Analiză

Doar 8.000 de imigranţi pot fi acceptaţi în România din spaţiul extracomunitar. Cât costă de fapt aducerea unui expat în România?

Doar 8.000 de imigranţi pot fi acceptaţi în România din spaţiul extracomunitar. Cât costă de fapt aducerea unui expat în România?

Autor: Ana Raduta

01.07.2011, 16:49 555

Chiar daca in ultimii doi ani numarul managerilor expati care auvenit in Romania a scazut, companiile continua sa caute talente pepietele externe, scrie BUSINESSMagazin. Aducerea unui expat in taraeste insa mai complicata decat pare si implica o serie de costurisi eforturi care ajung sa-i descurajeze pe multi angajatori.

Ilgaz Huseyn Kaya, directorul de marketing al Garanti Bank, avenit in Romania in anul 2006. Permisul de sedere l-a luat abia in2008, dupa sase luni de proceduri birocratice care pareau sa nu maiia sfarsit. Daca s-ar fi mutat impreuna cu familia, procedura ar fifost chiar mai complicata de atat, demersuri similare fiindnecesare atat pentru sotia, cat si pentru copiii sai. "Este foartecomplicat nu neaparat din cauza taxelor pe care trebuie sa leplatesti, ci din cauza faptului ca dureaza foarte mult pana candsunt intocmite toate actele necesare pentru a obtine permisulrespectiv", spune Kaya. In banca pentru care lucreaza, din 8.500 deangajati, 15 sunt expati. Pentru toti, compania a trebuit saderuleze aceeasi procedura greoaie, care, in multe cazuri, nu facedecat sa descurajeze importul de talente si de forta de munca, ingeneral.

Romania limiteaza anual numarul imigrantilor care pot veni samunceasca si sa traiasca aici. Pragul maxim stabilit se refera doarla cetatenii din spatiul extracomunitar. Anul trecut, spre exemplu,a fost stabilit un contingent de 8.000 de imigranti, in timp cepentru 2011 limita a scazut la 5.500. In momentul de fata, existacateva mii de manageri straini care lucreaza de ani buni inRomania. Majoritatea sunt europeni, insa sunt companii care au adusin echipa de management specialisti din America, Asia si chiar siAfrica. Vedeţi cât costă aducerea unuiexpat în România pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO