Analiză

Crăciun, Eureko Pensii: Statul este dator sectorului privat, nici vorbă să-l stimuleze

Crăciun, Eureko Pensii: Statul este dator sectorului privat, nici vorbă să-l stimuleze
12.08.2010, 23:53 31

Reechilibrarea balanţei fiscale este foarte importantă înprocesul de relansare a economiei, însă în prezent statul estedator sectorului privat şi creează probleme adiţionale companiilorîn loc să le ajute, potrivit lui Radu Crăciun, director deinvestiţii al Eureko Pensii.
"Dacă ne uităm la nivelul mare al arieratelor, vedem că statul estedator sectorului privat, nici vorbă să-l stimuleze. Creeazăprobleme adiţionale (...) Reechilibrarea balanţei fiscale estepunctul de plecare."
Finanţele au reuşit să se încadreze până acum la limită în ţintelede deficit bugetar negociate cu FMI, amânând continuu platadatoriilor către companii, compli­cându-le şi mai mult situaţiafinanciară oricum afectată de îngrădirea accesului lacredite.
De la începutul acor­dului stand-by cu Ro­mânia, în luna mai 2009,Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate la fiecareevaluare, nereu­şind să se încadreze în valorile trimestrialeasu­mate.
Din nefericire, soldul arieratelor nu s-a micşorat. Guvernul vatrebui însă să plătească circa 2 mld. lei din datoriile cătrecom­panii înainte ca revizuirea acordului cu FMI să fie aprobată deboard şi să fie virată următoarea tranşă.
În contextul crizei financiare, în unele zone a fost intensificatăimplicarea statului în economie.
Însă a spune că dacă statul cheltuie mai mult este mai bine pentrucă aşa au făcut şi alte economii este o suprasimplificare foartepericuloasă, în opinia lui Crăciun.
"În momentul în care cheltuieşti banii ca stat este foarteimportant în ce sectoare direcţionezi aceşti bani şi cu ceeficienţă cheltuieşti banii. Sunt bani care se vor regăsi îneconomia românească sau în alte economii? La nivelul societăţiiromâneşti există o neîncredere totală în privinţa modului decheltuire a banului public."
Directorul de investiţii al Eureko Pensii se aşteaptă ca impactulmajorării TVA să fie mult mai redus decât aşteptările din cauzascăderii consumului.
Pentru anul viitor, Crăciun estimează o evoluţie a economiei între-0,5% - Ă0,5%. "La nivelul pieţei există un consens că vom avea oscădere a economiei în prima jumătate a anului viitor."
În ceea ce priveşte factorii care ar putea aduce relansareaeconomiei, Crăciun aduce în discuţie o politică mai agresivă a BNRde reducere a dobânzilor de politică monetară, relansareaactivităţii de creditare şi o evoluţie favorabilă a pieţelorexterne care să favorizeze creşterea exporturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO