Ziarul de Duminică

Zece inventii care vor schimba secolul XXI

Zece inventii care vor schimba secolul XXI
08.06.2004, 00:00 1866

Cele mai importante corporatii din lume si cei mai mari inventatori au lansat de curind produse care au revolutionat piata existenta: masina-barca, haina invizibila, aparatul de zbor Skyray sau generatorul de energie pe baza de hidrogen. Suntem in fata unui fapt implinit: viitorul supertehnologizat. Sa facem cunostinta cu el.



" Cuptorul inteligent
Pentru a economisi din timpul acordat gatitului, specialistii de la firma Tonight's Menu Intelligent Ovens au lansat cuptorul TMIO. Ceea ce-l deosebeste de celelalte aparate de acest gen este faptul ca TMIO poate fi controlat de la distanta si programat pentru a gati. Daca sunteti la serviciu, puteti sa-i transmiteti, prin internet sau prin telefonul mobil, ce doriti sa mincati la cina si ora la care vreti sa fie gata aceasta. Cuptorul-bucatar functioneaza cu tehnologia Embedded Web, are 200 de meniuri prestabilite si poate fi invatat sa prepare alte 100.



" No Contact Jacket
Femeile moderne nu mai sunt interesate sa poarte doar haine dragute, ci si accesorii care sa le apere de eventualii atacatori. In sprijinul lor, va fi lansat modelul No Contact Jacket, o haina ce se doreste sa devina piesa de baza a tehnologiei de protectie personala. Cind este activata de catre purtatoare, la suprafata jachetei se pun in functiune 80.000 de volti, iar agresorul este aruncat la citiva metri departare. Purtatoarea nu simte efectul socului, gratie unui sistem interior de izolare. No Contact Jacket nu este mortala pentru agresor, dar puterea ei este suficienta pentru a-l deruta si paraliza.



" Maturatorul de mine
Crustaceul Robo Lobster, realizat de catre Massa Products pentru US Navy, are misiunea de a detecta si distruge minele ingropate in zona tarmurilor sau pe cele subacvatice. Prototipul imita un homar in miscare. Antenele detecteaza obstacolele, cele opt picioare se misca in orice directie, iar ghearele si coada ii mentin stabilitatea in apa. Aparatul cintareste 3 kilograme, masoara 61 de centimetri si este fabricat din plastic industrial. De anul viitor, va fi folosit in scopuri militare.



" Masina-barc+
Urmarind filmelele politiste SF, admiram, in urma cu citiva ani, scenele in care masina eroului principal se transforma in barca si continua urmarirea personajelor negative. Ei bine, aceasta masina nu mai este o fantezie. Firma Gibbs Aquada a lansat High Speed Amphibian, o masina sport cu care poti incepe o plimbare pe uscat si o poti incheia pe apa. In doar 12 secunde, rotile se pliaza gratios sub corpul masinii, iar sistemul de propulsie genereaza un jet puternic de apa, gratie caruia acul indicator urca pina la 50 km/h. Pe uscat, aparatul poate depasi 160 km/h.



" Generatorul consumator de hidrogen
Pentru a veni in sprijinul populatiei in cazul penelor de curent electric, firma americana Coleman a creat un generator de combustibil portabil. AirGen este un aparat modern si ecologic care poate produce curent electric timp de opt ore, daca e corect alimentat cu hidrogen. In plus, AirGen ocupa spatiu putin si degaja doar vapori de apa, putind fi folosit si in casa.



" Genomul uman pe un cip
Fiecare celula a corpului omenesc contine o copie a intregii structuri ADN - aproximativ 50.000 de gene si variatii ale lor. Pentru a putea folosi aceste informatii in stabilirea determinantilor genetici ai cancerului si a dezvolta tehnici si tratamente noi, este nevoie de izolarea fiecarei gene. Noul GeneChip, produs de firma Affymetrix, este special creat pentru identificarea variatiilor genetice. El contine toate informatiile inscrise in genomul uman.



" Omul invizibil
Harry Potter nu mai este singurul care poate deveni invizibil gratie mantiei sale. Un profesor de la Universitatea din Tokyo a creat un camuflaj bazat pe un sistem optic cu efect straniu: purtatorul lui nu mai poate fi vazut de cei din jur. Costumele fabricate din acest material reflector urmeaza a fi purtate de militarii care au de indeplinit misiuni speciale. Sistemul va intra in productia
de masa in aproximativ patru ani.



" Skyray
Amatorilor de senzatii tari li s-a pregatit o surpriza. Skyray este un ham atasabil ce contine un sistem de aripi extensibile, pentru zbor, si o consola de control. Pentru a va bucura de inaltime, aveti nevoie insa de intregul echipament Skyray: hamul cu perechea de aripi, o parasuta, casca, ochelari de protectie si mult curaj. In timpul zborului, picioarele si miinile sunt libere, iar zburatorii pot taia aerul cu viteze de pina la 136 km/h. Combinatia dintre forma aripilor (construite din fibre de carbon) si pozitia corpului favorizeaza o plutire indelungata. Cind doreste sa revina cu picioarele pe pamint, zburatorul opreste sistemul si actioneaza parasuta. Realizarea proiectului a durat trei ani, iar autorii lui sunt specialisti de la Universitatea de Stat din MA1nchen.



" Costumul datator de putere
Daca vreti sa mutati obiecte grele, nu mai e nevoie sa cereti ajutor altora. Firma japoneza Power Assist Suit a lansat un costum cu senzori integrati intr-un sistem controlat de computer. Acesti senzori folosesc presiunea aerului pentru a spori forta purtatorului. La testare, o femeie miniona s-a aratat capabila sa ridice lejer 150 de kilograme, iar un barbat mai maruntel - 200 de kilograme. In momentul indoirii miinilor si a picioarelor, senzorii detecteaza muschii solicitati si activeaza sistemul de aer comprimat al costumului, sustinind astfel efortul muscular.



" Pestisorii fosforescenti
Oamenii de stiinta taiwanezi s-au gindit sa alunge monotonia din acvarii si sa dea viata unor pestisori mai putin obisnuiti. Profesorul H.J. Tsai, de la Universitatea Nationala din Taiwan, a creat noua specie de pesti fosforescenti injectind proteine extrase din meduze si corali in icre fertilizate. Nou-nascutii pot fi rosii, albastri sau verzi si stralucesc in intuneric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO