfacerii obiectelor de artă, expoziţia de faţă reuneşte unsprezece nume şi suficiente lucrări încât să dea seama aici şi acum, despre calitatea şi prestanţa acestui câmp de consacrare. Manualitatea şi apetenţa tehnică au persistat dintr-un timp, spre fericirea noastră, trecut; atunci singurele piese remarcabile, ivite cu surprinzătoare prospeţime în cenuşiul cotidian, cu o ingeniozitate care sfida orice obstacol sau interdicţie, erau realizate de artiştii acelor generaţii, transformaţi, asemenea creatorilor medievali, în artizani de o virtuozitate fără egal, în alchimişti care-şi împlineau în sfârşit visul de o viaţă. Şi chiar dacă acum poate fi găsit orice material, chiar dacă ultimele noutăţi în materie pătrund imediat în ţară sau pot fi achiziţionate de oriunde, căci drumurile sunt deschise şi accesibile, reflexe ale acestei pasiuni combinatorii, ale singurului domeniu care nu a putut fi îngrădit niciodată – şi mă refer la imaginaţie, desigur – au rămas intacte ori s-au transmis, prin dascăli şi modele, în contemporaneitate.”

Galeria Senso de Artă Contemporană cu vânzare, inaugurată la 9 decembrie, este o expoziţie permanentă în care vor fi expuse lucrări de pictură, sculptură, grafică şi artă decorativă.

Tot pe 9 decembrie a fost lansat albumul de artă dedicat artistei Ileana Dana Marinescu, o lucrare editată în condiţii grafice deosebite şi sponsorizată de Fundaţia FILDAS ART. Membră a U.A.P.R., protagonistă a zeci de expoziţii personale şi de grup în Bucureşti, în ţară şi în străinătate, artista are expuse câteva lucrări reprezentative şi în salonul aflat la intrarea Senso CineCafé.

Expoziţia de Artă decorativă poate fi vizitată în perioada 9 decembrie 2014 - 15 ianuarie 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO