Analiză

Cine câştigă din închiderea Oltchim

Oltchim şi un oraş întreg prinse între amatorism, management dezastruos al unui stat şi un poker politic care îl propulsează pe Dan Diaconescu. Lipsesc însă banii şi viitorul unui combinat

Cazul Oltchim

24.09.2012, 00:02 563

  • PCC Rokita:

Grupul german PCC deţine un combinat chimic în Polonia la Rokita care produce polioli, fiind în competiţie directă cu Oltchim pe acest segment de piaţă. Oltchim are circa 4,7% din piaţa de polioli din UE. Mulţi consideră că prin participarea la privatizarea Oltchim PCC urmărea închiderea combinatului şi eliminarea concurenţei.

  • Borsodchem:

Compania ungară Borsodchem este cel mai mare producător de PVC din Europa, iar Oltchim era pe locul al doilea până în 2008. Închiderea producţiei de PVC de la Oltchim a determinat creşterea preţului pe pieţele din regiune. Pe piaţa de PVC, Oltchim se mai luptă cu producători din Ucraina, cu polonezii de la Anwil, controlaţi de PKN Orlen, cu slovacii de la Novaky şi cu polonezii de la Dwory (Synthos). Închiderea Oltchim lasă un gol pe pieţele din România, Bulgaria, Turcia, Grecia, care nu dispun de producători de PVC proprii.

  • Chimcomplex:

Compania controlată de Ştefan Vuza este printre concurenţii Oltchim pe piaţa de sodă caustică. Pe această piaţă, Oltchim se mai luptă în regiune cu Borsodchem şi cu Anwil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO