Analiză

Ce modificări aduce noua lege a educaţiei - cicluri de studii reconfigurate şi universitate centrată pe student

Autor: Mediafax

02.01.2011, 16:27 221

Noua lege a educaţiei se vrea a fi una modernă, în pas cuvremurile, compatibilă cu şcoala europeană, în condiţiile unuibuget mai mic decât cel din ţările UE, dar care tinde spre 6% în2012, se arată într-o analiză a Mediafax.

Opţiunile majore ale Legii educaţiei fac referire lareconfigurarea ciclurilor de studii, aşa cum ele sunt şi cum estefiresc să fie. Clasa pregătitoare e inclusă în învăţământulobligatoriu, deci se instituie învăţământul obligatoriu de lavârsta de şase ani. Potrivit studiilor internaţionale, cu cât uncopil merge mai devreme la şcoală, cu atât rezultatele învăţăriisunt mai bune, iar vulnerabilităţile sale sunt mai mici. Clasa aIX-a trece la gimnaziu, consecinţa acestui fapt fiind cu siguranţăo rată a abandonului şcolar mult redusă, având în vedere că cea maimare rată a abandonului şcolar în România se înregistrează atuncicând copiii trec de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a.

Un alt lucru fundamental reglementat de noua lege a educaţieieste modul de finanţare a şcolilor, finanţarea per elev a tuturorcosturilor salariale, utilităţi, apă, căldură, manuale şi tot ceeace ţine de standardele minime de autorizare a şcolii, adicămateriale didactice şi aşa mai departe.

În ceea ce ţine de învăţământul preuniversitar, un lucru foarteimportant este, de asemenea, modul în care a fost gânditcurriculumul, reperele curriculare care au fost date în lege, şianume curriculumul bazat pe competenţe şi, mai mult, corelareadintre programă şi examene. Introducerea de examenetransdisciplinare este un mare pas înainte, în contextul în careşcolarii din România au rezultate slabe la testele internaţionalecare vizează acest tip de pregătire. Vedeţi ce modificări aduce noua Lege a Educaţieiasupra căreia se va exprima Curtea constituţională pe 4ianuarie pe www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24