Analiză

10 factori care vor schimba mediul de business

 10 factori care vor schimba mediul de business

Autor: Gabriel Razi

12.01.2011, 23:59 113

1. Ascensiunea clasei de mijloc

În prezent la nivel mondial sunt 1,8 miliarde de oa­meni carefac parte din clasa de mijloc, aceştia cuan­ti­fi­când aproximativ24% din totalul populaţiei. Clasa de mijloc cheltuie în fiecare an21.000 de miliarde de do­lari, peste o treime din PIB-ulmondial.

Asia poate fi deja considerată cea mai importantă re­giuneeconomică a planetei, generând 34% din PIB-ul global. Încomparaţie, Europa generează 27% din PIB-ul planetei şi StateleUnite contribuie la avuţia globală cu 23%. Peste 20 de ani, în2030, Asia ar putea ajunge la o pon­dere de 55% din PIB-ul mondial,creştere ce va fi ba­zată în mare parte pe aportul adus de clasa demijloc în continuă expansiune. În ultimii 40 de ani economiamon­dială s-a dublat la fiecare ciclu de 20 de ani, dacă nu esteluată în considerare inflaţia. Luând în considerare ac­tualeletendinţe de creştere, economii asiatice precum Thailanda sauMalaiezia ar putea avea economii mai puternice decât cea italianăîn 2030.

În acelaşi an, China şi India vor avea fiecare câte 800 demilioane de persoane cu statut de clasă de mijloc. O astfel detransformare se va vedea prin explozia din ur­mă­toarele decenii apieţelor auto din Asia. Se preco­ni­zează că piaţa auto chineză vaajunge la 200 de milioane de unităţi.

Asiaticii din clasa de mijloc cumpără cele mai multe automobile,televizoare şi frigidere.

În România studiile relevă că aproape 10%, apro­xi­ma­tiv douămilioane de persoane, fac parte cu ade­vărat din clasa de mijloc,cu toate că sondajele relevă că o treime dintre români îşi afirmăapartenenţa la această categorie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO