Ziarul de Duminică

Viata ca o aventura

09.06.2006, 00:00 128

Exista o specie rara de oameni exceptionali, facuti dintr-un aluat special. Unica lor recompensa este doar harul de a trai viata ca pe o aventura absoluta, fabulousa. Trasatura lor de baza este curajul - constient asumat - de a fi ce sunt si niciodata ceea ce ar vrea altii sa fie. Oricat le-ar fi de greu.

Acesti oameni, in general, nu iau premii, nu lasa in urma lor opere, nu ajung vedete, nu cauta sa se impuna in vreun fel, nu se "institutionalizeaza", nu intepenesc si nu dau socoteala decat lui Dumnezeu. Ei pur si simplu SUNT si-si urmeaza destinul, traind viata parca intr-o dimensiune separata, rezervata numai lor. Asta le ofera o prezenta discreta, simpla, dar si o viata mereu pe "muchie de cutit". Necazurile nu-i inraiesc, dimpotriva - ii fac mai intelepti, mai puternici, mai umani. Insa intelepciunea lor simpla n-o veti gasi niciodata predata in scoli. Dar daca aveti norocul si onoarea sa-i cunoasteti, veti invata de le ei ce inseamna cu adevarat libertatea.

Am cunoscut-o pe Lumi Lujerdean intr-o seara de vara, la o adunare de prieteni pe terasa unui restaurant. M-a atras frumusetea ei enigmatica, ochii ei calzi, dar tristi si o modestie plina de distinctie. Dupa 5 minute ne imprieteniseram de parca ne-am fi cunoscut de-o viata. "Undele noastre" erau pe "aceeasi frecventa".

Lumi este o ardeleanca dintr-o bucata, o seducatoare combinatie de feminin cu masculin, un fel de amazoana moderna. Nu si-a propus sa fie asta, pur si simplu asa a fost sa se intample.

A plecat demult din tara in Suedia, unde a absolvit... Academia de Marina Comerciala! Apoi a pornit pe mare cu vaporul. Singura femeie de la bord. Intre marinari de toate nationalitatile. A trecut prin furtuni, prin situatii-limita, dar si prin curcubee si aurore boreale. Niciodata nu s-a simtit tratata diferit pentru ca era femeie. Muncea cot la cot cu echipajul, intr-o solidaritate aparte, unica. A vazut locuri pe care majoritatea dintre noi nici nu ni le putem imagina ca exista. A fost in situatii in care majoritatea dintre noi nu vom fi niciodata. Acolo s-a calit, s-a otelit, acolo a capatat cicatrici, lasandu-se purtata de fascinatia ei pentru "marele albastru". In scurtele pauze dintre voiajele pe mare, calatorea prin lume si-si vizita prietenii. A avut experiente totale, a trait la maximum, a iubit si a fost iubita, s-a ranit si s-a vindecat.

Pentru ea granitele vietii nu au fost niciodata trasate de frontierele geografice si administrative. A cunoscut oameni de toate limbile si culorile. Asta a invatat-o sa fie toleranta, deschisa, directa si sincera. A inteles ca ceea ce avem diferit ar trebui sa ne uneasca cel putin in aceeasi masura cu ceea ce avem in comun. A descoperit ca viata este cu totul altceva decat inveti la scoala si/sau din carti. Si ca, de fapt, marea majoritate a oamenilor traieste o iluzie de libertate, fiind prizoniera multor manipulari, sisteme, reguli artificiale, prejudecati, frustrari, probleme false, frontiere si obiecte.

Lumi a fost singura femeie care, dupa ce mi-a vazut fotografiile, a venit si mi-a spus simplu: "Nu vrei sa-ti pozez si eu?". Mi-a spus-o de parca s-ar fi temut ca as fi putut s-o refuz, cand eu, de fapt, imi cautam curajul de a-i propune sa-mi fie model.

Si au urmat cateva sedinte foto in care ea m-a ajutat sa creez niste imagini pe care le iubesc foarte mult, portrete ale feminitatii ei speciale. Si mi-a povestit o viata care ar merita sa fie scrisa intr-o carte.

Apoi a plecat iar pe drumul ei, in lumea adevarata a calatorilor absolutI, cu sufletul mare cat viata.

Intre timp, a renuntat la voiajele pe mare. S-a stabilit in America, pe malul oceanului, si lucreaza intr-un club de agrement si yachting.

Pentru mine, intalnirea cu Lumi a fost in sine o experienta fabuloasa - am cunoscut pe viu un reprezentant al unei specii umane rare, despre care pana atunci citisem doar in carti.

Iar modelul ei ne zice: "Fiti si spuneti mereu numai ceea ce sunteti, asumati-va viata fara frica, simtiti si ganditi dincolo de bariere, granite si prejudecati...".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO